Καλογρίτσας: Δημοσιογράφοι της «ομάδας Παππά» δούλευαν στα γραφεία μου - Τα SMS που αντάλλασσαν

Σε νέες, πιο αναλυτικές αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο η «ομάδα Παππά» επιχείρησε να προχωρήσει στον έλεγχο μέρους των ΜΜΕ προχώρησε κατά τη δεύτερη κατάθεσή του ο Χρήστος Καλογρίτσας.

Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας κατέθεσε -σύμφωνα με πληροφορίες- πως ο Νίκος Παππάς επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό στην τότε κυβέρνηση σύνολο ΜΜΕ. Μάλιστα αποκάλυψε πως δεκάδες δημοσιογράφοι της «ομάδας Παππά» δούλευαν στα γραφεία του στη Νέα Σμύρνη. Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του και προκειμένου να στηρίξει το επιχείρημα πως δεν γνώριζε τους Λιβανέζους της CCC, διάβασε SMS που τον «δασκάλευε» να πάει στους Χούρι.

«Τον Οκτώβρη του 2015 κλήθηκα να συνεργαστώ. Να βοηθήσω σε μια πρόσκληση του Νίκου Παππά και κάποιων άλλων για ΜΜΕ. Τα ΜΜΕ για τα οποία μιλήσαμε τότε ήταν το κανάλι και αλλά Μέσα. Ο Νίκος με τις αρμοδιότητες του υπουργού που είχε τότε ήθελε να δημιουργηθεί μια υποστηρικτική ομάδα ΜΜΕ. Δέχθηκα να δώσω το όνομά μου. Δεν μπορούσα να δώσω τίποτε άλλο. Πάντα είχα πολλά λεφτά, όμως τότε τα χρήματά μου ήταν δεσμευμένα», είπε αρχικά ο μάρτυρας και πρόσθεσε: «Εμένα και της γυναίκας μου μας είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα. Εγώ είχα πάρει, μου είχαν δώσει τον ρόλο του ονοματοδότη. Όταν κάθε τόσο μου ζητούσαν κάπου να συνεισφέρω, πάντοτε ανταποκρινόμουν. Ξεκινήσαμε αυτή την οργάνωση κι εγώ ήμουν δίπλα τους. Όλα πήγαιναν ρολόι. Φθάσαμε να ξεκινήσουμε με το κανάλι που ετοιμαζόταν να υπάρξει και μια εφημερίδα. Είχα στηρίξει και το “Κόκκινο”. Δίπλα τους ήμουν, και οι ομάδες του Νίκου Παππά δουλεύανε στα δικά μου γραφεία. Στη Νέα Σμύρνη. Μερικές δεκάδες άτομα. Ο Νίκος Παππάς τους έστειλε. Αν σταχυολογήσω τα στοιχεία, μπορεί και να βρω ποιοι ήταν. Όλο και κάτι θα βρούμε», είπε.

Σύμφωνα πάντως με τις πηγές της προανακριτικής, το υλικό που παρουσίασε ο κ. Καλογρίτσας περιγράφει συζήτηση πριν από τη συνάντησή του στο Πόρτο Χέλι με τους Χούρι. Ο επιχειρηματίας φέρεται να ζητά βοήθεια επειδή «δεν κατάλαβε πολλά». Ο δε κ. Παππάς φέρεται να δηλώνει «να μιλήσουμε». Σε νέο του μήνυμα, μάλιστα, ο Καλογρίτσας ζητάει από τον Παππά να «φροντίσει να τον ενημερώσει πριν φύγει για τη συνάντηση», ενώ τον ενημερώνει και για την εγγυητική επιστολή (για συμμετοχή στον διαγωνισμό) και εκφράζει την ανησυχία του πως «δεν θα προλάβουν τις διορίες». Μάλιστα ο επιχειρηματίας ρωτά τον πρώην υπουργό πού θα συναντηθούν, «σε εσένα ή εδώ;», με τον κ. Παππά να απαντά «περίμενε λίγο».

Εκβιασμός «από πάνω» για το Documento

Ωστόσο αυτό που προκαλεί αίσθηση από την κατάθεση Καλογρίτσα είναι οι αναφορές του στην προσπάθεια δημιουργίας της εφημερίδας Documento και τον εκβιασμό που υπέστη «από πολύ πάνω» για αυτό τον σκοπό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Καλογρίτσας κατέθεσε πως «το Documento δεν ήταν η πρώτη απόπειρα για εφημερίδα. Με δούλευαν μαζί με τον δικηγόρο κ. Ματζουράνη και στο τέλος με πήδηξ@ν κανονικά. Μετά με εκβίασαν να δημιουργήσουμε το Documento», φέρεται να κατέθεσε ο μάρτυρας, προσθέτοντας με νόημα: «Πολύ πάνω! Όχι σαν εσάς εδώ, πολύ πιο ψηλά!».

Πολάκης: «Ποιοι;»
Καλογρίτσας: «Ρώτα το κόμμα σου και μετά ξανακάνε μου την ερώτηση».
Ο κ. Καλογρίτσας σημείωσε ακόμα πως του έστελναν δημοσιογράφους που τους «πληρώναμε και μετά που βγήκε η εφημερίδα Documento». «Ήταν τρεις σχολές! Η σχολή Τσαγκρή, Παππά και Βαξεβάνη. Τον Βαξεβάνη δεν τον ήξερα. Αυτός έλεγε πως με ήξερε από το ΚΚΕ. Είχα προσκληθεί και στα βαφτίσια της κόρης του που νονός ήταν ο Παππάς. Ήμουν καλεσμένος του Παππά».