Διαστάσεις και εσωκυβερνητικής «τριβής» στο θρίλερ με το έγγραφο για τους μετανάστες

Σοβαρές αναταράξεις εντός κυβέρνησης αλλά και μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει το θρίλερ με το έγγραφο – διαταγή με το οποίο καλούνται οι αστυνομικές δυνάμεις να απελευθερώσουν όσους μετανάστες κρατούνται στα κέντρα κράτησης και ταυτόχρονα δίνει οδηγίες για μη σύλληψη όσων εντοπίζονται να έχουν εισέλθει παράνομα στην χώρα. Μετά από τον «πόλεμο» ανακοινώσεων και δηλώσεων πολύ αργά την Τρίτη το βράδυ ανάμεσα στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κατακεραύνωσε την κυβέρνηση για την συγκεκριμένη οδηγία μετά το σχετικό ρεπορτάζ που μετέδωσε ως «αποκλειστικό» ο σταθμός ΣΚΑΪ, και στην κυβέρνηση τόσο δια του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει δώσει τέτοια διαταγή αφήνοντας αιχμές για «προβοκάτσια» όσο και δια του Μεγάρου Μαξίμου που επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά κατηγορώντας τον για «κακοστημένη παράσταση».

Όλη την Τετάρτη το θέμα παρέμεινε κυρίαρχο. Ο κ. Πανούσης, παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στην οποία επανέλαβε εκτός από τις διαψεύσεις και το ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το πώς εκδόθηκε αυτή η παράτυπη, όπως τη χαρακτήρισε, διαταγή και γιατί δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για την ενημέρωση της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας του εγγράφου. Επίσης σημείωσε ότι από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Δ. Τσακνάκη ζητήθηκαν οι παραιτήσεις των εμπλεκομένων αξιωματικών ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Αν και απέφυγε να χρησιμοποιήσει την λέξη «προβοκάτσια», δήλωσε ότι θα καλέσει και την Ομοσπονδία Συνοριοφυλακών,  η οποία εξέδωσε ανακοίνωση με βάση την συγκεκριμένη διαταγή όπως σημειώνει,  και έτσι είπε ο κ. Πανούσης θα δει «ποιά ήταν η διαδρομή όχι η διοικητική… ή άλλη διαδρομή».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έθεσε ερωτήματα για την αντίδραση του πρώην Πρωθυπουργού και την τάχιστη αντίδρασή του στο ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, υποστηρίζοντας ότι από όσο ξέρει τον κ. Σαμαρά πάντα διασταυρώνει τις πληροφορίες πριν αντιδράσεις. «Άρα αυτή η σύμπτωση η χρονική κλπ της είδησης, της μη διασταύρωσης είδησης, της αυτόματης αντίδρασης της ΝΔ και της ταυτόχρονης σήμερα τηλεοπτικής υπεράσπισης από τους συνοριοφύλακες μιας γραμμής που δεν ξέρουν ποια είναι… νομίζω ότι θέλει λίγο μελέτη σε βάθος». Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ζήτησε έρευνα ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «εμφανίζεται ένα κείμενο θα έπρεπε κανονικά, είναι διοικητική διαδικασία, να έχει περάσει από την ιεραρχία, να έχει φτάσει στον Αρχηγό, να έχει φτάσει σε εμένα, να έχω υπογράψει εγώ» και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα έγγραφο «που ήρθε από το πουθενά». Ως προς το περιεχόμενο του εγγράφου ο κ. Πανούσης είπε ότι είναι καταγραφή διάσπαρτων διατάξεων νόμων που ισχύουν.

Ο κ. Πανούσης κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι δημοσιοποιώντς έγγραφο χωρίς υπογραφή πολιτικού προϊσταμένου και χωρίς να έχουν «διασταυρώσει» την πληροφορία προκαλεί πανικό και έκανε λόγο για «ζούγκλα παραπληροφόρησης η οποία πρέπει να λήξει μια για πάντα».

Προχώρησε, όμως, και σε μια κίνηση που προκάλεσε αίσθηση. Παρουσίασε ένα ενημερωτικό σημείωμα από τη Διεύθυνση Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, σύμφωνα με το οποίο στις 18.2.2015 έγιναν δύο συναντήσεις στις οποίες παρέστησαν εκπρόσωποι του «Υπουργείου Μετανάστευσης» -σημειωτέον ότι η επικεφαλής του δεν έχει αναλάβει ακόμη αρμοδιότητες-, η κ. Ελένη Σπαθανά και η κ. Σπυροπούλου. Σκοπός της συνάντησης, όπως αναφέρεται στο σημείωμα, ήταν η εξειδίκευση / υλοποίηση όσων είχαν εξαγγελθεί από κοινού την προηγούμενη ημέρα από τους αναπληρωτές υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννη Πανούση και κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου σχετικά με τη διαχείριση των κρατουμένων αλλοδαπών αρχικά από το Παραχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αμυγδαλέζας και στη συνέχεια για τα υπόλοιπα Προαναχωρησιακά Κέντρα και λοιπούς χώρους κράτησης.

Πολλοί υποστήριζαν ότι με την κίνηση αυτή ο κ. Πανούσης, εμμέσως αλλά σαφώς, επιρρίπτει ευθύνες για τον «μύλο» που έχει δημιουργηθεί στην κ. Χριστοδουλοπούλου, κατονομάζοντας τις δύο συνεργάτιδές της. Η κ. Χριστοδολοπούλου, από την πλευρά της, δεν είχε προβεί σε καμία δήλωση μέχρι την Τετάρτη το βράδυ. Εντούτοις, πολλοί έσπευσαν να κάνουν λόγο για ένα ακόμη «μέτωπο» που ανοίγει εντός της κυβέρνησης, η οποία εκτός από τα πολύ σοβαρά ζητήματα της χρηματοδοτικής ασφυξίας και της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, βρίσκεται αντιμέτωπη και με «μέτωπα ασυνεννοησίας» στα διάφορα υπουργεία της.

Επέμεινε επίσης στο ότι το έγγραφο αναφερόταν σε «μεταναστευτική πολιτική» σημειώνοντας ότι στην κυβέρνηση έχουν συζητηθεί ορισμένες προτάσεις επ’ αυτού αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις». Επέκρινε, δε, και την αντιπολίτευση που έσπευσε να κριτικάρει την κυβέρνηση λέγοντας ότι ασκεί κριτική σε μια πολιτική που δεν έχει ακόμη χαραχθεί.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα το υπουργείο Εσωτερικών υπογραμμίζεται ότι:

«Η χάραξη της κεντρικής πολιτικής σε μείζονα κοινωνικά θέματα, όπως το μεταναστευτικό, ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κυβερνητικού επιτελείου και των συναρμοδίων υπουργών.

Η αναφορά του όρου «Νέα Πολιτική» σε υπηρεσιακό έγγραφο, που εκδόθηκε από τον αρμόδιο Κλάδο του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση-έγκριση της Φυσικής και Πολιτικής Ηγεσίας, συνιστά σαφώς παρέκκλιση από την ανωτέρω βασική αρχή.

Για τον λόγο αυτό ανακλήθηκε με εντολή της Πολιτικής Ηγεσίας το επίμαχο υπηρεσιακό έγγραφο και διατάχθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Έρευνας.
Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, πάντα σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς, η διαμόρφωση του πλαισίου για την ορθολογική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, με πνεύμα ανθρωπισμού, νομικού πολιτισμού και απόλυτου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και των ευαισθησιών της ελληνικής κοινωνίας.

Επιδιώκουμε να άρουμε τις υφιστάμενες στρεβλώσεις, τις αγκυλώσεις, τις παραβιάσεις της εθνικής νομοθεσίας και της ΕΣΔΑ, καθώς και τις παράτυπες υπερβολές στο θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος, χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να σημαίνει ότι όσοι αλλοδαποί παρανομούν και επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά, θα διαβιούν σε καθεστώς ασυδοσίας και ατιμωρησίας.

Η εφαρμογή της νομιμότητας και του κράτους δικαίου συνιστά βασική προτεραιότητα του κυβερνητικού μας έργου».

Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, από την πλευρά τους, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους καθώς εκτιμούσαν ως σχεδόν απίθανο ο υποστράτηγος που εμφανίζεται να υπογράφει το συγκεκριμένο έγγραφο, ο κ. Γεώργιος Νίτσας, προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, να το έπραξε «από το κεφάλι του» παίζοντας «κορώνα γράμματα» χρόνια καριέρας που βαίνει προς το τέλος της.  Το πιο μεγάλο ερωτηματικό παραμένει πώς είναι δυνατόν για την συγκεκριμένη διαταγή να έχουν άγνοια τόσο η πολιτική όσο και η φυσική ηγεσία της ΕΛ. ΑΣ.