Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα προκάλεσε το θέμα που προέκυψε από την αντιδικονομική κλήση του βουλευτή Παύλου Πολάκη για παροχή εξηγήσεων στο πλαίσιο παραγγελθείσας προκαταρκτικής εξέτασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διενεργεί σχετικό θεσμικό εσωτερικό έλεγχο κατά τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.
Στο πλαίσιο αυτό ήδη ζήτησε να του υποβληθούν σε αντίγραφα τα ενδιαφέροντα συναφή έγγραφα. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία απέδιδε σε προφανή παραδρομή την κλήση για ανωμοτί κατάθεση του Παύλου Πολάκη.
Συγκεκριμένα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε ανακοίνωση της ανέφερε τα εξής :
«Σχετικά με την πορεία της ποινικής δικογραφίας που σχηματίστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατόπιν εγκλησεως του ιδιώτη Μαίνανδρου Γεωργίου Φουρθιώτη κατά του βουλευτή Χανίων Παύλου Πολάκη καθιστούμε γνωστά τα εξής: Επ αυτής παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης».
«Μεταξύ των άλλων ανακριτικών πράξεων ζητήθηκε με τη σχετική εισαγγελική παραγγελία η παροχή ανωμοτί εξηγήσεων από τον εγκαλουμενο βουλευτή.Τουτο συνέβη εκ προφανούς παραδρομής ενόψει των διατάξεων του άρθρου 83 του Κανονισμού της Βουλης και 62 του Συντάγματος. Ως εκ τούτου το συγκεκριμένο σκέλος της εν λόγω παραγγελίας ήδη ανακλήθηκε χωρίς να λάβει χώρα καμία δικονομική ενέργεια σε βάρος του ως άνω βουλευτή».
Πολάκης: Επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την «εκ παραδρομής» κλήση του σε κατάθεση
Επιστολή προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Β. Πλιώτα, απέστειλε σήμερα 15 Νοεμβρίου ο Παύλος Πολάκης μετά το επεισόδιο με την «εκ παραδρομής» κλήση του σε ανωμοτί κατάθεση εξαιτίας της μήνυσης εις βάρος του από τον παρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη.
Στην επιστολή του ο κ. Πολάκης ζητά από τον κ. Πλιώτα να προχωρήσει άμεσα σε πειθαρχικό έλεγχο και τιμωρία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Απ. Ανδρέου, που ήταν ο λειτουργός εκείνος που διέταξε προανάκριση και ζήτησε την ανωμοτί κατάθεση του Βουλευτή εξαιτίας μήνυσης του Μένιου Φουρθιώτη, για τους εξής δυο λόγους:
Για παραβίαση των άρθρων 61 και 62 του Συντάγματος, που σαφώς ορίζουν πως Βουλευτής δεν καλείται σε απολογία, ούτε διώκεται αν δεν προηγηθεί άδεια ή άρση της ασυλίας από τη Βουλή των Ελλήνων. Άγνοια νόμου, ιδιαιτέρως από εισαγγελικό λειτουργό, δεν γίνεται ούτε δεκτή ούτε ανεκτή.
Για την ανάθεση της προανάκρισης της εν λόγω υπόθεσης στο «Τμήμα ασφαλείας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος» της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, λες και κινδυνεύει το πολίτευμα από μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου! (ή από τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, που και αυτός εκλήθη από το ίδιο τμήμα για την ίδια μήνυση).
Στον επίλογο της επιστολής, ο Παύλος Πολάκης αναφέρει ότι περιμένει να λάβει την επίσημη ανάκληση της παράνομης, αντισυνταγματικής και χουντικής έμπνευσης κλήσης του σε ανωμοτί κατάθεση, αφού βέβαια, το σχετικό δελτίο τύπου της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, που μιλάει για «παραδρομή και ανάκληση», δεν αποτελεί διοικητική πράξη.
Για το ίδιο θέμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως ο εν λόγω εισαγγελέας, όπως φαίνεται και από δημοσιεύματα, έχει ιδιαίτερο «ιστορικό» υποθέσεων στις οποίες ασκεί διώξεις ή αρχειοθετεί (προφανώς όλως τυχαίως και εκ παραδρομής…). Αυτό το ιστορικό, τονίζει ο Παύλος Πολάκης, επιβεβαιώνει στα μάτια και στη λογική μου, ότι η παραπάνω κλήση που έλαβε δεν ήταν «λάθος» αλλά έχει βαθύτερα αίτια.
Απευθυνόμενος δημόσια στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο κ. Πολάκης επισημαίνει την ανάγκη να ζητηθεί επίσημα και από την Βουλή ο πειθαρχικός έλεγχος του κ. Ανδρέου, προκειμένου, όπως του εξήγησε και στην δια ζώσης συνάντησή τους, να διαφυλαχτεί πρώτα και πάνω απ’ όλα το κύρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και να μην επαναληφθεί τέτοια «παραδρομή», ούτε στο εγγύς ούτε στο απώτερο μέλλον.
Δεν πείθεται για τα «εκ παραδρομής» ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά εισαγγελική έρευνα
Ψηλά κρατάει τους τόνους και ο ΣΥΡΙΖΑ για την «εκ παραδρομής» -σύμφωνα με την Εισαγγελία Πρωτοδικών – κλήση για ανωμοτί κατάθεση του Παύλου Πολάκη μετά από μήνυση του Μένιου Φουρθιώτη.
Οι εξηγήσεις δεν έπεισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει και κάνει λόγο για «εκ παραδρομής» παραβίαση θεμελιώδους διάταξης του Συντάγματος και ζητά έρευνα εκ μέρους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Η “εκ παραδρομής” παραβίαση θεμελιώδους διάταξης του Συντάγματος, που και ένας πρωτοετής φοιτητής οφείλει να γνωρίζει, σχετικά με την βουλευτική ασυλία, γεννά βαθύτατο προβληματισμό αλλά και εύλογα ερωτήματα».
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αυτονόητα και άμεσα θα διεξάγει έρευνα προκειμένου να εξακριβώσει υπό ποιες συνθήκες ο συγκεκριμένος εισαγγελέας έπραξε κάτι το πρωτοφανές για τα μεταπολιτευτικά χρονικά.», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.