Πρώτο «ναι» στην παράταση του ελληνικού προγράμματος

Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες ενέκριναν σε επίπεδο Κοινοβουλευτικών Ομάδων την παράταση του ελληνικού προγράμματος ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στην Bundestag.

Η διαδικασία επικύρωσης ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Βερολίνο με αντικείμενο την παράταση του ελληνικού προγράμματος. Οι δοκιμαστικές αυτές διαδικασίες διεξήχθησαν από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας (27/02) στη γερμανική Βουλή για την παράταση του ελληνικού προγράμματος, ενώ η θετική τους έκβαση δίνει μία πρώτη εικόνα για το αποτέλεσμα της αυριανής τελικής ψηφοφορίας.

Κατά την δοκιμαστική ψηφοφορία στην Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών / Xριστιανοκοινωνιστών υπήρξαν 22 «όχι» και 5 αποχές.
Αντιθέτως, η Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών ψήφισε ομόφωνα υπέρ της παράτασης του ελληνικού προγράμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χριστιανική Ένωση διαθέτει 311 βουλευτές και οι Σοσιαλδημοκράτες 193. Συνολικά δηλαδή ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει 504 βουλευτές επί συνόλου 631.

Την ίδια ώρα φαίνεται να ανοίγει στο Βερολίνο και η συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο Αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ, εκτίμησε ότι το ερώτημα περί νέας βοήθειας θα τεθεί όχι μετά, αλλά πριν το καλοκαίρι και προσδιόρισε το ύψος του νέου πακέτου «σε ένα μέσο διψήφιο αριθμό δις”. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος που δικαιολογεί κάτι τέτοιο είναι το γεγονός ότι μετά το 6μηνο που χάθηκε, η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές προκειμένου να αποπληρωθούν ομόλογα που λήγουν, είναι απλά ουτοπική.

Ο Λαρς Φελντ, ένας από τους λεγόμενους «πέντε σοφούς της γερμανικής οικονομίας» υποστηρίζει στη σημερινή (26/02) Bild ότι μόνον μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου η Ελλάδα θα χρειαστεί περί τα 10 δισ. ευρώ ενώ το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών υπολογίζει το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια στα 30 με 40 δισ. ευρώ.