ΚΙΝΑΛ: Στρατηγικές πόλωσης ενόψει του τελικού γύρου των εκλογών - Μεγάλο ζητούμενο η ευρεία συμμετοχή
Η πορεία προς την τελική εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, αποδεικνύεται μια όχι και τόσο ανέφελη υπόθεση καθώς καθ’ οδόν προς την 12η Δεκεμβρίου, έρχονται στο προσκήνιο, στρατηγικές πόλωσης και βαρύτατες αιχμές περί αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας.
Πόλωση με φόντο τις αιχμές Παπανδρέου
Η επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου αργά χθες βράδυ προς την Επιτροπή Δεοντολογίας (ΕΔΕΚΑΠ) στην οποία υποστήριζε ότι ύστερα από διασταύρωση καταγγελιών προέκυψε πως στο 20% των εκλογικών τμημάτων του πρώτου γύρου βρέθηκαν 2.700 περισσότερα ψηφοδέλτια σε σχέση με τους πολίτες που διαπιστεύθηκαν για να ψηφίσουν, πυροδότησε -όπως ήταν αναμενόμενο -συζητήσεις και αναταράξεις.
Ακολούθησε νεότερη ανακοίνωση η οποία ερμηνεύτηκε ως κίνηση αναδίπλωσης απο πλευράς του πρώην πρωθυπουργού , στην οποία ανέφερε οτι ουδείς μίλησε για νοθεία και ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.
Και σε σημερινές τοποθετήσεις του εξάλλου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ , ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στη διευκρινιστική του δήλωση και έκανε λόγο για διαστρέβλωση. Σημείωσε δηλαδή ότι αυτό που ήθελε να τονίσει είναι πως οι εκλογικές διαδικασίες της προσεχούς Κυριακής «πρέπει να είναι άψογες» «Ημουν πολύ καθαρός και, πράγματι, εξανίσταμαι πως τα ΜΜΕ διαστρεβλώνουν αυτά που λέω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι κάτι αντίστοιχο έγινε και με την περιβόητη φράση του «λεφτά υπάρχουν». Ο ίδιος πάντως υποστήριξε ότι είναι θεματοφύλακας και εγγυητής της διαδικασίας που εκείνος ξεκίνησε το 2004. Διαβεβαίωσε μάλιστα, ότι θα παραμείνει στο ΚΙΝΑΛ, ακόμα και αν ηττηθεί στις εκλογές της Κυριακής.
Θεσμική απάντηση μέσω ΕΔΕΚΑΠ
Θεσμικά η απάντηση ήρθε από την Επιτροπή Δεοντολογίας και υπήρξε κατηγορηματική . Σε ανακοίνωση της αργά χθες βράδυ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι εξετάζει όλα τα ζητήματα που τέθηκαν υπ όψιν της και που αφορούν στην εκλογική διαδικασία και ειδικότερα τη μη τήρηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, των κατευθυντήριων οδηγιών της, τα οποία όμως-όπως επεσήμανε- δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.
Μια έμμεση απάντηση είχαμε και από τον έτερο υποψήφιο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, τον κ. Ανδρουλάκη ο οποίος επιμένει στην τακτική μετριοπαθέστερων τόνων με βασικό γνώμονα την ενότητα της παράταξης την επομένη των εκλογών. «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίξει με την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης. Πληγώθηκαν τα μέλη μας, οι φίλοι μας από συμπεριφορές “παλαιών πρωταγωνιστών”, δεν θα ξαναπληγωθούν. Θα ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ περήφανη ισχυρή παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου», σχολίασε εμμέσως από τη Ρόδο στο πλαίσιο ομιλίας του ο κ. Ανδρουλάκης.
Να μην τορπιλιστεί η επιτυχία της ευρείας συμμετοχής-Μεγάλο ζητούμενο η ενότητα
Όπως και να έχει αυτό που αποτυπώνεται ως γενική αίσθηση είναι ότι η κίνηση Παπανδρέου δεν επιτρέπεται να αφήνει -μια βαριά σκιά -στη μεγάλη επιτυχία της μαζικής προσέλευσης ψηφοφόρων στον πρώτο εκλογικό γύρο.
Και αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο στέκεται και το επιτελείο Ανδρουλάκη υπογραμμίζοντας δηλαδή ότι απαιτείται ευθύνη από όλους σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου 270.000 πολίτες εναποθέτουν τις ελπίδες και τις προσδοκίες πάνω μας.
Επίσης, ένα άλλο σημείο στο οποίο εστιάζουν οι επιτελείς Ανδρουλάκη είναι το γεγονός ότι η επικύρωση των αποτελεσμάτων έγινε από την ΕΔΕΚΑΠ, στην οποία, όπως επισημαίνουν, έχει την πλειοψηφία ο κ.Παπανδρέου.
Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο ζητούμενο για τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη και αυτή τη φορά είναι το εύρος της συμμετοχής των ψηφοφόρων στο δεύτερο γύρο. Όσο μεγαλύτερη η συμμετοχή τόσο ισχυρότερη η επανατοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ ανάμεσα στους δυο μεγάλους πόλους του πολιτικού σκηνικού αλλά και τόσο ισχυρότερη η εντολή που θα λάβει ο νέος πρόεδρος.
Απ. Κακλαμάνης υπέρ Ανδρουλάκη
Εν μέσω όλων αυτών δεν περνά απαρατήρητη η δήλωση του Απόστολου Κακλαμάνη. Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της βουλής προτάσσει ενόψει του 2ου γύρου των εκλογών την ανάγκη ανανέωσης μέσα από τη νέα γενιά στελεχών ,τασσόμενος εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη. Παράλληλα, αφήνει αιχμές κατά του Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος σε αρχηγισμούς και καπετανάτα.