Διχασμένος εξέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από την ΚΕ

Διχασμένος εξέρχεται από την διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ  με τις προσδοκίες ορισμένων στελεχών που πρόσκεινται στην λεγόμενη ηγετική ομάδα για περαιτέρω εδραίωση και έλεγχο του κόμματος να μην επιβεβαιώνονται, τουλάχιστον στο βαθμό που θα επιθυμούσαν.

Το αποτέλεσμα αυτό είχε αρχίσει να προδιαγράφεται, ήδη, από το Σάββατο όταν σειρά στελεχών είχαν ανοιχτά και έντονα διαφωνήσει με την τακτική που ακολουθήθηκε στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, με την λίστα μεταρρυθμίσεων που συνέταξε και απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών και με το περιεχόμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, στην βάση της λίστας αυτής, στο Eurogroup. Μάλιστα, οι διαφωνίες και οι αντεγκλίσεις, που συνεχίστηκαν και την Κυριακή κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της ψηφοφορίας επί του τελικού κειμένου – απόφασης, εκφράστηκαν με ιδιαίτερα έντονο τρόπο μέσα σε μια μάλλον ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

Τελικά, το σχέδιο απόφασης που εισηγήθηκε η ηγεσία του κόμματος, στην οποία εντάσσονται και οι ενέργειες που έγιναν μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας καθώς και η συμφωνία με το Eurogroup, συγκέντρωσε περίπου το 56% των ψήφων των μελών της ΚΕ, με την Αριστερή Πλατφόρμα να ψηφίζει λευκό και ένα σημαντικό ποσοστό να καταψηφίζει. Όπως σχολίαζαν αναλυτές, αν κανείς μείνει στεγνά στα νούμερα, το  σχέδιο απόφασης εγκρίνεται από λίγο περισσότερο από το 50% της Κεντρικής Επιτροπής, κάτι που αν μη τι άλλο δείχνει ότι το βάθος και το εύρος της εσωκομματικής διαφωνίας μοιάζει να είναι πολύ πιο μεγάλο από ό,τι είχε γίνει αντιληπτό και πιθανότατα από ό,τι θεωρούσαν στελέχη που πρόσκεινται στην ηγετική ομάδα.

Η Αριστερή Πλατφόρμα, από την άλλη, της οποίας τα μέλη έθεσαν και στην συνεδρίαση της ΚΕ ανοιχτά και έντονα τις διαφωνίες τους με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές, κατέθεσε δικό της σχέδιο απόφασης το οποίο συγκέντρωσε 68 ψήφους, ενώ το καταψήφισαν 92 και 5 ψήφισαν λευκό. Και οι ψήφοι υπέρ του σχεδίου απόφασης της Αριστερής Πλατφόρμας σχολιάστηκαν από αρκετούς καθώς θεωρούνται περισσότεροι από όσους και η ίδια πιθανώς ανέμενε σε σχέση με τους γνωστούς υποστηρικτές της στην ΚΕ.

Στο σχέδιο απόφασης που εισηγήθηκε η Αριστερή Πλατφόρμα, υπογραμμίζεται η διαφωνία με τη συμφωνία και την λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκαν στο Eurogroup. Σημειώνεται ότι «και τα δύο κείμενα αντιπροσωπεύουν έναν μη επιθυμητό συμβιβασμό για τη χώρα μας και κινούνται σε κατευθύνσεις και προσανατολισμούς που βρίσκονται σε απόσταση, και σε βασικά τους σημεία σε διάσταση ή και αντίθεση, με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφέρεται σαφώς ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ στο αμέσως επόμενο διάστημα,παρά τις συμφωνίες του Eurogroup, πρέπει να κινηθεί στη βάση μιας πολιτικής που θα έχει ως κύρια προτεραιότητα την υλοποίηση με σταθερότητα και συνέπεια των προεκλογικών του δεσμεύσεων και των προγραμματικών κυβερνητικών δηλώσεων. Στην κατεύθυνση αυτή καλούμαστε να στηριχτούμε στους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες, συμβάλλοντας στην αναζωογόνηση τους, και τη συνεχή διεύρυνση της λαϊκής στήριξης για να αποκρούσουμε κάθε μορφής εκβιασμούς απ’ τη σκοπιά ενός εναλλακτικού σχεδίου, το οποίο θα έχει στο επίκεντρο τη μέχρι τέλους προώθηση των ριζοσπαστικών μας εξαγγελιών».

Και καταλήγει τονίζοντας ότι «βασικό συμπέρασμα από τις τελευταίες εξελίξεις είναι η ανάγκη, οι αποφάσεις για την πορεία μας -και ιδιαίτερα οι πιο κρίσιμες- να λαμβάνονται μετά από συζήτηση στα συλλογικά θεσμικά όργανα του κόμματος, τα οποία πρέπει, όπως και συνολικά το κόμμα και οι οργανώσεις του, να αναβαθμιστούν και να παίξουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο για μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας μας».

Διχαστική αναλογία και στην νέα Πολιτική Γραμματεία

Ο προτεινόμενος από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης για την θέση του γραμματέα του κόμματος επικράτησε με 102 ψήφους σε σύνολο 199 ψηφισάντων. Δηλαδή και εδώ καταγράφεται ένα ποσοστό λίγο μεταλύτερο του 50%.  Την ίδια ώρα, ο προτεινόμενος από την Αριστερή Πλατφόρμα Αλέκος Καλύβης συγκέντρωσε 64 ψήφους, 1 ψήφο έλαβε ο Στέλιος Ελληνιάδης ο οποίος αυτοπροτάθηκε, ενώ 32 ήταν τα λευκά.

Και όπως είναι λογικό, αντίστοιχη είναι η «αναλογία» και στην νέα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Με βάση την τελική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, στην Πολιτική Γραμματεία εξελέγησαν, κατ΄αλφαβητική σειρά, οι Ηλιόπουλος Νάσος, Καλύβης Αλέκος, Λάμπρου Πάνος, Λεουτσάκος Στάθης, Μπουρνούς Γιάννης,Νταβανέλος Αντώνης, Παπαδόγιαννη Σόφη, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Ρήγας Παναγιώτης, Ρινάλντι Ρούντι, Σβίγκου Ράνια.

Η πρόταση που εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για μείωση των μελών της από 23 σε 11 τελικά υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία της ΚΕ. Μια πρόταση που αρκετοί εκτιμούσαν ότι απώτερο στόχο είχε τη σταδιακή ενίσχυση του ελέγχου της ηγεσίας επί της Πολιτικής Γραμματείας και τελικά επί του οργανωτικού του κόμματος. Εντούτοις, όπως σχολιαζόταν, ο στόχος έμεινε και εδώ «μισός» καθώς και στην Πολιτική Γραμματεία η «αναλογία» συμφωνούντων και διαφωνούντων με την συμφωνία στο Eurogroup, τους χειρισμούς και την πορεία της κυβέρνησης μέχρι τώρα αλλά και στο εξής στη βάση των αποφάσεων αυτών, είναι αντίστοιχη με τα ποσοστά που καταγράφηκαν και στις άλλες ψηφοφορίες. Οι κ.κ. Καλύβης Αλέκος, Λεουτσάκος Στάθης, Νταβανέλος Αντώνης, Παπαδόγιαννη Σόφη και Ρινάλντι Ρούντι έχουν, ήδη, ανοιχτά εκφράσει τις έντονες διαφωνιές τους.