Μητσοτάκης σε Ζάεφ: Περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων – Έμφαση στην οικονομία και την ενέργεια
Τη βούλησή τους για διερεύνηση των δυνατοτήτων για συνεργασία των δύο χωρών ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας, εξέφρασαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ κατά την συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο πλαίσιο της σταθερής και ενεργού στήριξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας, με βάση τους ισχύοντες κανόνες, τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και, παράλληλα, με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μέρος της ενταξιακής διαδικασίας.
“Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική για τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, πέρα από ένα μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ζάεφ.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επισήμανε ότι “είναι μεγάλη μας χαρά που πλέον είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και χαιρόμαστε που η Ελληνική Αεροπορία περιπολεί στους αιθέρες μας”, ενώ εξέφρασε ενδιαφέρον για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι “αυτό είναι κάτι που αναμένουν και οι πολίτες μας” και πρόσθεσε ότι “σχετίζεται άμεσα με το πως θα βελτιώσουμε, θα ενισχύσουμε τους επιχειρηματικούς δεσμούς και τις επιχειρηματικές σχέσεις μας”.
Όσον αφορά τις συνεργασίες με επιχειρήσεις ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι “είμαστε στο τελικό στάδιο των επαφών με τα Ελληνικά Πετρέλαια για τη λειτουργία του αγωγού πετρελαίου” και “η ιδέα είναι μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουμε μια τελική συμφωνία μαζί τους και να ξεκινήσει η λειτουργία αυτού του σημαντικού αγωγού”.
Τόνισε επίσης ότι η χώρα του θα επενδύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ενεργειακά project στην Αλεξανδρούπολη, ενώ ανέφερε ότι και η Βόρεια Μακεδονία θα κλείσει τις μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα το συντομότερο δυνατό, καθώς το κόστος τους είναι μεγάλο.
Υπογράμμισε εξάλλου ότι “είμαστε στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με τον Όμιλο Μυτιληναίος για τη μονάδα παραγωγής που χρησιμοποιεί αέριο στα Σκόπια”, ενώ τόνισε ότι “η ΔΕΗ είναι ένα από τους βασικούς συμμετέχοντες σε αυτό το μεγάλο έργο, ύψους 700 εκατ. ευρώ, ένα έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ενεργειακό μείγμα της ευρύτερης περιοχής.”
Σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ μία ακόμη μεγάλη επιχείρηση θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Πανευρωπαϊκού Διαδρόµου VIII, ενός ευρωπαϊκού άξονα που θα ενώνει Ιταλία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Τουρκία.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.