Η τρόικα τελείωσε

Διέψευσε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στον REAL FM. Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι “η τρόικα τελείωσε και δεν έχει την εξουσιοδότηση να έλθει και να διαπραγματευθεί” και ξεκαθάρισε ότι ο φόρος ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα αλλάξει το 2015.
Ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι θα γίνουν ορισμένες μικροαλλαγές στον ΦΠΑ χωρίς να μπορεί αυτή την στιγμή να τις αποσαφηνίσει, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, να μειωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί ήταν κάθετα αρνητικός. “Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μείωσης και στα τρία” σημείωσε.

Αναφορικά με το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, υπογράμμισε ότι ο στόχος του 3% που θα ήταν “καταστροφικός” για την οικονομία δεν συζητείται πλέον. “Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από 1,5%”, δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους θα ξεκινήσουν άμεσα. “Αναφέρομαι σε χρήση των swaps για την μείωση του χρέους”, υπογράμμισε με νόημα.

«Οι 100 δόσεις θα γίνουν αλλά υπάρχουν κάποιες πολύ καλές ιδέες από οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ, για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει ακόμα πιο έξυπνο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών. Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, σημείωσε ότι αυτό θα αποφασιστεί σε συνδυασμό με τον γενικό προγραμματισμό της Κυβέρνησης μετά τον Ιούνιο.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι είναι πεπεισμένος, ότι αν του είχε δοθεί η ευκαιρία να μιλήσει με τον κ. Γλέζο και του είχε εξηγήσει, «θα είχε καταλάβει την μεγάλη επιτυχία που πέτυχε η κυβέρνηση» και εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα ήταν περήφανος.