Ο Τσίπρας κατηγορεί Ραχόι και Κοέλιο για σχέδιο ανατροπής της Κυβέρνησης

Με σημερινό του άρθρο, το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στη χθεσινή ομιλία του κ. Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο έλληνας Πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή, κατηγόρησε ευθέως την Ισπανία και την Πορτογαλία λέγοντας ότι ηγήθηκαν μιας συντηρητικής συνωμοσίας, με σκοπό να ανατρέψουν την κυβέρνηση του και να εκφοβίσουν τις ριζοσπαστικές δυνάμεις των χωρών τους, λίγο πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών σε αυτές.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την Μαδρίτη και τη Λισαβόνα ότι συντάχθηκαν με τη σκληρή γραμμή της Ε.Ε. στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επέκταση του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας, για τέσσερις μήνες.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε:

“τα σχέδια τους ήταν να φθείρουν την Ελληνική Κυβέρνηση και να την οδηγήσουν σε μια παράδοση άνευ όρων, πριν το ελληνικό παράδειγμα επηρεάσει και άλλες χώρες και κυρίως, πριν τις εκλογές στη Ισπανία”.

Όλα αυτά λέγονται, τη στιγμή που το αντιμνημονιακό κίνημα των Podemos έρχεται πρώτο σε πολλές δημοσκοπήσεις και αποτελεί μια σημαντική απειλή για το κυβερνών δεξιό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Αλλά και η Πορτογαλία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, χωρίς να έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, ένα αντιμνημονιακό κίνημα τύπου ΣΥΡΙΖΑ η Podemos.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Κοέλιο αρνήθηκε ότι η Πορτογαλία συντάχθηκε με τη σκληρή γραμμή της Ε.Ε. στην πρόσφατη σύνοδο του Eurogroup για το ελληνικό χρέος.

Ο κ. Κοέλιο δήλωσε ότι:

“Ήμασταν στην ίδια γραμμή με τις Κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας. Νομίζω ότι είναι λάθος να στιγματίζονται οι χώρες του Νότου”.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (E.F.E.) τόσο ο Μ. Ραχόι όσο και ο Π. Κοέλιο αντέδρασαν στις δηλώσεις Τσίπρα, στέλνοντας κοινή επιστολή διαμαρτυρίας πρός τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ καθώς και πρός τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντόναλντ Τούσκ.