Κ. Μητσοτάκης - Ντ. Σασόλι: Το Ταμείο Ανάκαμψης να καταστεί μόνιμο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρωταγωνιστεί σε όλες τις μεγάλες κοινοτικές τομές που έχουν συντελεστεί: από την κοινή άμυνα στην πανδημία, τους εμβολιασμούς, το ενιαίο πιστοποιητικό COVID-19, μέχρι την εμβληματική πρωτοβουλία καθιέρωσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση που είχε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Ο κ. Μητσοτάκης αντιμετώπισε θετικά την θέση του κ. Σασόλι για την ενδεχόμενη δυνατότητα το Ταμείο Ανάκαμψης να καταστεί ένα μόνιμο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας και από την πλευρά του ότι «αυτό προϋποθέτει ότι τα κράτη-μέλη θα αξιοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου προς τη σωστή κατεύθυνση».
«Κλιματική αλλαγή, καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων με κοινωνική φροντίδα, ψηφιακός μετασχηματισμός, εκπαίδευση και κατάρτιση της νέας γενιάς. Αυτές θα είναι οι προκλήσεις που θα κληθούμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια καθώς η πανδημία πια σταδιακά υποχωρεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η εμβάθυνση της Δημοκρατίας

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον κοινό αγώνα «για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και την περιθωριοποίηση του λαϊκισμού», υπογραμμίζοντας ότι αυτός «συνδέεται και με την καλλιέργεια αυτού που αποκαλούμε: Κοινού Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής».

«Οι δεκαπέντε αυτοί μήνες που προηγήθηκαν μας έδωσαν πολλά μαθήματα. Μας δίδαξαν ότι χρειάζεται να δρομολογήσουμε σε πιο σωστές βάσεις κάποιους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.Μας δίδαξαν ότι χρειάζεται να εργαστούμε γύρω από κοινά εργαλεία. Μας δίδαξαν, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο οι θεσμοί των Βρυξελλών αλλά και οι εθνικοί θεσμοί. Πρέπει να μειώσουμε τις αποστάσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τις πρωτεύουσες των χωρών μας», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση για το γεγονός πως «συνειδητοποιήσαμε ότι οι κανόνες του παρελθόντος δεν είναι επαρκείς για να αντιμετωπίσουμε τις τωρινές προκλήσεις και τις προκλήσεις του μέλλοντος», σημειώνοντας ότι αυτή η συνειδητοποίηση μας απέτρεψε από το «να υποπέσουμε στα λάθη του παρελθόντος, που η Ελλάδα και οι πολίτες της γνωρίζουν πάρα πολύ καλά».

Σασόλι: Νext Generation και στα σχέδια ανάκαμψης

Ο κ. Σασόλι υπογράμμισε ότι όσον αφορά στο Νext Generation και στα σχέδια ανάκαμψης μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι, όμως στον τομέα της υγείας και της μετανάστευσης, δεν είμαστε ικανοποιημένοι.

Το θέμα της επαρκούς λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο covid το έθεσε στο προσκήνιο. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό, επισήμανε και εξέφρασε ικανοποίηση για την άποψη και του κ. Μητσοτάκη ότι «θα ήταν χρήσιμο και σημαντικό αυτού του είδους τα εργαλεία να καταστούν σταθερά και μόνιμα». «Γιατί αν είναι επαρκή και χρήσιμα για τους 15 αυτούς μήνες κρίσης θα μπορούν να είναι και για το μέλλον και πιστεύω ότι αυτή είναι μία πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στο μεταναστευτικό, υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία φορά που επισκέφτηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη χώρα μας ήταν «στην προσφυγική μεταναστευτική-κρίση όταν δεκάδες χιλιάδες κατατρεγμένοι πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν με κρατική ενθάρρυνση να περάσουν τα σύνορα Τουρκίας και Ελλάδας και να εισέλθουν στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η Ελλάδα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων προστάτεψε τα σύνορα της Ελλάδας, τα σύνορα της Ευρώπης. Και χάρηκα ιδιαίτερα που και οι εκπρόσωποι των τριών ευρωπαϊκών θεσμών εντός λίγων ημερών βρέθηκαν μαζί μου στον Έβρο για να στείλουν αυτό το μήνυμα με απόλυτη σαφήνεια: Ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης και ότι δεν γίνεται να χρησιμοποιούνται πρόσφυγες και μετανάστες ως πιόνια σε ένα μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι στην πρώτη γραμμή πιέζοντας τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς θεσμούς να μπορέσουμε επιτέλους να συνεννοηθούμε και με αίσθημα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης να υλοποιήσουμε το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο θα δώσει μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε μία κοινή πρόκληση».

«Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή πολιτική, βεβαίως για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Σαφώς υποστηρίζουμε το νέο αυτό Σύμφωνο, το οποίο προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά θέλουμε να είμαστε ακόμα πιο φιλόδοξοι», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος επισήμανε παράλληλα ότι «όντως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθεί να καταδείξει ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα».