Σκληρό μήνυμα ΥΠΕΞ προς Τουρκία για την Γενοκτονία των Ποντίων: Ψεύδη και παραποίηση της ιστορικής αλήθειας

Σαφές και σκληρό μήνυμα στέλνει ως απάντηση το υπουργείο Εξωτερικών στην προκλητική ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ για την Γενοκτονία των Ποντίων.

«Με ιδιαίτερη απογοήτευση διαπιστώνουμε να επαναλαμβάνεται για μία ακόμη φορά η αδόκιμη απόπειρα μέσω ανακοίνωσης του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών της παραποίησης της ιστορικής αλήθειας. Τα ψεύδη, η παραποίηση της ιστορίας και η χρήση εμπρηστικής ρητορικής, δεν συνάδουν με την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας από χώρα, η οποία επιθυμεί να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας», επισημαίνει το ΥΠΕΞ και συνεχίζει:

«Η νηφάλια αναγνώριση των γεγονότων, από κάθε χώρα, στην προκειμένη περίπτωση από την Τουρκία, συνιστά αναγκαίο βήμα και εχέγγυο της δέσμευσης ότι ζοφερές στιγμές όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού δεν θα επαναληφθούν. Η αυτοκριτική, η συγγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού αποτελούν ένδειξη δύναμης και όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού. Για την επούλωση των πληγών του παρελθόντος και τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών. Για την εμπέδωση της ειρηνικής συμπόρευσής τους».

Προκαλεί η Άγκυρα-Η επίμαχη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω ανακοίνωσής του, διαμαρτυρήθηκε για τις εκδηλώσεις, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας και εξαπάτηση της διεθνούς κοινότητας.

«Καλούμε την ελληνική ηγεσία να αντιμετωπίσει τη δική της ιστορία, να θυμηθεί τις ελληνικές φρικαλεότητες που αντικατοπτρίζονται στις εκθέσεις της Επιτροπής Ερευνών και να αποδεχτούν τα ιστορικά γεγονότα, όπως καταγράφονται στο 59ο άρθρο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης και είναι αντίθετα στις πρακτικές του πολέμου», σημειώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ άλλων και προσθέτει:

«Ομοίως, καταδικάζουμε τις προσπάθειες των λόμπι εκείνων, εκτός της Ελλάδας, που στρέφονται ενάντια στην Τουρκία, προκειμένου να εξαπατήσουν τρίτες χώρες προβάλλοντας στρεβλές κατηγορίες, οι οποίες δεν έχουν ιστορική βάση».