Η Κομισιόν καλεί τη Γαλλία να λογοδοτήσει για το χρέος της

Η Γαλλία εδώ και καιρό προσπαθεί να αποφύγει το πικρό ποτήρι των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προσπαθεί να τις επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά από μια μακρά περίοδο διπλωματικών ελιγμών, που της εξασφάλισαν ευνοϊκή μεταχείριση έναντι των υπολοίπων χωρών του Νότου, καλείται να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας, με σκοπό τη μείωση του χρέους και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της.

Η επιτροπή όρισε ως καταληκτική ημερομηνία την 10η Ιουνίου, ώστε να έχει στα χέρια της μια λεπτομερή αναφορά σχετικά με τη στρατηγική που το Παρίσι σκοπεύει να εφαρμόσει, για να πετύχει τους παραπάνω στόχους, διαφορετικά απειλείται με κυρώσεις.

Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν τη Γαλλική Κυβέρνηση, ότι περιμένουν ένα αξιόπιστο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και μέτρα.

Ο Γάλλος Επίτροπος επί των οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σε πρόσφατη συνάντηση του με τον Φρανσουά Ολάντ , έκρουσε τον κώδωνα του κίνδυνου σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας, με έμφαση στην αγορά εργασίας.

Όπως είναι φυσικό, οι σχεδιαζόμενες αλλαγές προκαλούν την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με το Νικολά Σαρκοζί να κάνει λόγο για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής και μείωσης των δημοσίων δαπανών, καθώς και των συνδικάτων που δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για αναθεώρηση του εργασιακού καθεστώτος.

Αλλά και αρκετοί γερμανοί πολιτικοί εμφανίζονται ενοχλημένοι από το γεγονός ότι στο Παρίσι έχει δοθεί περισσότερος χρόνος σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, ώστε να πάρει τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.

Ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ επικεφαλής της δεξιάς πτέρυγας του Ευρωκοινοβουλίου (ΕPP) δήλωσε με αυστηρό ύφος:

“H Γαλλία θέτει την αξιοπιστία ολόκληρης της Ευρωζώνης σε κίνδυνο και η κυβέρνηση της πρέπει να αποφασίσει τελικά δομικές αλλαγές”.