Ο ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος παραχώρησε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, η οποία φιλοξενείται σήμερα Τρίτη 24 Φεβρουαρίου. Στη συνέντευξη αναφέρεται στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά κάνει λόγο και για την πολιτική του δράση.
Στο θέμα που αφορά την ενότητα της χώρας και το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν ακραίες δυνάμεις ο Μανώλης Γλέζος, απαντάει ότι “ο κίνδυνος υπάρχει και θα εκραγεί αν η κυβέρνηση αποδειχθεί μη ικανή να κρατήσει τον λόγο της“.
Για τις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας, ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει πως “το να τροφοδοτούμε τη σύγκρουση είναι λάθος. Πρέπει να υπερασπισθούμε τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι ο γερμανικός λαός δεν είναι υπεύθυνος για τα εγκλήματα που διέπραξε το Τρίτο Ράιχ“.
Για τις πολεμικές αποζημιώσεις, ο Μανώλης Γλέζος, τονίζει πως “πρόκειται, κυρίως, για μια ηθική ευθύνη. Η Γερμανία έχει την υποχρέωση να δώσει όσα οφείλει, έστω και αν επρόκειτο για ένα μόνο μάρκο. Ορθώς το Βερολίνο δέχθηκε να καταβάλει τα χρέη που αναγνωρίσθηκαν σε χώρες όπως η Πολωνία και η Γιουγκοσλαβία, ή να αποζημιώσει θύματα ναζιστικών σφαγών που διαμένουν στο Ισραήλ, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, που έκλεψε από τη χώρα μας και δεν αντιμετώπισε το θέμα των επανορθώσεων προς την Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο“.
Σε ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας για το ενδεχόμενο έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, απαντάει ότι “δεν είναι εφικτή. Το ενιαίο νόμισμα είναι το καλύτερο σενάριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό τον όρο να μην μετατραπεί σε μέσο καταπίεσης. Η αξία δεν παράγεται από το νόμισμα ή το χρηματιστικό κεφάλαιο, αλλά από τον εργαζόμενο, τον άνθρωπο“.
Όσον αφορά το ποιον ρόλο φαντάζεται πως θα έχει η Ελλάδα, στο μέλλον της Ευρώπης, ο ευρωβουλευτής, απαντάει πως “η Ευρώπη είναι ένας ελληνικός όρος που σημαίνει “εκείνη η οποία διαθέτει ευρύ βλέμμα“. Μια ετυμολογία η οποία παραπέμπει σε πολλαπλή αντίληψη, μια πολυσήμαντη ρίζα. Μέσα σε αυτή την ταυτότητα πρέπει να υπάρξει θέση για όλους, Έλληνες, Ιταλούς, Γερμανούς, Ισπανούς“.
Τέλος, κλείνοντας την συνέντευξη και ερωτηθείς για την αφαίρεση της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη, ο Μανώλης Γλέζος δήλωσε πως “η σβάστικα ήταν ύβρις στη Δημοκρατία και αποτελούσε απόδειξη της σκλαβιάς μας. Επέλεξα εκείνη τη συγκεκριμένη νύχτα, με τον φίλο μου, Απόστολο Σάντα, διότι ο Χίτλερ είχε μόλις δηλώσει ότι με τη λήξη της μάχης της Κρήτης η Ευρώπη είχε απελευθερωθεί από τους εχθρούς. Η σημαία έπρεπε να αφαιρεθεί αμέσως, η περίοδος της αντίστασης είχε αρχίσει“.