Bloomberg: Σε τεντωμένο σχοινί ο Τσίπρας

Την αγωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να έρθει σε τελική συμφωνία αλλά και να ευχαριστήσει τα μέλη του κόμματός του με την συμφωνία που επετεύχθη την Παρασκευή στο Eurogroup, τονίζει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg.

Τo Bloomberg σημειώνει πως η επίτευξη συμφωνίας παρέχει δυνητικά τα χρήματα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες που προκύπτουν από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα. Ωστόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν βγαίνει αλώβητος, σύμφωνα με το πρακτορείο, από τη συμφωνία αυτή, καθώς χρειάστηκε να αποποιηθεί των πλάνων του και να αναλάβει τον έλεγχο της οικονομικά πολιορκημένης Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να «πουλήσει τη συμφωνία στο εσωτερικό τονίζοντας πως μια μάχη κερδήθηκε όχι όμως και ο πόλεμος.

Μπορεί η συμφωνία της περασμένης Παρασκευής(20/02) να έχει μειώσει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, ωστόσο η Ελλάδα αναγκάζεται να ξεχάσει τα 11 δισεκατομμύρια που είχαν δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Το να πείσει το κόμμα του δεν θα αποδειχθεί εύκολη υπόθεση. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Τσίπρα περιλάμβαναν υποσχέσεις για αύξηση των συντάξεων, του κατώτατου μισθού, την ανάσχεση των ιδιωτικοποιήσεων και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», αναφέρει το Bloomberg.

«Τα στοιχήματα είναι μεγάλα για την Ευρωζώνη, αλλά κυρίως για την Ελλάδα, καθώς η οικονομία της χώρας και ειδικά το τραπεζικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει μια επερχόμενη κατάρρευση», αναφέρει ο καθηγητής πανεπιστημίου Πάνος Τσακλόγλου.