Β. Κικίλιας: Πέφτει ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων - Περιμένουμε τις εξετάσεις των 3 ασθενών με θρόμβωση στην Κρήτη

«Δεν υπάρχει καμία συνάφεια με προβληματική παρτίδα εμβολίων», δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος σε περιστατικά θρομβώσεων σε 3 νέους ανθρώπους στην Κρήτη μετά τον εμβολιασμό τους.

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι τόσο η Εθνικής Επιτροπή Εμβολιασμών, όσο και οι υγειονομικές αρχές της Κρήτης μελετούν ενδελεχώς ττις 3 αυτές περιπτώσειας και μόνολις εκδοθεί το πόρισμα θα ανκοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ακόμα τα εξής:

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα, ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος μέχρι χθες, ήταν 2.040 επιβεβαιωμένα κρούσματα τη μέρα.

Η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι τα 39 έτη, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από τα 40 έτη.

Αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρουσιάζουν τα κρούσματα στις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Ο δείκτης θετικότητας έχει υποχωρήσει σταθερά κάτω από το 4% και την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται στο 3,8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα σήμερα στη χώρα είναι 21.136.

Περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έχουν οι Περιφέρειες, Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, αύξηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα παρουσίασαν οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης και Ηπείρου.

Κλείνουμε δύο εβδομάδες που ξεπερνάμε καθημερινά 103.000 εμβολιασμούς

Ο υπουργός Υγείας τόνισε επίσης ότι«κλείνουμε δύο εβδομάδες που ξεπερνάμε καθημερινά τους 103.000 εμβολιασμούς, μια δυναμική που θα αυξάνεται συνεχώς και θα κορυφωθεί το μήνα Ιούνιο.

Κάτι που ξεκάθαρα αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο των εμβολιασμών ανά 100 κατοίκους, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data. (πάνω από εμάς μόνο Μάλτα, Κύπρος και Λουξεμβούργο)

Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, η Ελλάδα με 16,1% είναι στην 5η θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ρέτσος: Καλύτερη η εικόνα του τουρισμύ φέτος 

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, λέγοντας πως το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως η χειρότερη χρονιά του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, ενώ εξέφρασε τη σιγουριά του για πολύ καλύτερη εικόνα φέτος με γνώμονα την ασφάλεια τόσο των επισκεπτών, όσο και των κατοίκων των νησιών και των εργαζομένων.

Ο κ. Ρέτσος είπε ότι στόχος φέτος «είναι να λειτουργήσουμε με ασφάλεια και να προστατεύσουμε το brand της χώρας. Θα είμαστε πρωταγωνιστές της ανάκαμψης».

Όλα βέβαια συμπλήρωσε θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών και την σύνεση που θα δείξει ο καθένας μας.