Το ενδεχόμενο για λήψη νέων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα – στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώσει όλα τα κριτήρια που προέβλεπε η συμφωνία του Νοεμβρίου 2012 – άφησε ανοικτό ο Επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Μιλώντας σήμερα (24/02) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup που προβλέπει ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να εξετάσουν, αν χρειαστεί, νέα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, στην περίπτωση που η Ελλάδα διατηρήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα και εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της, κάτι το οποίο ακόμα “δεν έχει συμβεί”.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών σχετικά με την απόφαση του 2012 για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε περίπτωση που η Ελλάδα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα, απάντησε πως είναι ακόμα νωρίς και μια αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει στο τέλος της τετράμηνης παράτασης.
Αναφορικά με τη συζήτηση για μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα, μια από τις βασικές αιτήσεις της νέας κυβέρνησης , ο κ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε σκεπτικός υπογραμμίζοντας πως είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασιστεί αργότερα, ενώ υπογράμμισε πως κανένας δεν ανάγκασε την Ελλάδα να δεχθεί τις αποφάσεις του Eurogroup. «Η Ελλάδα είχε την επιλογή να μην δεχθεί το πρόγραμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα ήταν ένας σαφές μήνυμα από τους Έλληνες ψηφοφόρους. Αλλά στην Ευρωζώνη πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη 19 κυβερνήσεις, 19 εκλογικά αποτελέσματα και 19 εθνικά κοινοβούλια. Μπορεί να μην το θεωρείτε δημοκρατικό, αλλά εγώ το θεωρώ. Πρέπει να λαμβάνουμε μια κοινή απόφαση που να σέβεται το εκλογικό αποτέλεσμα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη», σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία μέσω της υποτίμησης του νομίσματος απάντησε χαρακτηριστικά: «Αν η υποτίμηση του νομίσματος ήταν μια τόσο επιτυχημένη πολιτική, τότε η Ζιμπάμπουε θα ήταν μια πολύ πλούσια χώρα».
“Θα επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα στη βάση της τετράμηνης παράτασης, αν αυτή συμφωνηθεί. Αυτό θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, μετά να οριστικοποιήσουμε όλη την περίοδο του προγράμματος, μπορούμε να κάνουμε μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και στη συνέχεια θα δούμε αν θα χρειαστεί και τι νέα μέτρα, αν χρειαστεί, θα πάρουμε», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Παράλληλα υποστήριξε ότι «η πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν υφίσταται καν» και επιβεβαίωσε πως η Κομισιόν παρέλαβε τη λίστα της ελληνικής κυβέρνησης αργά χθες το βράδυ.
Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ σοβαρή για τις μεταρρυθμίσεις, έχουν άλλο όραμα και γι αυτό θα υπάρξει τροποποίηση συμφωνίας. Θέλουν επίσης σταθερότητα. Όμως η ευελιξία εντός του προγράμματος πάντα υπήρχε. Πάντα διαπραγματευόμασταν με τις κυβερνήσεις αλλαγές, χρονοδιαγράμματα, μέτρα. Πρέπει όμως να υπάρχει συνεργασία».
Ανέφερε επίσης ότι αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να φθάσουν και να “ξηλώσουν” το μισό πρόγραμμα. «Πρέπει να υπάρχει συνεργασία εφόσον θέλουν χρηματοδότηση απ’ την Ευρώπη. Πρέπει πρώτα να ακούσουμε την άποψη των τριών θεσμών και αν η άποψή τους είναι θετική τότε θα έχουμε μια συνομιλία με τους Υπουργούς Οικονομικών. Αλλά όπως ανέφερα πιο πριν η λίστα είναι ένα πρώτο βήμα και πρέπει να γίνει ακόμα πολύ δουλειά», σημείωσε με νόημα ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Βασικός σκοπός του Προέδρου του Eurogroup όπως δήλωσε είναι η συνοχή της Ευρωζώνης και τάσσεται υπέρ με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ για μια Νομισματική Ένωση που θα πρέπει να παραμείνει ισχυρή. «Έχουμε πολύ σημαντικούς λόγους να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρωζώνη καθώς έχουμε επενδύσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο. Οι οικονομίες κάποιων κρατών – μελών είναι ευάλωτες και έχουν πολλές αδυναμίες. Η απάντηση δεν είναι να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη αλλά μαζί με τους εταίρους να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσκολίες και αυτές τις αδυναμίες», υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.