Κυρώσεις κατά όλων όσων υπονομεύσουν την ασφάλεια της χώρας, την εκλογική διαδικασία και την πολιτική μετάβαση αποφάσισε η Διάσκεψη του Παρισιού.
Η Τουρκία, αν και συμμετείχε σε αυτήν μετά από απόφαση της τελευταίας στιγμής, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την γλώσσα που υιοθετήθηκε στα τελικά συμπεράσματα. Εξάλλου, γνωρίζει καλά ότι πρωταρχικά αυτή είναι που απειλείται από τις κυρώσεις.
Αναβολή των προγραμματισμένων εκλογών
Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι υποστηρίζει την αναβολή των προγραμματισμένων εκλογών. Κινείται, μάλιστα, παρασκηνιακά προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο λόγος είναι απλός: Φοβάται ότι οι εκλογές θα σημάνουν ένα νέο πολιτικό τοπίο, το οποίο δεν θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτής και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Όπως ήταν φυσικό, η Άγκυρα δεν έμεινε ικανοποιημένη ούτε με την απαίτηση της άμεσης αποχώρησης των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων και των ξένων ισλαμιστών μαχητών από την Λιβύη.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, πάντως δεν άφησε περιθώρια, δηλώνοντας ότι «Ρωσία και Τουρκία πρέπει να αποσύρουν τους μισθοφόρους από τη Λιβύη χωρίς καθυστέρηση».
Τουρκικά Μέσα, όπως η Daily Sabah, επικαλέστηκε κυβερνητικές πηγές που δηλώνουν ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν ανήκουν στους ξένους μαχητές, καθώς «Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται στη Λιβύη με επίσημη πρόσκληση της κυβέρνησής της».
Το τοπίο παραμένει εξαιρετικά θολό
Παρά τα Συμπεράσματα της Διάσκεψης, το τοπίο παραμένει εξαιρετικά θολό. Η κατάσταση στη Λιβύη είναι τόσο τεταμένη, όσο και περίπλοκη. Ακόμα και το κείμενο των συμπερασμάτων «καλεί» και «προτρέπει». Δεν είναι δηλαδή δεσμευτικό. Η απουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ταγίπ Ερντογάν και η εκπροσώπησή τους μέσω υπουργών επίσης δεν ήταν τυχαία, σε μία προσπάθεια και να «έχουν μία θέση στο τραπέζι» και να κρατήσουν τις αποστάσεις τους από αυτό.
Η αιφνίδια αλλαγή στάσης της τουρκικής κυβέρνησης που αποφάσισε να μετέχει στην Σύνοδο του Παρισίου, ήρθε πάντως την στιγμή που ο Ερντογάν βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ΕΕ για τον παρασκηνιακό ρόλο του στην κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Αν και μπλόφαρε με την απειλή απουσίας, κυρίως λόγω της πρόσκλησης της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορούσε να μποϊκοτάρει τη διεθνή διάσκεψη. Θα εμφανιζόταν απομονωμένος.
Τα κακά νέα συσσωρεύονται για τη γείτονα χώρα
Τα κακά νέα συσσωρεύονται για τη γείτονα χώρα. Η Διάσκεψη δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που την πιέζει. Μετά την αναθεώρηση του πλαισίου για περιοριστικά μέτρα ως απάντηση στις μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε απόφαση για παράταση του καθεστώτος για ένα έτος, έως τις 12 Νοεμβρίου 2022.
Ακόμα και το «ευχαριστώ» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για το θέμα με τους μετανάστες και τη Λευκορωσία, ο οποίος ευχαρίστησε την Τουρκία, δεν απαλύνει το χτύπημα. Η πίεση οδήγησε σε αναγκαστική συμφωνία η Άγκυρα να σταματήσει πολίτες από το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Λευκορωσία από το να αγοράζουν αεροπορικά εισιτήρια σε τουρκικά αεροδρόμια. Στην πραγματικότητα, υποχώρησε, κατόπιν πιέσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βιάζεται, προσπαθώντας να αποφύγει κυρώσεις.
Από την άλλη, προέβη σε μία ανοιχτή απειλή υβριδικής επίθεσης κατά της Ελλάδας, λέγοντας ότι θα μπορούσε να πλημμυρίσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα με μετανάστες. Σε έκτακτη σύσκεψη στο Πεντάγωνο υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και τους Αρχηγούς των Επιτελείων συζητήθηκαν προληπτικά μέτρα για τη θωράκιση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων.
Παρά τις απειλές της, γεγονός παραμένει ότι τα πράγματα δεν πάνε όπως ακριβώς τα υπολόγιζε ο Τούρκος πρόεδρος. Το κλίμα αλλάζει και τα μέτωπα που έχει ανοίξει είναι πολλά.
Με την Ουάσινγκτον να συγκαταλέγεται σε αυτά, ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ δεν συμβάλει στη βελτίωσή του κλίματος. Για ακόμα μία φορά εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του στην αγορά F-16 από την Τουρκία. Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν οργάνωσε την όγδοη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Τουρκόφωνων χωρών. Σε αυτή εξέφρασε την επιθυμία να δει τα κατεχόμενα της Κύπρου μεταξύ των μελών…