Προς restart η κυβέρνηση - Πιθανότητα ανασχηματισμού τη Δευτέρα

Ημέρα κλειδί για τον κυοφορούμενο ανασχηματισμό, θεωρείται η προσεχή Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2021, μετά τον αντίκτυπο των καταστροφικών πυρκαγιών και ενόψει ενός δύσκολου φθινοπώρου, κατά το οποίο η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί τις συνέπειες που άφησε στο διάβα της η πύρινη λαίλαπα, αλλά και την επέλαση της πανδημίας.

Όλα αυτά επιτάχυναν τις συζητήσεις εντός του Μεγάρου Μαξίμου για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, πιο δραστικές από τον mini ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον επικοινωνιακό τομέα ως επί τω πλείστον, αμέσως μετά την πρωτοφανή καταστροφή, που υπέστη η χώρα από τις φωτιές.

«Οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή όχι την ώρα της μάχης», είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης στην συνέντευξη τύπου για τις πυρκαγιές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού. Όλες οι πληροφορίες συντείνουν ότι αυτός θα γίνει πριν την άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για την ΔΕΘ και με μια ματιά στο πρόγραμμα του δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ημερομηνίες.

Ο πρωθυπουργός αναχώρησε χθες το απόγευμα για την Αμερική, με το ταξίδι του να έχει αποκλειστικά ιδιωτικό χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα ταξίδι αστραπή στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μεταβαίνει για να εγκαταστήσει την κόρη του, που ξεκινά τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο, και θα βρίσκεται πίσω στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Δευτέρας.

Το βράδυ της Τρίτης θα μεταβεί στην Σλοβενία όπου θα πάρει μέρος στο Bled Strategic Forum, την Τετάρτη θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με τους φορείς της Βορείου Ελλάδος ενόψει της ΔΕΘ, ενώ την Πέμπτη το βράδυ θα βρεθεί στη Μασσαλία για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για την Βιοποικιλότητα της Μεσογείου, η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή. Δεδομένου ότι την αμέσως επόμενη εβδομάδα είναι τα εγκαίνια της ΔΕΘ με την ομιλία του πρωθυπουργού, δεν νοείται αλλαγή υπουργών μόλις λίγες ημέρες πριν, καθώς δεν θα υπάρχει χρόνος να ενημερωθούν για τα χαρτοφυλάκια τους.

Έτσι, όπως γράφει το iefimerida.gr, ο πρωθυπουργός μόλις επιστρέψει στο γραφείο του, την προσεχή Δευτέρα, δεν αποκλείεται να ξεκινήσει τον γύρο των τηλεφωνημάτων για την συγκρότηση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε την Τρίτη να γίνει η ορκωμοσία και αμέσως μετά να συνεδριάσει υπό νέα σύνθεση και να ξεκινήσει η προετοιμασία για την ΔΕΘ. Άλλωστε, οι σχεδόν 24 ώρες πτήσεων μέσα σε 3 ημέρες δίνουν τη δυνατότητα για σκέψη και αποφάσεις γύρω από ένα δύσκολο παζλ, όπως είναι κάθε ανασχηματισμός.

Παρότι, κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ακόμα και από στενούς συνεργάτες, η εκτίμηση είναι πως θα πρόκειται για έναν σαρωτικό ανασχηματισμό με μετακινήσεις κορυφαίων υπουργών, ενώ έχει δεχτεί εισηγήσεις και για δομικές αλλαγές στα υπουργεία.

Η κλιματική κρίση και η κατεπείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της, κάτι στο οποίο έχει αναφερθεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης, θα μπορούσε να είναι μία από αυτές τις αλλαγές. Επίσης, θεωρείται δεδομένη η αξιοποίηση μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας στο νέο σχήμα, κυρίως σε θέσεις υφυπουργών.