Την εξέλιξη του κυβερνητικού έργου τον Μάρτιο ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος

Για την εξέλιξη του κυβερνητικού έργου τον Μάρτιο ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος. Η αποτίμηση, όπως παρουσιάστηκε στην συνεδρίαση, έχει ως εξής:

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση προγράμματος εμβολιασμών «Ελευθερία»:

Το σύνολο των εμβολιασμών είναι 1.609.774 (Στοιχεία .3.2021) με το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού να είναι 10,1%. Ο μέσος όρος εμβολιασμών ανά ημέρα (κυλ. 7ημερο) είναι 24.018. Τα προγραμματισμένα ραντεβού φθάνουν τα 1.993.733, ενώ το ποσοστό επιτυχημένων ραντεβού είναι 97%.
Τον μήνα αυτό υιοθετήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η έναρξη υλοποίησης της Ελληνικής πρότασης για την διευκόλυνση των μετακινήσεων μέσω έκδοσης πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία των νέων MEGA εμβολιαστικών κέντρων σε Περιστέρι και Ελληνικό (εκκίνηση λειτουργίας: 1η Απριλίου).
Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου- ομάδα Α, καθώς και για 70-74.
Τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμών για τους μαθητές 16 ετών και άνω και το προσωπικό των Ειδικών Σχολείων.
Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας με βάση τα στοιχεία της 25ης Μαρτίου 2021 τα νέα κρούσματα Covid 19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 250,3 γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στην 26η θέση στην Ε.Ε.. Οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 733, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 23η θέση στη Ε.Ε..

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 μπήκαν σε εφαρμογή τα εξής μέτρα:

1.Αύξηση των Μ.Ε.Θ. Covid της Αττικής κατά 67% (από τις 229 στις 381) και των απλών κλινών COVID κατά 85% (2.961 στην Αττική από 1.600) σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

2.Ανακοίνωση της χορήγησης δωρεάν 4 τεστ ταχείας ανίχνευσης τύπου self test ανά πολίτη κάθε μήνα.

3.Πρόσκληση προς ιδιώτες ιατρούς για προσωρινή στελέχωση του Ε.Σ.Υ. στις ειδικότητες αιχμής για την αντιμετώπιση του COVID και επίταξη των υπηρεσιών τους μέχρις κάλυψης του αναγκαίου αριθμού (206).

4.Χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ για Ιανουάριο-Φεβρουάριο σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων μεταξύ των οποίων οι δασεργάτες και οι πωλητές του περιοδικού «ΣΧΕΔΙΑ».

5.Υποβολή δηλώσεων για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού για την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

6.Παράταση της καταβολής της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους ως την 30-4-2021.

7.Παράταση για 2 μήνες της διάρκειας τακτικής επιδότησης ανεργίας, επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και βοηθημάτων ανεργίας.

8.Διασφάλιση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας (υγειονομική περίθαλψη, φαρμακευτική κάλυψη) για τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ και τα μέλη των οικογενειών τους για το επόμενο δωδεκάμηνο, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων ασφαλιστικής ικανότητας.

9. Κατ’ οίκον διανομή διδακτικών συγγραμμάτων, προς τους δικαιούχους φοιτητές Α.Ε.Ι. και για το εαρινό εξάμηνο 2020-2021, με ευθύνη των εκδοτικών οίκων.

10.Έτοιμος προς λειτουργία ο νέος πενταψήφιος αριθμός 13032 για την μετάβαση των πολιτών στα καταστήματα με το άνοιγμα της αγοράς.

11.Προσδιορισμός φυσικών και νομικών προσώπων που επλήγησαν από την πανδημία, ώστε να τύχουν ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών τους προς τους Ο.Τ.Α..

12.Παράταση κατά 1 μήνα της προθεσμίας καταβολής δόσεων ρυθμίσεων ασφαλιστικών εισφορών.

13.Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021, των επιχειρήσεων για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα.

14.Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Πίστωση ποσού συνολικού ύψους 162,6 εκατ. ευρώ σε 108.762 δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6.

15.Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων κατά 75 ημέρες.

16.Πρόσκληση για τον Β’ Κύκλο Επιδότησης Τόκων Υφιστάμενων Δανείων Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων Πληττόμενων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου COVID- 19.

17.Ενίσχυση ύψους 3.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που παρέμειναν σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020 λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid 19.

18.Ε-lianiko: Επιχορήγηση ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου για την ανάπτυξη /αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop).

19.Ενίσχυση με 12 εκατομμύρια ευρώ των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων για τα προβλήματα που τους έχουν δημιουργήσει οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και καταβολή ποσών για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για το τελευταίο τρίμηνο 2020 στους Ναυτικούς.

20.Παράταση της προθεσμίας καταβολής της δόσης Μαρτίου 2021 ρυθμίσεων και διευκολύνσεων καταβολής οφειλών των πληττόμενων επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους.

21.Στο χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. 6% και όχι στο συντελεστή 24%, τα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών μέσω live-streaming λόγω της πανδημίας COVID 19.

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις στήριξης της εθνικής οικονομίας και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος:

1.Στις 17/3 ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε σε έκδοση 30ετούς ομολόγου για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 26 δισ. ευρώ και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,9%.

2.Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της νέας, πρόωρης αποπληρωμής τμήματος των υφιστάμενων δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

3.Ψήφιση του Νόμου για τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου των Δημοσίων Συμβάσεων.

4.Από τη 1η Μαρτίου τέθηκε σε ισχύ το ενιαίο πτωχευτικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά την εξυγίανση και τη μεγάλη πτώχευση και τέθηκε σε λειτουργία στο gov.gr το Μητρώο Εμπειρογνωμόνων για την υποστήριξη της διαδικασίας εξυγίανσης. Δημοσιεύθηκαν οι 4 ΚΥΑ για τη διαδικασία εξυγίανσης ενώ οι υπόλοιπες ενέργειες προχωρούν κατά βάση σύμφωνα με τον χρονοπρογραμματισμό.

5.Ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου με τη συμμετοχή 1.968 εργαζομένων στα ΕΛ.ΤΑ., στο πλαίσιο εξυγίανσής τους.

6.Ολοκληρώθηκε η εθνική άσκηση επανεκτίμησης των αντικειμενικών αξιών και τα αποτελέσματα των εκτιμητών παραδόθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών.

7.Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες στελέχωσης της Διεύθυνσης Κρατικών Εγγυήσεων με 30 νέους υπαλλήλους, για την επιτάχυνση αποπληρωμής των κρατικών εγγυήσεων.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη σημαντικών μεταρρυθμίσεων:

1.Ψήφιση του Νόμου «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα – Μικροκινητικότητα – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

2.Έκδοση των πρώτων ΚΥΑ εφαρμογής της μεταρρύθμισης για την απλούστευση της αδειοδότησης και εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων.

3.Εκσυγχρονίζεται η διαδικασία κτήσης της Ελληνικής Ιθαγένειας: Σε λειτουργία η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.), Λειτουργεί και η Τράπεζα Θεμάτων των εξετάσεων (exetaseis-ithageneia.ypes.gr). Οι πρώτες πανελλήνιες εξετάσεις Επάρκειας Γνώσεων Πολιτογράφησης θα λάβουν χώρα στις 16 Μαΐου 2021 και θα πραγματοποιηθούν σε (8) συνολικά εξεταστικά κέντρα.

4.Πραγματοποίηση της 1ης συνεδρίασης της Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΣΕΕΚ) σε εφαρμογή του νόμου 4763/20 για την αναμόρφωση της ΕΕΚ.

5.Εκκίνηση των εργασιών της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, ο οποίος θεσπίστηκε το 1958 και έκτοτε δεν έχει συστημικά τροποποιηθεί.

6.Συμφωνία μέσω επιτυχημένης διαμεσολάβησης του ΥΠΑΑΤ μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για την ενοποίηση του συνεταιριστικού κινήματος μετά από σχεδόν μία πενταετία.

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις:

1.Ψήφιση του νομοσχεδίου «Κύρωση Σύμβασης Διανομής Ακινήτου – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού».

2.Κύρωση από τη Βουλή της Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ΑΕ Ελληνικός Χρυσός για την εκμετάλλευση των μεταλλείων της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.

3.Έγκριση από τη Διυπουργική ΣΔΙΤ έργων συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν στην κατασκευή 7 νέων και την ανακατασκευή 5 υφιστάμενων Δικαστικών Μεγάρων στην Κεντρική Μακεδονία, στην Κεντρική Ελλάδα και στην Κρήτη.

4.Υπεγράφη η Συμφωνία Χρηματοδότησης, ύψους 500 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει νέες βιώσιμες αστικές επενδύσεις σε έργα με σημαντικό αποτύπωμα και υψηλό αντίκτυπο για τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

5.Έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης για το πεντάστερο ξενοδοχείο και τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα Αστέρια Γλυφάδας. Και χωροθέτηση και έγκριση περιβαλλοντικών όρων Μαρίνας ELOUNDA HILLS στην περιοχή Πλευρά Ελούντας στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου Κρήτης.

6.Δημιουργία ειδικού Τμήματος στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την ταχεία χορήγηση (fast track) αδειών διαμονής επενδυτών σε πολίτες τρίτων χωρών.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στις υποδομές και την υλοποίηση των μεγάλων έργων:

1.H «Αττικό Μετρό» ενέκρινε την κατακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας Γραμμής 4 της Αθήνας.

2. Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το έργο της Μόνιμης Υποθαλάσσιας Οδικής Ζεύξης Νήσου Σαλαμίνας. Τα προεπιλεγέντα σχήματα θα προχωρήσουν ακολούθως στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το έργο προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ.

3.Ξεκίνησε η ανοικτή δημόσια διαβούλευση με τίτλο «Ανανέωση του στόλου αστικών λεωφορείων για τις μείζονες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης», η οποία αφορά διεθνή ανοικτό ηλεκτρονικό δημόσιο διαγωνισμό συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 372 εκ. ευρώ για την προμήθεια 800 αστικών λεωφορείων τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον.

4.Πολιτισμός: Άνοιξε η Εθνική Πινακοθήκη την 24η Μαρτίου 2021 για την εθνική επέτειο, ενώ με ομόφωνη γνωμοδότηση, του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων εγκρίθηκαν οι οριστικές μελέτες, οι οποίες αφορούν στην αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου και τη μετατροπή του σε μουσείο.

5.Ολοκληρώθηκε η σύμβαση για την εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών για τη δημοπράτηση και κατασκευή του τμήματος μήκους περίπου 29,5 χιλιομέτρων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Δράμας – Αμφίπολης.

6. Εγκρίθηκε η έκθεση μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανακαίνισης του δημόσιου και ιδιωτικού κτιριακού αποθέματος και μετατροπής του σε κτιριακό δυναμικό υψηλής ενεργειακής απόδοσης,, έως το έτος 2050.

7.Εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη δικτύων διανομής σε 6 περιφέρειες και 34 Δήμους και επενδύσεις που θα ανέλθουν συνολικά στα 272,5 εκατ. Ευρώ στην πενταετία 2021-2025.

8.Ολοκληρώθηκε η πόντιση και του δεύτερου υποβρυχίου καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Πελοπόννησος, σύντομα θα τεθεί σε πλήρη τεχνική ετοιμότητα το έργο ώστε να αναλάβει περίπου το 30% των φορτίων του νησιού.

9.Μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ): Ξεκίνησε η λειτουργία της ΜΕΑ στην Ηλεία ενώ δημοπρατήθηκε η αντίστοιχη μονάδα του Αγρινίου. Ο σταθμός μεταφόρτωσης στην Τεμένη στο Αίγιο καθαρίστηκε και κλείνει οριστικά ο ΧΥΤΑ στην Αιγείρα.

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση πολιτικών για τη συμπερίληψη και την άρση των διακρίσεων:

1.Σύσταση Επιτροπής για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, το οποίο θα προσδιορίζει τη στρατηγική, τους στόχους και τις δράσεις Υπουργείων και αρμόδιων φορέων, για τον σχεδιασμό, εκπόνηση και υλοποίηση πολιτικών για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, την περίοδο 2021-2023.

2.Εξειδίκευση Σχεδίου Δράσης για την Οικογενειακή Πολιτική και την Ισότητα των Φύλων 2021-2025.

3.Υποβολή πορίσματος ομάδας εργασίας για την ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας στις πολιτικές του ΟΑΕΔ.

4.Ενεργοποίηση ένταξης των άνεργων γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, για πρώτη φορά, στο βελτιωμένο πρόγραμμα απασχόλησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων του ΟΑΕΔ.

5.Συγκρότηση Επιτροπής στο ΙΕΠ για τη δημιουργία Παιδαγωγικών δράσεων για την ενδυνάμωση της πρόληψης από την έμφυλη βία και την προστασία από την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο.

6.Συγκρότηση ομάδας εργασίας για την αναμόρφωση του νομικού πλαισίου για την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία σε όλες τις βαθμίδες, με έμφαση στη συμπεριληπτική ενταξιακή εκπαίδευση.

7.Σύσταση Ομάδας Εργασίας για την δημιουργία του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της παιδιατρικής κατ’ οίκον νοσηλείας (ΠΚΟΝ) για τα παιδιά και τους εφήβους με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας που προκαλούν μακροχρόνιες ή μόνιμες αναπηρίες.

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση κρίσιμων πολιτικών στο κοινωνικό κράτος:

1.Θέσπιση προσωρινού ΑΜΚΑ αποκλειστικά προς τον σκοπό του προγραμματισμού της διενέργειας του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού COVID-19 που αφορά όσους δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ, οι οποίοι είναι κυρίως πολίτες τρίτων χωρών.

2.Προγράμματα ΟΑΕΔ για κατάρτιση ανέργων: α. δωρεάν εξ αποστάσεως πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης 3.000 ανέργων με πιστοποίηση, στο πλαίσιο της συνεργασίας ΟΑΕΔ-Google Ελλάδας β. πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας στο ψηφιακό μάρκετινγκ για 5.000 ανέργους έως 29 ετών.

3.Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την «Προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 36.500 άτομα (σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/ συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων)».

4.Έκδοση Κ.Υ.Α. για την αναπροσαρμογή κύριων συντάξεων.

5.Καθορισμός προϋποθέσεων για την παραχώρηση κενών και αδιάθετων κατοικιών κυριότητας ΟΑΕΔ σε οικισμούς του κατασκευαστικού προγράμματος του τ.ΟΕΚ ή των αγορασμένων απ’ αυτόν, μέσω του προγράμματος ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ σε δικαιούχους με έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που στερούνται κατοικίας.

6.Εστάλησαν 40 τροχόσπιτα και άμεσα θα φτάσουν και οι πρώτοι οικίσκοι στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό της Ελασσόνας, ενώ ξεκινά και η διαδικασία επιδότησης ενοικίου, από 300 μέχρι 500 ευρώ, οι δε αποφάσεις επιχορήγησης των τοπικών Δήμων για τις πρώτες ανάγκες των πληγέντων υπεγράφησαν ταχύτατα.

Σε ό,τι αφορά την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσω της Ψηφιοποίησης του Κράτους:

1.Συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του gov.gr το οποίο αριθμεί μέχρι στιγμής 1.138 υπηρεσίες και περισσότερες από 94.000.000 ψηφιακές συναλλαγές.

2.Συμπλήρωση ενός χρόνου εφαρμογής των ψηφιακών δηλώσεων γέννησης (80.548 δηλώσεις) Περισσότεροι από το 50% των Δήμων της χώρας έχουν ενταχθεί στο myKEPlive. Συγκεκριμένα, υπηρεσίες μέσω βιντεοκλήσης παρέχουν 224 ΚΕΠ σε 177 Δήμους, ενώ συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 40.000 ραντεβού.

3.Σε λειτουργία τέθηκε εντός Μαρτίου η πλατφόρμα για την Ψηφιακή Αίτηση Χορήγησης Προκαταβολής Σύνταξης μέσω του συνδέσμου prokatavoli.syntaxeis.gov.gr καθώς και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-EΦΚΑ (efka.gov.gr).

4.Σε παραγωγική λειτουργία τέθηκε το πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας για Νομικά και Φυσικά Πρόσωπα, αντικαθιστώντας 45 πιστοποιητικά και η έκδοση του πραγματοποιείται ηλεκτρονικά.

5.Αίτηση και παραλαβή ποινικού μητρώου ηλεκτρονικά, και πιλοτική παραλαβή επίσημου ηλεκτρονικού αντιγράφου δικαστικών αποφάσεων μέσω του gov.gr από συγκεκριμένα δικαστήρια.

6.Ψηφιακή δήλωση της απώλειας αστυνομικής ταυτότητας μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης «gov.gr».

7.Λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας (notify.gov.gr) στο οποίο οι πολίτες θα μπορούν να καταχωρούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, προκειμένου οι φορείς του Ελληνικού Δημοσίου να έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους.

8.Ψηφιακή αντικατάσταση της έντυπης άδειας οδήγησης με άδεια νέου τύπου, καθώς επίσης και έκδοση αντιγράφου της άδειας οδήγησης λόγω φθοράς, απώλειας ή κλοπής μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης «gov.gr».

9.Δημιουργία «ηλεκτρονικών γραμματοκιβωτίων» στα οποία οι υπηρεσίες θα δέχονται έγγραφα και αιτήσεις που αποστέλλουν οι πολίτες μέσω του gov.gr.

10.Εμπλουτισμός της πλατφόρμας myOAEDlive με νέες υπηρεσίες, όπως δυνατότητα προγραμματισμού ψηφιακών ραντεβού με το ελληνικό γραφείο EURES και με εξειδικευμένους συμβούλους του ΟΑΕΔ.

11.Ανακοίνωση έναρξης ατομικής επιχείρησης μέσω του gov.gr.

12.Ενεργοποιήθηκε και βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα apodimoi.ypes.gr για τη δήλωση πρόθεσης των αποδήμων να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους.

13.Επέκταση της υπηρεσίας myConsulLive σε άλλες 4 πρεσβείες και 10 προξενικά γραφεία σε όλες τις ηπείρους.

14.Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας για το σχολικό έτος 2021-2022.

Σε ότι αφορά την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια, Άμυνα και Διαχείριση Προσφυγικού – Μεταναστευτικού:

1.Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

2.Εκκίνηση 62ου κύκλου διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

3.Νόμος για το νέο οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών ο οποίος ρυθμίζει και ζητήματα που αφορούν το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, τη Διεθνή Αναπτυξιακή Συνεργασία και την Ανθρωπιστική Βοήθεια.

4.Εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της ΕΛΑΣ: Έναρξη του έργου της εγκατάστασης και λειτουργίας φορητού συστήματος επιτήρησης (καμερών) σε ομάδες ΔΙΑΣ και της Άμεσης Δράσης, δημοσίευση της «Λευκής Βίβλου της Αστυνομίας για την Εσωτερική Ασφάλεια», εκκίνηση επεξεργασίας ΝΣ για τη μεταρρύθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης.

5.Ενίσχυση του στόλου της Ελληνικής Αστυνομίας με 53 νέα φορτηγά οχήματα για την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των κατά τόπους αστυνομικών υπηρεσιών.

6.Οργάνωση του Athens Meds Forum με την συμμετοχή ευρωπαϊκών κρατών-μελών «πρώτης γραμμής», Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, Ισπανίας και Μάλτας και στόχο την περαιτέρω διαμόρφωση των κοινών θέσεων και τη συστηματική προώθησή τους στον εν εξελίξει διάλογο σχετικά με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

7.Διενέργεια απευθείας πτήσεων από τη Λέσβο στη Γερμανία μέσω διμερούς πρωτοβουλίας δυνάμει των οποίων έχουν μεταφερθεί περίπου 700 πρόσφυγες από τους 3.534 που έχουν μετεγκατασταθεί συνολικά.

8.Επίλυση με ρύθμιση που κατατέθηκε στο ζήτημα της μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών που επιθυμούν να έλθουν στη χώρα ως εργάτες γης.

9.Μετεγκατάσταση 84 ασυνόδευτων ανήλικων σε άλλα κράτη μέλη από τα 717 που έχουν μετεγκατασταθεί συνολικά.

10.Σύναψη συμφωνίας αμοιβαίας προστασίας ανταλλασσόμενων διαβαθμισμένων πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.