Πρόταση για νέο σχέδιο Μάρσαλ από τον Πρόντι

Η άποψη για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ, προσαρμοσμένο στις αναπτυξιακές ανάγκες της Ελλάδας και γενικότερα των χωρών της ΕΕ (βλ: http://bit.ly/18tfky1), κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη.

Τώρα, το θέμα επαναφέρει ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος μιλώντας στο Δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, τόνισε πως “οι ΗΠΑ κέρδισαν και οι ίδιες από πρωτοβουλίες όπως το σχέδιο Μάρσαλ. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να το σκεφτεί η γερμανική Κυβέρνηση και σε σχέση με την Ελλάδα“, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ρ.Πρόντι.

Παράλληλα, σημείωσε πως η Γερμανία θα πρέπει να παίζει τον ηγετικό ρόλο με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και τόνισε πως με τόσο μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα, θα πρέπει να λειτουργήσει ως ατμομηχανή της ανάπτυξης στην Ευρώπη, κάνοντας περισσότερες επενδύσεις.

Πρόσθεσε δε πως η αυστηρή πολιτική λιτότητας, όπως αυτή που απαιτείται από την Ελλάδα, είναι βλαβερή για όλη την Ευρώπη, ενώ τάσσεται κατά της εξόδου από το ευρώ, διότι αυτό θα μπορούσε να διασπάσει την Ευρωζώνη και “θα αποδείκνυε δε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης“.