Το "πηγαδάκι" Τσίπρα με Σάντσεθ και Λέτα στο Βερολίνο

Το παρόν στη δεξίωση που παρέθεσε ο επικεφαλής του SPD Όλαφ Σολτς στο κέντρο Βίλι Μπραντ, προς τους ηγέτες που παραβρέθηκαν στο συνέδριο του PES λίγες ώρες πριν την έναρξή του, έδωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Εκεί είχε την ευκαιρία να συζητήσει με αρχηγούς κομμάτων της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και ηγέτες σε πιο χαλαρό κλίμα για τις επικείμενες Γερμανικές εκλογές και το μέλλον της Ευρώπης μετά τη πανδημία.

Ο κ. Τσιπρας είχε για αρκετή ώρα συζήτηση με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ με τον οποίον συζήτησαν για την πορεία της πανδημίας και την επίθεση που δέχεται η κυβέρνηση του από την αντιπολίτευση της Δεξιάς. Ο κος Τσίπρας του υπενθύμισε ότι κι ο ίδιος είχε βρεθεί στην ίδια θέση με μια δεξιά αντιπολίτευση να υιοθετεί ακραίες θέσεις, όπως με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κος Τσίπρας επίσης τον συνεχάρη για τη χθεσινή απόφασή του να δοθεί χάρη στον Καταλανό αυτονομιστή πολιτικό που βρίσκονταν στη φυλακή τα τελευταία τρία χρόνια, επιλογή που ξεσήκωσε κύμα καταγγελιών εναντίον του από την Ισπανική δεξιά.

Μακρά ανταλλαγή σκέψεων είχε επίσης με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, και πλέον γγ του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, ο οποίος τον προσκάλεσε το επόμενο διάστημα στη Ρώμη για να δυναμώσουν οι σχέσεις μεταξύ των δυο προοδευτικών κομμάτων.

Και φυσικά με τον οικοδεσπότη Όλαφ Σολτς με τον οποίο κουβέντιασαν για τη καμπάνια του για τις επικείμενες εκλογές και του ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Στη δεξίωση ήταν παρόντες επίσης ο Πάολο Τζεντιλονι, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, η Ευρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής από την Πορτογαλία, Ελίσα Φερέιρα, ο γνωστός στην Ελλάδα για τη λίστα κατά της φοροδιαφυγής Νόρμπερτ Βάλτερ Μποργιανς και πολλοί άλλοι.

Με όλους συζήτησαν για την ανάγκη συντονισμού όλων των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, την ώρα που τα συντηρητικά κόμματα του ΕΛΚ σπεύδουν να επαναφέρουν τη λιτότητα, τα νεοφιλελεύθερα μοντέλα που απέτυχαν και οδήγησαν σε όξυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες πριν καλά καλά κοπάσει η πανδημία.