Δεν ιδιωτικοποιείται το νερό και η ενέργεια

Ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στο “Κόκκινο”, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιηθούν το νερό και η ενέργεια, ενώ δεσμεύτηκε για επανεξέταση των ιδιωτικοποιήσεων και των επιχειρήσεων, οι συμβάσεις των οποίων δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ υποσχέθηκε αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου που ανέρχονται σε 300 εκ. ευρώ αποκλείοντας το ξεπούλημα τους.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: “Πρώτον, είπαμε ότι γι’ αυτές που ολοκληρώθηκαν και μόνο, όπως ο ΟΤΕ, δεν επαναδιεκδικούμε τη επαναδημοσιοποίησή της σε αυτή τη φάση, αν σε 10 χρόνια έχουμε τη δυνατότητα να τις πάρουμε πίσω, το βλέπουμε. Δεύτερον, οι συμβάσεις που προκηρύχθηκαν τα έργα, αλλά δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις, όπως τα 14 αεροδρόμια, ο νόμος μας δίνει μεγάλα περιθώρια να επανεξετάσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις αυτές.

Να βρούμε το τρόπο αυτά τα αεροδρόμια να αρχίσουν να λειτουργούν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού κλπ. Τρίτον, τα 200- 300 εκατ. δημόσιου χώρου, τα οποία παραμένουν στην ιδιοκτησία του δημοσίου και δεν μας υποχρεώνει κανείς να τα πουλήσουμε. Εμείς θέλουμε μόνο να τα αξιοποιήσουμε. Ναι στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όχι στο ξεπουλημά τους.

Το νερό και την ενέργεια, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ δεν την πειράζει κανείς. Ευτυχώς την προλάβαμε την ενέργεια. Ο ΟΤΕ δεν είναι προτεραιότητα, σε μία προοπτική και τα δίκτυα τηλεφωνίας πρέπει να είναι σε κρατικό έλεγχο. Οι συχνότητες επίσης“, σημείωσε ο κ.Φλαμπουράρης.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη, ο Υπουργός τόνισε πως “υπάρχει ένας προγραμματισμός από τη μεριά μας. Για παράδειγμα, άμεσα θα μαζέψουμε να δούμε ποια είναι η αγροτική, εκκλησιαστική, αναξιοποίητη περιουσία. Αν τα αναξιοποίητα τα εντάξεις μέσα σε μια λογική κοινωνικής οικονομίας , θα μπορέσεις ανά περιφέρεια να δημιουργήσεις μονάδες, και να προχωρήσεις σε πρωτογενή παραγωγή, πρωτοφανή και σε ποιότητα και σε ποσότητα, κι εκεί θα απασχολήσεις πολύ κόσμο, θα ανοίξουν θέσεις εργασίας.

Στη βιομηχανία, στον τουρισμό, στη ναυτιλία, το ίδιο, το δημόσιο μπορεί να βοηθήσει να συγκροτηθεί. Να προχωρήσουμε σε αναπτυξιακές λειτουργίες, οι οποίες θα αρχίσουν να κινούν την οικονομία. Οι δημόσιες επενδύσεις είναι απαραίτητες στο να μπορέσουν να υπάρξουν και ιδιωτικές επενδύσεις. Δεν μπορούν να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις χωρίς ισχυρό δημόσιο τομέα.

Αν π.χ. η ΔΕΗ δεν παραμείνει στο δημόσιο, και πάει σε ιδιωτικά χέρια, η ενέργεια που παίζει τρομακτικό ρόλο ανάπτυξης, αν δεν είναι στα χέρια του δημοσίου, ώστε να κατευθύνει τις αναπτυξιακές λειτουργίες, κι είναι σε ιδιωτικά χέρια που έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα, δεν μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη“, τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας.

Για το ζήτημα του χρέους ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε πως η συζήτηση θα ξεκινήσει μετά το τετράμηνο. “Το ζήτημα του χρέους θα ξεκινήσει μετά το τετράμηνο. Πήραμε την ανάσα των 4 μηνών, θα προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση του κράτους, των υπηρεσιών ώστε να έχουμε διαφάνεια, του εισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού, ώστε να πληρώνουν όλοι με βάση την φοροδοτική τους ικανότητα και μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα μαζέψουμε και έσοδα που θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε και για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Εμείς κάναμε τη συμφωνία, προχωράμε, με τα νομοσχέδια για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, για να δώσουμε λίγο αέρα και φως στους ανθρώπους που ασφυκτιούν“.

Για τις τράπεζες, ο κ. Φλαμπουράρης επανέλαβε πως η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αλλαγή των διοικήσεων, σημειώνοντας πως “οι τράπεζες είναι μοχλός ανάπτυξης, άρα είναι υποχρεωμένες με μια διοίκηση που θα είναι υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο να χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις“.

Τέλος καταλήγοντας ο κ.Φλαμπουράρης είπε: “Θα φέρουμε τη συζήτηση για τη συμφωνία στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, να συζητηθεί, να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός, αυτό που δεν χρειάζεται είναι να ψηφισθεί“.