Χ.Μάας: «Παράθυρο» για διπλωματική λύση οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, χαρακτήρισε ως «παράθυρο» για διπλωματική λύση την επικείμενη επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «εάν οι δύο πλευρές καταπιαστούν με αυτές τις συνομιλίες με σταθερή βούληση και τον απαραίτητο ρεαλισμό, μπορούν στο τέλος να βρεθούν πολιτικές λύσεις».

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα, ο κ. Μάας χαρακτήρισε τα προβλήματα των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας «περίπλοκα, αλλά όχι αδύνατο να επιλυθούν», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί που προσφέρει και το Διεθνές Δίκαιο προκειμένου να διευθετηθούν δίκαια και συναινετικά τέτοια θέματα και σε αυτό μπορούν να συμβάλουν τώρα όλες οι πλευρές».

Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι η προηγούμενη χρονιά έχει αφήσει πίσω της σημάδια στη σχέση ΕΕ-Τουρκίας, «κάποιες δύσκολες συζητήσεις για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, με την εμπλοκή πολεμικών πλοίων συμμάχων», τονίζοντας ότι επρόκειτο για μια κατάσταση την οποία «δεν θέλουμε να βιώσουμε πάλι» και χαιρετίζοντας ταυτόχρονα την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα -με το βλέμμα στις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Έκανε μάλιστα λόγο για «το πρώτο βήμα προς μια διπλωματική λύση των διαφιλονικούμενων θεμάτων και ένα καλό μήνυμα για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής», ενώ υπογράμμισε ότι «η πρόωρη αποχώρηση του “Barbaros” από τα ανοιχτά της Κύπρου έχει εκληφθεί πολύ θετικά ως δείγμα αποκλιμάκωσης και στηρίζεται από όλη την Ευρώπη».

«Ευγνώμων» δηλώνει ο Χ. Μάας για τις τελευταίες εξελίξεις

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το εάν η αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο σημαίνει και ότι μπορούν να ακυρωθούν οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ σε βάρος της Άγκυρας, ο Χάικο Μάας επανέλαβε ότι είναι «πολύ ευγνώμων» για τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και πρόσθεσε: «Θέλουμε να πάρουμε την μπάλα και να φροντίσουμε ώστε τα θέματα του παρελθόντος κάποια στιγμή να ανήκουν στο παρελθόν. Η Γερμανία -εφόσον αυτό είναι το επιθυμητό- θα συνεισφέρει σε αυτό».

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα οι προσκλήσεις σε συνομιλίες και οι συνομιλίες που θα γίνουν να είναι βιώσιμες: «Και τότε είμαι της άποψης ότι στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει να μιλήσουμε στο μέλλον όχι τόσο για μέτρα, αλλά -αν όλα αυτά που έχουμε βάλει ως στόχο επαληθευτούν- θα έχουμε μια σημαντικά πιο εποικοδομητική σχέση, προς όφελος και των δύο πλευρών», επεσήμανε.