Ν.Μηταράκης: Μόνιμος ο χαμηλός ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ κατά 30% στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που δέχονται αυξημένες μεταναστευτικές ροές προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, με τον Νότη Μηταράκη να κάνει λόγο για «διόρθωση αδικίας που φέρνει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

«Αρχές καλοκαιριού του 2015, πριν το ‘ηρωικό’ δημοψήφισμα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τη δική του, ‘ήπια’ πρόταση προς τους θεσμούς, στις αρχικές παραχωρήσεις που δέχθηκε, συμπεριέλαβε και το νησιωτικό ΦΠΑ. Πριν το σκληρό συμβιβασμό του 3ου μνημονίου, του Αυγούστου του 2015» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και μιλώντας κι ως νησιώτης θύμισε ότι το καλοκαίρι του 2015, στην κεντρική πλατεία της Χίου, σε διαδήλωση που οργάνωσαν διάφορες κοινωνικές οργανώσεις, υποσχέθηκε δημόσια να στηρίξει το νησιωτικό ΦΠΑ, βιώνοντας έντονες αντιδράσεις.

«Σήμερα νιώθω ότι εκπληρώνω αυτή την υποχρέωση. Η νομοθετική ρύθμιση έρχεται να διορθώσει οριστικά, μια μεγάλη αδικία που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η προσωρινή λύση που είχε δοθεί. Αυτή που συνέδεσε τις εξάμηνες παρατάσεις του ΦΠΑ με την υπερσυμφόρηση των νησιών, έφτανε σε λίγες μέρες, χάρη στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, χάρη στην ανάκτηση του ελέγχου του μεταναστευτικού στο τέλος της», είπε και πρόσθεσε πως με την ισχύουσα διάταξη την 1η Ιουλίου η Λέρος και η Κως θα εφάρμοζαν τον κανονικό συντελεστή.

 

«Καθώς η δομή της Λέρου σήμερα έχει 82 αιτούντες και της Κω 80 [και 155 στο ΠΡΟΚΕΚΑ]. Με την ισχύουσα διάταξη την 1η Ιανουαρίου η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος θα εφάρμοζαν τον κανονικό συντελεστή. Καθώς η δομή της Χίου σήμερα έχει 495 αιτούντες, της Λέσβου 4.995 [από 21 χιλιάδες που είχε η Μόρια] η Σάμος 1.562 και βέβαια η περεταίρω αποσυμφόρηση σε αυτά τα νησιά συνεχίζεται κάθε βδομάδα», ανέφερε για να συμπληρώσει ότι οι συνολικές ροές στα νησιά, το τελευταίο 12μηνο ήταν 2.500 χιλιάδες αντί 63.000 στο προηγούμενο 12μηνο, δηλαδή υπάρχει μείωση 96%.

Ο κ. Μηταράκης αναφερόμενος στην τροπολογία έκανε λόγο για συλλογική επιτυχία της κυβέρνησης και τόνισε ότι η επιτυχία σήμερα αφορά μια πρώτη μάχη, καθώς το θέμα του ΦΠΑ συνολικά στα νησιά μας δεν έχει κλείσει.