ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Από την ΚΟ και την κυβέρνηση στο κόμμα η «γκρίνια»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που αρχίζει το Σάββατο το πρωί στις 10.30 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 19.00 την Κυριακή, καθώς οι διαφωνίες βουλευτών και στελεχών για το πλαίσιο της συμφωνίας στο Eurogroup την περασμένη Παρασκευή καθώς και το χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό που καλείται να καλύψει η κυβέρνηση κατά την περίοδο της τετράμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης έχουν εξελιχθεί σε μέγα πονοκέφαλο για το Μαξίμου και για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε όλες τις ομιλίες που έχει κάνει μέχρι σήμερα από την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέχρι την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και το υπουργικό συμβούλιο, αλλά και στις δημόσιες δηλώσεις του, επαναλαμβάνει με κατηγορηματικότητα τη δυσκολία της διαπραγμάτευσης, το γεγονός ότι η συμφωνία είναι μόνο μία μάχη στον πόλεμο, αλλά και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε, αρχής γενομένης από σειρά νομοσχεδίων που εξήγγειλε την Παρασκευή το βράδυ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, για τις οφειλές  και τα χρέη προς το Δημόσιο δια μέσου διευκολυντικών ρυθμίσεων,  για την αναδιοργάνωση του δημοσίου, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.  Μάλιστα, κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα τρίτου μνημονίου και νέων περικοπών και μέτρων λιτότητας.

Εντούτοις, οι αλλεπάλληλες δηλώσεις Τσίπρα δεν είναι ικανές να κρύψουν την ζωηρή, αν όχι έντονη, συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό του κόμματος με αρκετά στελέχη, γνωστά ή λιγότερο γνωστά, υψηλόβαθμα ή όχι, να εκφράζουν στον έναν ή στον άλλο βαθμό ανοιχτά σοβαρές διαφωνίες τόσο για την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στη διαπραγμάτευση όσο και για το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας.  Χαρακτηριστικές είναι οι δημόσιες τοποθετήσεις  βουλευτών όπως ο κ. Λεουτσάκος, οι χαμηλότερων τόνων αλλά σαφείς διαφωνίες όπως του κ. Λαφαζάνη, οι διαφοροποιήσεις όπως της κ. Κωνσταντοπούλου, αλλά και στελεχών όπως ο κ. Μηλιός. Εξού και στο τραπέζι έχει τεθεί το ζήτημα αν τελικά η συμφωνία θα «περάσει» από την Βουλή, όπως πιέζει η αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ή αν θα εξευρεθεί κάποιος άλλος τρόπος, όπως πχ να υπογραφεί μόνο από τον κ. Βαρουφάκη.

Στην ΚΕ όλα αυτά τα ζητήματα αναμένεται να τεθούν εκ νέου, και πιθανώς όχι σε τόσο χαμηλούς τόνους όσο στην Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης.

Αφορμή για περαιτέρω τριβές δεν αποκλείεται να αποτελέσει και το ότι η ΚΕ καλείται να εκλέξει νέα Πολιτική Γραμματεία, νέο εκπρόσωπο του κόμματος (αφού ο κ. Σκουρλέτης εξελέγη βουλευτής) και νέο οργανωτικό υπεύθυνο, καθώς ο κ. Βίτσας θα αποχωρήσει εφόσον εξελέγη βουλευτής. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε στο προσκήνιο παλιότερη πρότασή του για μείωση των μελών της Πολιτικής Γραμματείας από 21 σε 11 μέλη, κάτι που αυτομάτως καθιστά δυσκολότερη την εκπροσώπηση επαρκώς όλων των τάσεων του κόμματος στο όργανο. Πολλοί εκτιμούσαν ότι, με την κίνηση αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να ελέγξει καλύτερα το κόμμα και κατ’ επέκταση τις διαφορετικές φωνές σε κομβικά κομματικά όργανα αντιλαμβανόμενος ότι η συμφωνία για την παράταση της δανειακής σύμβασης είναι μόνο ένα πρώτο σημείο «σύγκρουσης» στο οποίο σύντομα θα προστεθούν πολλά ακόμη, όταν θα έρθουν νομοσχέδια με εξειδικευμένες τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων στην βουλή.

Από την άλλη, η Αριστερή Πλατφόρμα που ελέγχει το 30% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής δεν εμφανίζεται, κατά πληροφορίες, διατεθειμένη να εγκαταλείψει εύκολα ούτε την εκπροσώπησή της στην Πολιτική Γραμματεία ενώ φέρεται να επιδιώκει να εκλέξει κάποιον «δικό της άνθρωπο» στη θέση του εκπροσώπου του κόμματος και ίσως και του νέου υπεύθυνου οργανωτικού. Οι διαβουλεύσεις για το συγκεκριμένο θέμα αναμένονται μαραθώνιες και έντονες, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες θέλουν να αποφύγουν με κάθε τρόπο την διαμόρφωση ενός είδους διαρχίας (κόμμα – κυβέρνηση) που θα μπορούσε να λειτουργήσει συγκρουσιακά, ενώ ταυτόχρονα θέλουν ν’ αποφύγουν, τουλάχιστον για κάποιο ικανό χρονικό διάστημα, τη δημιουργία σταθερού εσωκομματικού ρήγματος την ώρα που οι πιέσεις από τους πιστωτές εντείνονται και το θέμα του χρηματοδοτικού κενού επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την κυβέρνηση. Κατά πληροφορίες, όλες οι πλευρές εντός ΣΥΡΙΖΑ θέλουν ν’ αποφύγουν να «τραβήξουν στα άκρα το σχοινί» τουλάχιστον προς το παρόν.