Σε μετωπική σύγκρουση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 ετών ήρθαν στη Βουλή Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό να υπεραμύνεται της απόφασης, διαμηνύοντας πως επιλογή της κυβέρνησης είναι να μην ξαναμπεί η χώρα σε καθεστώς lockdown και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τον αποκαλεί «ηθικό αυτουργό» της τραγωδίας και να χαρακτηρίζει την «ποινή» των 100 ευρώ σε όσους δεν συμμορφωθούν, ως οικονομικό εκβιασμό για τους αδύνατους.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αντάλλαξαν «θανατηφόρες» ατάκες με τους συμβούλους τους σε ζητήματα υγείας να μπαίνουν στο επίκεντρο της σφοδρότατης αντιπαράθεσης. Ο πρωθυπουργός παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας στη Βουλή χαρακτήρισε δύσκολη την απόφαση που ελήφθη για την οποία -όπως είπε- έχει ήσυχη τη συνείδησή του, αναγνωρίζοντας πως έχει πολιτικό κόστος. Στην προτροπή του Αλέξη Τσίπρα για συνεννόηση, ο κ. Μητσοτάκης αντέτεινε πως πρώτα θα πρέπει να αποπεμφθεί ο Παύλος Πολάκης που κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές καθημερινά.
Στο σημείο μάλιστα, αυτό οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα καλώντας τον να απαντήσει αν έχει στοιχεία που δείχνουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας για όσους διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ.
Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δεν έχει τέτοια στοιχεία. Έχετε εσείς;
Π. Πολάκης: Είσαι άσχετος
Κ. Μητσοτάκης: Δεν συνομιλώ με αντιεμβολιαστές. Και ανεβάστε και τη μάσκα σας. Κύριε Τσίπρα σας τιμά αυτή η εικόνα; Με το χέρι στην καρδιά; Σας τιμά ένας βουλευτής, τέως Υπουργός Υγείας, με χυδαίο ύφος να προσβάλλει τους πάντες και ταυτόχρονα να κάνει καμπάνια υπέρ των αντιεμβολιαστών; Γιατί αυτό κάνει. Είστε ένα και το αυτό. Το ίδιο πράγμα είστε. Κι έρχεστε μετά και μιλάτε για συνεννόηση. Δεν υπάρχει καμία συνεννόηση με τον κ. Πολάκη. Δεν μπορεί να υπάρξει με ανθρώπους που κλείνουν το μάτι στους αντιεμβολιαστές. Αποπέμψτε τον από την Κοινοβουλευτική σας Ομάδα και ελάτε μέτα να ξαναμιλήσουμε για συνεννόηση.
Μητσοτάκης;: Δύσκολη απόφαση, αλλά υπεύθυνη
«Προχωράμε σε απόφαση που είναι δύσκολη πολιτικά. Έχω δώσει απαντήσεις για τους λόγους που προχωρούμε σε αυτή. Θέλω να καλέσω συμπολίτες μου ανεμβολίαστους να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Ακόμα και αν γίνει με αίσθημα δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση. Δεν με ενδιαφέρει. Δεν με ενδιαφέρει αν θα χάσω κάποιους ψήφους. Με ενδιαφέρει να σωθούν ζωές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου μεταξύ 2ης και 3ης δόσης.
«Αν μας το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους τέσσερις μήνες. Αν δώσει η επιστημονική ομάδα την έγκριση οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι εμβολιαστικού προγράμματος μπορούν να ανταποκριθούν», είπε στη συζήτηση που «χρωματίστηκε» έντονα από τη σφοδρή αντιπαράθεση που είχε με τον Παύλο Πολάκη.
Επιχειρηματολόγησε ως προς την αναγκαιότητα της υποχρεωτικότητας η οποία αφορά όχι μονάχα την προστασία των πιο ευάλωτων αλλά και γιατί αποτρέπει τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσουν οι ανεμβολίαστοι στην κοινωνία, λέγοντας ότι κατέληξε σε αυτή την απόφαση έχοντας προηγουμένως εξαντλήσει κάθε μέσο για την ενημέρωση των πολιτών. Για την «ποινή» των 100 ευρώ, έκανε λόγο για διοικητικό πρόστιμο και απέρριψε την κριτική περί οικονομικού εκβιασμού των αδύναμων και εξαγοράς των ευκατάστατων.
«Είναι αντίτιμο υγείας για ενίσχυση του ΕΣΥ. Μια τελευταία ώθηση για να λάβουν όσοι πρέπει την σωστή απόφαση. Μπορεί κάποιος να μην το καταβάλλει αρκεί να εμβολιαστεί. Το πρόστιμο είναι πολύ μακριά από τα 7.000 ευρώ σε άλλες χώρες ή τα 1.000 αν δεν φοράς μάσκα στην Ιταλία. Θεωρώ ότι είναι αντικίνητρο από την αρρώστια και τον πόνο. Είναι μέτρο που έρχεται μετά από διαρκείς και πολύμηνες προσπάθειες της πολιτείας για αύξηση των εμβολιασμών», είπε.
Απέρριψε τα περί αντισυνταγματικότητας, ενώ απαντώντας στην έκκληση Τσίπρα για έκτακτα μέτρα που ορισμένοι ερμήνευσαν κι ως προτροπή για lockdown που θα χρεωθεί όμως η κυβέρνηση, είπε: «Η επιλογή μας είναι να μην ξαναγίνει ποτέ lockdown και να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Οι προσπάθειές μας πρέπει να είναι στοχευμένες. Δεν γεμίζουν σήμερα οι ΜΕΘ από αστυνομικούς κι στρατιωτικούς αλλά από ηλικιωμένους. Εκεί στρέφονται οι προσπάθειες μας».
«Πατάτε σε 2 βάρκες ενώ ή ώρα επιβάλλει καθαρές κουβέντες, πριν από πέντε μήνες ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε εξευτελιστική την σύνδεση του εμβολίου με τα 150 ευρώ προς τους νέους. Τότε η συμμετοχή στον εμβολιασμό των νέων ήταν 15% έχει ανέβει στο 70%. Απαιτείτο η λήψη μέτρου ενθάρρυνση. Εσείς και στελέχη σας μας είπατε χθες τα αντίθετα. Τώρα ζητήσατε οικονομικά κίνητρα για να εμβολιαστούν οι μεγαλύτεροι, 100 ευρώ χαρτζιλίκι μας είπε ο κ. Φίλης», είπε και συνέστησε στην αξιωματική αντιπολίτευση σοβαρότητα.
«Πέρασε η εποχή που κάποιοι αντί για πλάτη έβαζαν τρικλοποδιές. Τώρα δεν υπάρχουν lockdown για να οργανώσετε εκδηλώσεις αντίστασης. Δεν υπάρχουν κλειστά σχολεία για να ζητάτε να ανοίξουν. Τώρα υπάρχουν εμβόλια και μοιράζονται δωρεάν όχι για να ξεστοκάρουμε αλλά για να σώσουμε ζωές. Όλα αυτά ακούστηκαν και έβλαψαν και έσβησαν μέσα στην αλήθεια. Ας βάλουμε τίτλους τέλους, επιτέλους. Σε αυτή την πρακτική να αντιπολιτεύεστε την κυβέρνηση μέσα από μια παγκόσμια υγειονομική κρίση. ΑΝ έχετε προτάσεις εδώ να τις συζητήσουμε», είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα που περνώντας στην αντεπίθεση κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι έχουν χάσει τη μπάλα.
Τσίπρας: «Έχετε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια»
«Είστε σε απόλυτη σύγχυση, έχετε χάσει τον έλεγχο βρίσκεστε πιθανώς σε πανικό και διαπράττετε το ένα σφάλμα μετά το άλλο. Και πραγματικά σας εκλιπαρώ σοβαρευτείτε. Επειδή το να βρίσκεστε σε πανικό την κρίσιμη αυτή στιγμή είναι ενδεχομένως χειρότερο από μία λάθος απόφαση», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και διερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση αισθάνεται ικανοποιημένη από τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία.
Ο κ. Τσίπρας Εξετάζοντας αναδιαρθρώσεις χρέους των τελευταίων 40 ετών το ΔΝΤ αναλύει το πότε και πώς πρέπει να αναδιαρθρώνεται το δημόσιο χρέος όταν δεν είναι βιώσιμο, καθώς παίρνει μια θέση που ξόρκιζε για μήνες. «Η χθεσινή απόφαση και ο τρόπος με τον οποίον τον ανακοινώσατε δείχνει ένα πράγμα: ότι σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, σε μια στιγμή πρωτοφανούς κρίσης και ανασφάλειας σε μια στιγμή τραγωδίας, τούτη την ώρα που μιλάμε και εσείς πάλι με αυταρέσκεια έρχεστε να μας πείτε ότι σώζουμε ζωές… έχουμε ξεπεράσει δυστυχώς κάθε ρεκόρ σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού και είμαστε στις χειρότερες θέσεις σε όλη τη δυτική Ευρώπη. Έχετε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια την πιο δύσκολη στιγμή στην αντιμετώπιση της πανδημίας έχετε χάσει την μπάλα έχετε χάσει τον έλεγχο, τη μία κρύο μία ζέστη τίμια άσπρο την άλλη μαύρο», είπε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενα προβλήματα στην κοινωνική συνοχή, αφού επί της ουσίας -όπως είπε- «πρόκειται για έναν οικονομικό εκβιασμό για τους αδύναμους ενώ ένας πολίτης με οικονομική δυνατότητα και υψηλά εισοδήματα μπορεί μια χαρά να πληρώσει το πρόστιμο των 100 ευρώ το μήνα και να συνεχίσει να παραμένει ανεμβολίαστος».
Απηύθυνε δε, έκκληση για λήψη μέτρων προκειμένου να ανταποκριθεί η χώρα στις έκτακτες συνθήκες. «Αφήστε τον αυταρχισμό και προχωρήστε στα απαραίτητα μέτρα για αποκλιμάκωση της αύξησης των κρουσμάτων», ανέφερε και ζήτησε να ληφθούν μέτρα στα σχολεία και τα ΜΜΜ. Ο κ. Τσίπρας που προκλήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση για τις δηλώσεις του συμβούλου του Γρηγόρη Γεροτζιάφα που πρότεινε -μεταξύ άλλων- να μην εισέρχονται στα ΜΜΜ ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών και να μην λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα, σήκωσε το γάντι και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση για τις απόψεις Μόσιαλου.
«Ο κ. Μόσιαλος, που είναι σύμβουλός σας που λέει ότι είναι λάθος το 100άρι και θα προτιμούσε θετικά μέτρα για τους συνταξιούχους. Συμφωνείτε; Συμφωνείτε με τον κ. Παυλάκη που είναι σύμβουλός σας που λέει να προχωρήσουμε σε τοπικά lockdown; Οι επιστήμονες διατυπώνουν τις απόψεις τους ασχέτως πολιτικής σκοπιμότητας, χωρίς να φοβούνται το πολιτικό κόστος και αυτό είναι κατάκτηση της Δημοκρατίας. Εσείς όμως απαξιώσατε τους επιστήμονες και τους αφήσατε έξω από τη διαχείριση της πανδημίας και από τις αποφάσεις που είναι αποκλειστικά δικές σας. Είστε ο αυτουργός της υγειονομικής τραγωδίας που βιώνει ο ελληνικός λαός», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη διαφωνία του με τις απόψεις του Ηλία Μόσιαλου γι’ αυτό κι -όπως είπε- έλαβε αυτή την απόφαση.
Ένσταση αντισυνταγματικότητας
Ζήτημα αντισυνταγματικότητας της επίμαχης τροπολογίας έθεσε η Ελληνική Λύση με τον Κυριάκο Βελόπουλο να καλεί την κυβέρνηση να την πάρει πίσω.
«Κάνατε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό. Το υποχρεωτικό δεν είναι ανάγκη. Αναγκαίο και ανάγκη όμως είναι να έχει η Ελλάδα ΜΕΘ, να έχει γιατρούς, να έχει φάρμακα, να έχει πρωτοβάθμια περίθαλψη. Μου αρέσει που έφερε ως παράδειγμα τους καθολικού ιερείς. Να σας θυμίσω κ. πρωθυπουργέ ότι οι καθολικοί ιερείς όταν αμάρταιναν αυτομαστιγώνονταν. Εσείς έχετε αλλάξει τους όρους και τις έννοιες και τελικά μαστιγώνετε την αλήθεια, τη γλώσσα, τη λογική, τον λαό. Αυτά λοιπόν πρέπει να σταματήσουν», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε, καθώς τη στήριξε μόνον η Ελληνική Λύση. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ καταψήφισαν, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 δήλωσαν παρών, ενώ το ΚΚΕ αποχώρησε από τη διαδικασία.