«Περισσότερη δουλειά και λιγότερα συνθήματα»

Ανθρωπιστική κρίση, οφειλές – χρέη, αναδιοργάνωση δημοσίου, α’ κατοικία, ΕΡΤ, κυνηγητό της φοροδιαφυγής και αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης όπως ανακοινώθηκαν από  τον Πρωθυπουργό στο υπουργικό συμβούλιο.

Η χώρα πέτυχε τους προκαταρκτικούς στόχους που είχε θέσει σε αυτήν την φάση αφού επιτεύχθηκε παράταση της δανειακής σύμβασης αλλά και σαφής διαχωρισμός της από τα μνημόνια που συνόδευαν, σημείωσε στην ομιλία του κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι «τα μνημόνια τελείωσαν τυπικά και ουσιαστικά» υποστηρίζοντας ότι οι ευρωπαίοι σταμάτησαν να επιμένουν για την επίτευξη ανέφικτων πλεονασμάτων και επιβεβαίωσαν ότι πρέπει ν’ ανοίξει η διαπραγμάτευση για το χρέος και την αποπληρωμή του. Τόνισε δε ότι όσοι πόνταραν στην αποτυχία της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση απογοητεύτηκαν, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τρίτο μνημόνιο, κατακεραυνώνοντας τα σχετικά σενάρια.

Με την επίτευξη της συμφωνίας, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, έκλεισε ένας πρώτος κύκλος σκληρής και επίμονης διαπραγμάτευσης και αρχίζει σκληρή δουλειά και κάλεσε τους υπουργούς να αρχίσουν την σκληρή δουλειά από αύριο κιόλας.  «Αυτό που επιδιώκουμε στο τέλος του τετραμήνου είναι μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική και εξευτελιστική επιτροπεία. Μια συμφωνία που θα καταστήσει κοινωνικά βιώσιμες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις και θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, στη κανονικότητα, στη κοινωνική συνοχή» εξήγησε.

«Αυτό το οποίο έχουμε σήμερα μπροστά μας είναι η υποχρέωση να ξεκινήσουμε την υλοποίηση μιας σειράς σαρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεων, όμως, που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αποτελεσματική αντιμετώπιση θεσμική, πολιτική και ποινική της διαφθοράς. Τη σαρωτική μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης.  Την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Και φυσικά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό είναι το μείγμα πολιτικής που συνοδεύει την παράταση της δανειακής σύμβασης και όχι οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η φορολογική εξόντωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των μισθωτών, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις μαζικές απολύσεις» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Με βάση την ομιλία του πρωθυπουργού, το πρώτο νομοσχέδιο είναι αυτό που αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά. Επίσης, θα περιλαμβάνει και την ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την πενταετία του Μνημονίου.

Στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα ενταχθεί επίσης ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ προχωρά η άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ. Αλλά  επανέρχεται -και μάλιστα αναδρομικά- και το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΥΟ. Αυτή η ρύθμιση, όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, θα διευκολύνει σημαντικά την επιτάχυνση περάτωσης των ελέγχων από τις ελεγκτικές αρχές. «Πολύ περισσότερο, όταν αυτές τις μέρες για πρώτη φορά ενοποιήθηκε ηλεκτρονικά το συσσωρευμένο από χρόνια ελεγκτικό υλικό από όλες τις «λίστες» – Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, από εμβάσματα και ακίνητα εξωτερικού και βέβαια εκείνη της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Ώστε με στοχευμένους ελέγχους να διευκολυνθεί η ύπαρξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στη σύλληψη της μεγάλης φοροδιαφυγής» τόνισε.

Επίσης, εντός της επόμενης εβδομάδας, η κυβέρνηση θα καταθέσει, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι στις 5 Μαρτίου θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Τόνισε, όπως είχε πει νωρίτερα και ο αρμόδιος Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ότι διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος, δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς, δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης.

Συμπλήρωσε ότι ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα. Παράλληλα, όπως τόνισε, δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ.

Τέλος, προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος, προκειμένου να μεταβούμε στη νέα εποχή της πραγματικά ανεξάρτητης και πολυφωνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να την καταστήσει ξανά εργαλείο πολιτικής βούλησης ή θύμα στο βωμό σκοπιμοτήτων.

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης ότι εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την υλοποίηση της δέσμευσης μας για τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ, αλλά και για την τεχνική προετοιμασία δημιουργίας της κάρτας του πολίτη που θα εμπεριέχει όλες τις πληροφορίες που θα απαιτούνται για τις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση. Κάλεσε όλους και όλες να εργαστούν από κοινού με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε να μπει μπροστά η αναδιοργάνωση όλων των οργανισμών των Υπουργείων προκειμένου να είμαστε έτοιμοι το δυνατόν συντομότερα. Ίσως αυτή να είναι μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, τόνισε, και θα δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορεί να αναμορφώσει ριζικά το τοπίο της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, πέρα από συντεχνιακά συμφέροντα και πελατειακές δεσμεύσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην απόφαση του Π. Λαφαζάνη να ανακαλέσει την άδεια  Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές της Χαλκιδικής. «Θα ήθελα όμως να σταθώ και σε ένα θέμα που αποτελεί για μας κόμβο και σύμβολο για τους νέους όρους διακυβέρνησης, για τις νέες αρχές που καθορίζουν την πολιτική της μεταμνημονιακής περιόδου: H κυβέρνησή μας, δια του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποφάσισε σήμερα να ανακαλέσει την άδεια Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Η ανάκληση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη μετά από σοβαρές καταγγελίες που μεσολάβησαν. Και κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρξει επανέλεγχος για το κατά πόσο στη σχετική θεώρηση έχουν τηρηθεί, από την επιχείρηση στις Σκουριές, οι κείμενες διατάξεις. Σκοπός μας είναι με αυτή μας την κίνηση να προασπίσουμε, με τον όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο, δύο μείζονες προτεραιότητες για την κυβέρνησή μας, το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον. 5 Και με αφορμή τις αντιδράσεις γι’ αυτή μας την απόφαση θέλω να τονίσω προς πάσα κατεύθυνση: Η νέα κυβέρνησή μας εκλέχτηκε για να υπηρετήσει με ακλόνητη συνέπεια τα συμφέροντα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού. Εκλέχτηκε για να προασπίσει την προοδευτική παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και ταυτόχρονα να διαφυλάξει και να αναβαθμίσει το περιβάλλον στην πατρίδα μας και τη φυσική μας κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Γι’ αυτό, για την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι, η προοδευτική παραγωγική ανάπτυξη, το περιβάλλον και το δημόσιο όφελος, βρίσκονται πάνω απ΄ όποια επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο μεγάλα και αν είναι και όσες διασυνδέσεις και αν διαθέτουν. Και αυτό ας το χωνέψουν όλοι μέσα και έξω από τη χώρα» κατέληξε.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι την επόμενη εβδομάδα  θα κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια. «Για να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό.  Με ευθύνη, με εντιμότητα και χωρίς κανένα ρεβανσισμό θα αναλάβουμε την πολιτική αυτή πρωτοβουλία γιατί ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια, γιατί είμαστε ηθικά και πολιτικά υποχρεωμένοι να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Το έχει ανάγκη το πολιτικό μας σύστημα που απαξιώθηκε. Το έχει ανάγκη η ίδια η δημοκρατία» σημείωσε.