Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα 11,9% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-Eπιφυλακτικοί οι πολίτες για εξαγγελίες σε ΔΕΘ και ανασχηματισμό

Διψήφιο προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της MRB, την πρώτη μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στην 85η ΔΕΘ,που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, στην οποία οι πολίτες εκφράζουν παράλληλα τη γνώμη τους για της εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τον ανασχηματισμό.

Aναλυτικότερα, με διαφορά 11,9%, στην αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 37,8% και ακολουθούν: ΣΥΡΙΖΑ 25,9%, ΚΙΝΑΛ 7,7%, ΚΚΕ 5,8% ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,0%, ΜέΡΑ25 3,3% κλπ.

Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 34,6%, έναντι 23,7% του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά 10,9 ποσοστιαίων μονάδων. Το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 7%, το ΚΚΕ 5,3%, η Ελληνική Λύση 3,7% και το ΜέΡΑ25 3%. Στο 16,5% η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Αναφορικά με την αξιολόγηση της θητείας της κυβέρνησης οι πολίτες απάντησαν σίγουρα θετικά ή μάλλον θετικά σε ποσοστό 39,9%, ενώ μάλλον αρνητικά ή σίγουρα αρνητικά σε ποσοστό 58,2%.

Όσον αφορά την αξιολόγηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι πολίτες την έκριναν σίγουρα θετικά ή μάλλον θετικά σε ποσοστό 25,1%, ενώ μάλλον αρνητικά ή σίγουρα αρνητικά σε ποσοστό 70%.

Για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και για το αν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα προβλήματα της κοινωνίας το 30,4% απάντησε ότι είναι πολύ αποτελεσματικά ή αρκετά αποτελεσματικά, ενώ το 58,4% απάντησε ότι είναι λίγο αποτελεσματικά ή καθόλου αποτελεσματικά.

Αναφορικά με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και για το αν αντιμετωπίζουν την αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά το 22,7% απάντησε σίγουρα ναι ή μάλλον ναι και το 64% μάλλον όχι ή σίγουρα όχι.

Στην ερώτηση «υπάρχει κάποιο οικονομικό μέτρο που σας αφορά προσωπικά και θα έχετε κάποιο ουσιαστικό οικονομικό όφελος;», το 24,3% απάντησε ναι, το 50,9% απάντησε όχι και το 24,8% ΔΞ/ΔΑ.

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι πολίτες και για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς το 50% εκτιμά ότι κινείται «μάλλον ή σίγουρα προς τη λάθος κατεύθυνση, έναντι 25,1% που εκτιμά ότι «κινείται σίγουρα ή μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ποια η γνώμη των πολιτών για τους νέους υπουργούς

Αναφορικά με τα  προσώπα που ανέλαβαν υπουργεία μετά τον ανασχηματισμό, οι πολίτες τους αξιολογούν ως εξής:

Παναγιώτης Θεοδωρικάκος (Προστασίας του Πολίτη): 32,4% σίγουρα/μάλλον θετικά, 35,1% σίγουρα/μάλλον αρνητικά, ΔΞ/ΔΑ 32,5%

Χρήστος Στυλιανίδης (Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας): 31,4% σίγουρα/μάλλον θετικά, 31,8% σίγουρα/μάλλον αρνητικά, ΔΞ/ΔΑ 36,8%

Θάνος Πλεύρης (Υγείας): 21,1% σίγουρα/μάλλον θετικά, 55,3% σίγουρα/μάλλον αρνητικά, ΔΞ/ΔΑ 23,6%