Έρχονται πιστοποιητικά εμβολιασμού... 2 ταχυτήτων - Λήξη ισχύος στους 7 ή στους 9 μήνες

Αλλαγές στη διάρκεια, για την οποία θα έχουν ισχύ τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αναμένεται να εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις αρχές του νέου έτους.

Μάλιστα, αναμένεται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, από το νέο έτος, να χωριστούν σε δύο κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Star, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα έχουν διαφορετική ημερομηνία λήξης μετά τη δεύτερη δόση.

Συγκεκριμένα, από τις 13 Δεκεμβρίου 2021:

• Για τους άνω των 60 ετών θα λήγουν στους επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση
• Για όλους τους υπόλοιπους θα λήγουν στους εννέα μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Μετά την τρίτη δόση, πάντως, τα πιστοποιητικά θα ισχύουν 9 μήνες για όλους.

Η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού σημαίνει ότι από την κατηγορία του εμβολιασμένου περνά κάποιος στην κατηγορία του ανεμβολίαστου, με τα rapid test και τους περιορισμούς που συνεπάγονται.

Η συγκεκριμένη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών αναμένεται να αποφασιστεί στις Βρυξέλλες με το νέο έτος και η Ελλάδα θα την υιοθετήσει.

Μετά την τρίτη δόση πάντως τα πιστοποιητικά θα ισχύουν για όλους τους πολίτες για εννέα μήνες.

Το ερώτημα είναι εάν αυτό θα φέρει αναβολές και καθυστερήσεις των δόσεων, ώστε αυτές να χορηγούνται κοντά στην λήξη του πιστοποιητικού.

Αναφορά Πλεύρη στις Βρυξέλλες για την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Να σημειωθεί πως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πρότεινε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού να λήγουν ακόμα νωρίτερα, συντονισμένα με τον χρόνο ανοσίας που παρέχουν.

Σταδιακά, θα πρέπει να γίνει συζήτηση για «την ισχύ γενικότερα των πιστοποιητικών σε χρόνο που να διαφυλάσσει την ανοσία των πολιτών», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες.

«Από την πλευρά της Ελλάδας θα θέσουμε υπόψη τα νέα μέτρα, τα οποία έχουμε λάβει και έχουν να κάνουν με περιορισμούς ειδικά για τις κατηγορίες των πολιτών μας άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς επίσης και για την ανάγκη να αυξηθεί η τρίτη δόση, η ενισχυτική δόση σε όλους τους πολίτες», σημείωσε.

«Είναι το πρώτο μου Συμβούλιο Υπουργών Υγείας και είναι πάρα πολύ σημαντικά τα θέματα που θα συζητηθούν και για τον κανονισμό και για την Συνθήκη της πανδημίας, αλλά κυρίως για τη μεγάλη πρόκληση για την πανδημία Covid-19 που αντιμετωπίζουμε. Από την πλευρά της Ελλάδας θα θέσουμε υπόψη τα νέα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει και έχουν να κάνουν με περιορισμούς ειδικά για τις κατηγορίες των πολιτών μας άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς επίσης και για την ανάγκη να αυξηθεί η τρίτη δόση, η ενισχυτική δόση σε όλους τους πολίτες. Πιστεύουμε ότι, σιγά σιγά, θα πρέπει να συζητήσουμε την ισχύ γενικότερα των πιστοποιητικών σε ένα χρόνο που να διαφυλάσσει την ανοσία των πολιτών», επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Υγείας.