Εύλογη ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου, προκάλεσε η παραδοχή διά στόματος της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν, πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να επανεκκινήσει τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πέραν των συνόρων της, με αυτό που αποκαλούμε ”Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό” που αποδεικνύει ότι κάνατε το εμβόλιό σας».
Και αυτό, γιατί αν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνήσουν στις 17 Μαρτίου, τότε ο στόχος της Αθήνας να φιλοξενήσει η χώρα μας το μέγιστο δυνατό αριθμό τουριστών, γίνεται εφικτός.
Η Κύπρος θα δεχθεί επισκέπτες από Ισραήλ και Βρετανία
Η Κύπρος ανακοίνωσε ήδη ότι θα επιτρέψει σε επισκέπτες από το Ισραήλ (ήταν η πρώτη σχετική συμφωνία που ανακοίνωσε) και από την Βρετανία. Η είδηση αναμεταδόθηκε ευρέως στην Βρετανία, ενώ σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε η βρετανική έκδοση της Huffpost.
Η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο τουρισμός αποτελεί υπόθεση επιβίωσης για την οικονομία του νησιού και οι Βρετανοί τουρίστες στηρίζουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της συγκεκριμένης βιομηχανίας, σε ετήσια βάση στην Κύπρο.
Η Λευκωσία εκτιμά ότι η σχετικά περιορισμένη εξάπλωση του κορωνοϊού στο νησί, καθιστά την Κύπρο ελκυστικό τουριστικό προορισμό, ενώ η συνεχής βελτίωση των πολιτικών σχέσεων με το Ισραήλ, με άξονα την ενέργεια και την άντληση φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ, δημιουργούν προϋποθέσεις για προσέλκυση Ισραηλινών τουριστών.
Με το δεδομένο ότι ο πληθυσμός του Ισραήλ αναμένεται να έχει εμβολιαστεί στο σύνολό του πολύ σύντομα, η Λευκωσία επιχειρεί να πετύχει διπλό στόχο, ανοίγοντας τις πόρτες και σε Βρετανούς που έχουν εμβολιαστεί, ποντάροντας στον ασφαλή – θα έλεγε κανείς “covid-free” τουρισμό.
Σημαντικό “εργαλείο” για τον ελληνικό τουρισμό
Η Ελλάδα, με ανάλογα χαρακτηριστικά σε επίπεδο εθνικής οικονομίας αφού ο τουρισμός είναι η λεγόμενη ”βαριά βιομηχανία” της χώρας, έχει κάθε λόγο να διαφημίζει και να προωθεί από την πλευρά της την ιδέα του «διαβατηρίου εμβολιασμού».
Το πρώτο ζητούμενο είναι να προσελκύσει η χώρα μας μεγάλο αριθμό τουριστών, χωρίς να κινδυνεύει από ένα πισωγύρισμα σε επίπεδο κρουσμάτων. Οι αφίξεις επισκεπτών που θα έχουν εμβολιαστεί προφανώς δεν θέτουν την Ελλάδα σε κίνδυνο, ενώ θα στηρίξουν την οικονομία που απειλείται σοβαρά από την παρατεταμένη στασιμότητα, ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
Το αντεπιχείρημα «θα περιοριστεί το δικαίωμα στη μετακίνηση» δεν ισχύει, γιατί η χρήση του λεγόμενου ”διαβατηρίου εμβολιασμού” δεν απαγορεύει την μετακίνηση για όσους συμβαίνει να μην έχουμε εμβολιαστεί ακόμα.
Απλώς θα υποστούμε την ταλαιπωρία των προληπτικών τεστ για κορωνοϊό πριν και μετά από κάθε ταξίδι, εάν και εφόσον ταξιδεύουμε μέχρι την ημέρα του εμβολίου μας.
Στις 17 Μαρτίου η νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής θα ανακοινωθεί στις 17 Μαρτίου.
Η Επιτροπή αξιολόγησε τις πρώτες σκέψεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη Τετάρτη, σε μια συζήτηση που πολλοί διπλωμάτες χαρακτήρισαν μπερδεμένη.
Αυτό που είναι βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι η Επιτροπή θέλει η λεγόμενη ”πράσινη κάρτα” όχι μόνο να αναφέρει τα αποδεικτικά στοιχεία του εμβολιασμού, αλλά και τα αποτελέσματα των τεστ και τις πληροφορίες σχετικά με την ανάρρωση από τον ιό (εφόσον υπάρχει τέτοιο ιστορικό).
Στην εμπροσθοφυλακή οι χώρες του Νότου
Το σχέδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ισπανία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Ελλάδα.
«Η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας… είναι θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας», έγραψε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώτος που υπερασπίστηκε την ιδέα, τον Ιανουάριο σε μία επιστολή του προς την Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν.
Άλλες χώρες τάχθηκαν επίσης υπέρ: ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπαστιάν Κούρτς ζήτησε ένα Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό σε μια τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών την περασμένη εβδομάδα.
Η Δανία και η Σουηδία ανακοίνωσαν επίσης, σχέδια για την ανάπτυξη πιστοποιητικού επανεκκίνησης των ταξιδιών. Η Εσθονία εργάζεται σε πιλοτικό πρόγραμμα για παγκόσμια πιστοποιητικά εμβολίων με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Εξακολουθούν να αντιδρούν Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία
«Δεν θα δεχτώ ένα σύστημα που προϋποθέτει την πρόσβαση σε κάποιες χώρες μόμε πιστοποιητικό», δήλωσε την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν.
Η ΕΕ πρέπει να αποφύγει ένα σενάριο όπου κάθε χώρα θα εφαρμόζει ένα δικό της σύστημα, είπε, ενώ σημείωσε ότι «ένα τέτοιο έγγραφο δεν πρέπει να παρέχει συγκεκριμένα δικαιώματα σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί».
Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Σόφι Γουίλμς υιοθέτησε παρόμοια άποψη, τονίζοντας τη Δευτέρα ότι η αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων είναι «πιο θεμελιώδης από ποτέ».
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είπε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να είναι η «μόνη» λύση για να επιτρέπεται το ταξίδι, ενώ επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμο εμβόλιο κορωνοϊού για ανηλίκους.
«Όχι, δεν γίνεται μόνο εκείνοι που έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού να επιτρέπεται να ταξιδεύουν», δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι ένα αρνητικό τεστ PCR θα συνεχίσει να είναι μια εναλλακτική λύση.
Αν και κανείς δεν αντιτίθεται στην ιδέα κατ ’αρχήν, υπάρχουν πρακτικές και ηθικές ανησυχίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας.
Το «πρωταρχικό ερώτημα», πρόσθεσε, είναι εάν οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες θα μπορούσαν να μεταδώσουν την ασθένεια. «Οι αρχικές αναφορές δεν είναι δυσμενείς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι πειστικές».
Θα είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι;
Εάν η ΕΕ θέλει να τεθεί σε ισχύ ένα πιστοποιητικό εμβολίου έως το καλοκαίρι, τότε οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εφαρμόσουν το ομοιόμορφο πιστοποιητικό στα συστήματα υγείας και εντός των συνόρων τους.
Ταυτοχρόνως, η Επιτροπή πρέπει να δημιουργήσει μια «πύλη» για τη σύνδεση των εθνικών συστημάτων – κάτι που προειδοποίησε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέιεν, ότι θα απαιτήσει τουλάχιστον τρεις μήνες.