Στις 11:00 π.μ οι ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου

Στις 11:00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

 

Στις 11 το πρωί είχε αρχικώς προγραμματισθεί να συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό, μέσω τηλεδιάσκεψης, το υπουργικό Συμβούλιο, πιθανότατα για τελευταία φορά με την σημερινή σύνθεση .

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την έκταση όσο και τον χρόνο του ανασχηματισμού, έχει αφήσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που έλαβε χώρα εν μέσω έντονης φημολογίας για ανακοίνωση αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού, την Δευτέρα το πρωί, από την ιδιωτική επίσκεψη στις ΗΠΑ.
Το γεγονός ότι επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου δεν ήταν να βάλει φρένο σε αυτά τα σενάρια, αλλά να υπενθυμίσει, επί της ουσίας, την αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού σε ότι αφορά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ενισχύει την αίσθηση ότι ο ανασχηματισμός βρίσκεται προ των πυλών, δεδομένου πως δεν θα είναι προς όφελος και της ίδιας της λειτουργίας της κυβέρνησης μία παρατεταμένη σεναριολογία περί επικείμενων αλλαγών στα υπουργεία.
Ο κ. Οικονόμου δήλωσε χθες πως  “η ανάγκη, η έκταση, το βάθος, το αποτύπωμα, ο χαρακτήρας της αναδιάταξης του στελεχιακού δυναμικού της κυβέρνησης είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά και μόνο τον πρωθυπουργό” και πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι  “ο μόνος που γνωρίζει σε όλη της την έκταση  την μεγάλη εικόνα, είναι αυτός που έχει όχι μόνο το προνόμιο συνταγματικά, αλλά και την ευθύνη απέναντι στην ισχυρή πλειοψηφία που του έδωσε την εντολή να κυβερνά, να παίρνει τις αποφάσεις για να διαμορφώνονται κάθε φορά οι καλύτεροι δυνατοί όροι για να πηγαίνουμε την πατρίδα μπροστά”.
Οι εκτιμήσεις για το χρόνο ανακοίνωσης του νέου κυβερνητικού σχήματος, γίνονται στη βάση και του προγράμματος του πρωθυπουργού ως το τέλος εβδομάδας, το οποίο περιλαμβάνει και δύο ταξίδια στο εξωτερικό.  Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται αύριο το πρωί στην Σλοβενία, όπου θα συμμετέχει σε φόρουμ ηγετών για το μέλλον της Ευρώπης.
Στη συνέχεια έχει προγραμματιστεί μετάβαση στην Θεσσαλονίκη για επαφές με τους παραγωγικούς φορείς ενόψει ΔΕΘ, ενώ την Παρασκευή πρόκειται να βρεθεί στη Μασσαλία για να λάβει μέρος σε διεθνή διάσκεψη για την βιοποικιλότητα της Μεσογείου.
Τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου, όπως ανακοινώθηκαν   από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι τα εξής:
  • Ενημέρωση από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο για την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση του νομοσχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη του νομοσχεδίου για τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου – Διαδικασία καθορισμού ανώτατου ορίου
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά»
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή στη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.