Ελλάδα & Σλοβακία μπορούν να αναβαθμίσουν αμυντικούς & διπλωματικούς δεσμούς

«Ως Ευρωπαίο αλλά και ατλαντικό σύμμαχο ενημέρωσα τον κ. Χέγκερ για την στρατηγική εταιρική σχέση που συν-αποφασίσαμε πριν από δύο ημέρες με τον Πρόεδρο Μακρόν. Ένα βήμα ενδυνάμωσης του αυτόνομου δρόμου της Ευρώπης αλλά και ενίσχυσης του νατοϊκού πυλώνα της, κάτι που ασφαλώς ενδιαφέρει και την Σλοβακία γιατί όσο αυξάνονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο αυξάνεται και η ισχύς και η επιρροή της ατλαντικής συμμαχίας.

Θεωρώ ότι ακολουθώντας τις ίδιες αυτές κατευθύνσεις Ελλάδα και Σλοβακία μπορούν να αναβαθμίσουν σημαντικά τους αμυντικούς και διπλωματικούς τους δεσμούς» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πολλά υποσχόμενες όμως είναι και οι ελληνοσλοβακικές οικονομικές σχέσεις. Η στρατηγική θέση των δύο κρατών διευκολύνει την ανάπτυξή τους και κυρίως τα πεδία των μεταφορών και της ενέργειας. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενώς τα σχέδια των δύο χωρών για την ενεργειακή μετάβαση. Σλοβακία και Ελλάδα έχουμε αποφασίσει, από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες να περιορίσουμε, να μηδενίσουμε ουσιαστικά την εξάρτησή μας από τον λιγνίτη ως προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να κινηθούμε γρήγορα στην πράσινη μετάβαση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η στρατηγική εταιρική σχέση με Γαλλία βήμα ενδυνάμωσης του  αυτόνομου δρόμου της Ευρώπης | Liberal.gr

 Οι οικονομίες μας δεν μπορούν να υποστούν άλλους περιορισμούς και εφαλτήριο για την ανάπτυξη, για την επανεκκίνησή τους αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι συζήτησαν και τα ζητήματα που αφορούν την τουριστική συνεργασία. «Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός η Ελλάδα για Σλοβάκους επισκέπτες αλλά και η Σλοβακία μπορεί να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για Έλληνες επισκέπτες και προσβλέπω να κάνουμε πολλά περισσότερα στον τομέα της τουριστικής συνεργασίας» είπε.

Επίσης σημείωσε ότι αποφασίστηκε να υπάρξει στενή συνεργασία σε ότι αφορά τον τομέα της πολιτικής προστασίας. «Με ανταλλαγή τεχνολογίας ειδικά στις αναδασώσεις όπου η Σλοβακία έχει μεγάλη εμπειρία και βέβαια είναι σήμερα η ευκαιρία να ευχαριστήσω δημόσια τον Έντουαρντ για την πολύ σημαντική και άμεση ανταπόκριση της χώρας του στην έκκλησή μας για συνδρομή κατά τη διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών που είχαμε φέτος το καλοκαίρι» είπε.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οδεύοντας προς το τέλος της πανδημίας οι οικονομίες μας δεν μπορούν να υποστούν άλλους περιορισμούς και εφαλτήριο για την ανάπτυξη, για την επανεκκίνηση των οικονομιών μας στην Ευρώπη αποτελεί αναμφίβολα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Ελλάδα και Σλοβακία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική αξιοποίηση των κονδυλίων με κοινό στόχο την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση αλλά και την κοινωνική προστασία και την κοινωνική συνοχή» είπε.

Είναι προς όφελος όλων μας η Τουρκία να επανέλθει στις ράγες της διεθνούς νομιμότητας απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη

Επιπλέον ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, για τη στάση της Τουρκίας και τον ευχαρίστησε διότι η Σλοβακία υπήρξε σταθερός, όπως είπε υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Τόνισα ότι είναι προς όφελος όλων μας η Τουρκία να επανέλθει στις ράγες της διεθνούς νομιμότητας απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη.

Συμφωνήσαμε ότι η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να επιταχυνθεί έτσι ώστε να αποτρέψουμε τα Δυτικά Βαλκάνια να μετατραπούν σε εστίες νέων προβλημάτων. Η βαλκανική χερσόνησος είναι ευρωπαϊκή και συνεπώς το μέλλον της περνάει μόνο μέσα από την Ευρώπη» είπε.

Η παράνομη διακίνηση ανθρώπων μέσα από τα άθλια δίκτυα εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου θα μας βρει αντίθετους – Θα συντρίψουμε τα δίκτυα αυτά με τρόπο αποτελεσματικό

Τέλος ο πρωθυπουργός σημείωσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι συζήτησαν και τα δεδομένα στο Αφγανιστάν, την κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση και τα ζητήματα του μεταναστευτικού. «Θέλω να τον ευχαριστήσω, γιατί αναγνωρίζει το μεγάλο βάρος το οποίο αναλαμβάνει η χώρας μας, ως χώρα πρώτης γραμμής. Προστατεύουμε τα σύνορά μας αλλά ταυτόχρονα προστατεύουμε και τα σύνορα της Ευρώπης.

Εξάλλου είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει προσωπικά στην χθεσινή του επίσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος και τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια για την πολύ σημαντική δουλειά που κάνουν οι υπηρεσίες φύλαξης των συνόρων μας, έτσι ώστε να μειώσουμε σημαντικά τις παράνομες μεταναστευτικές ροές και να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η παράνομη διακίνηση ανθρώπων μέσα από αυτά τα άθλια δίκτυα εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου θα μας βρει αντίθετους και θα συντρίψουμε τα δίκτυα αυτά με τρόπο αποτελεσματικό, χωρίς σε καμία περίπτωση να υπονομεύσουμε τις αυτονόητες ευθύνες μας απέναντι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε.

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον σλοβάκο ομόλογό του – Στο επίκεντρο θέματα  συνεργασίας των δύο χωρών - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Έντουαρντ Χέγκερ : Υπέρ της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων η Σλοβακία – Είστε παράδειγμα για το πως μπορεί να χειριστεί κάποιος τη Μετανάστευση

«Εκφράζω την αλληλεγγύη μου για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Στείλαμε στην Ελλάδα 75 πυροσβέστες και 35 οχήματα. Η επίσκεψη μου επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα μου να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις» είπε από την πλευρά του, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Έντουαρντ Χέγκερ.

«Η συγκεκριμένη κατάσταση υπογραμμίζει την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Θέλουμε να προσφέρουμε την βοήθειά μας και την τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά στην αναδάσωση» είπε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η 200η επέτειος από την Ελληνική Επανάσταση είναι πολύ σημαντική και σας συγχαίρουμε για αυτό. Η Σλοβακία τάσσεται υπέρ της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων. Είστε παράδειγμα για το πως μπορεί να χειριστεί κάποιος τη Μετανάστευση, σας συγχαίρουμε για τον επαγγελματισμό σας σε αυτόν τον τομέα».

Συνεχίζοντας ο κ. Χέγκερ ανέφερε ακόμη ότι «Επιβεβαιώνουμε την απόφαση μας να σταματήσουμε σταδιακά την εξάρτηση μας από τον άνθρακα. Συζητήσαμε και για τον τουρισμό, όπως είπαμε η Ελλάδα είναι πολύ ενδιαφέρον προορισμός για τους Σλοβάκους, ελπίζω πως και η Σλοβακία θα γίνει ένας τέτοιος προορισμός για τους Έλληνες. Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε όλες τις σχετικές υποδομές. Χαίρομαι γιατί συμφωνούμε στον τομέα της γεωπολιτικής. Μπορούμε να βρούμε κοινές λύσεις στον τομέα της ενέργειας καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορούν να επωφεληθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες, μεταξύ των οποίων και οι Σλοβάκοι» επισήμανε ακόμα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας.