Μιλώντας το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου στο Mega, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παραδέχτηκε πως υπήρξαν αμοιβαίες υποχωρήσεις, τονίζοντας ωστόσο πως η συμφωνία είναι ένα σημαντικό και καθοριστικό βήμα για την πορεία της χώρας.
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης υποστήριξε πως “κερδίσαμε χρόνο. Δεν στραγγαλίστηκε η ελληνική οικονομία ούτε η ελληνική κυβέρνηση όπως ενδεχομένως ήταν και ένας αρχικός πολιτικός σχεδιασμός και κέντρων στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας. Τώρα αρχίζει η πραγματική μάχη. Θα τη δώσουμε και με νηφαλιότητα και με αποφασιστικότητα. Θα είναι μια μάχη εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία που θα πάει η χώρα τα επόμενα χρόνια”.
Μια από τις υποχωρήσεις που έγιναν, όπως δήλωσε ο κ. Σακελλαρίδης, αφορά στα 11 δισ. του ΤΧΣ, τα οποία, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, θα είναι δεσμευμένα μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
“Δεν εγκαταλείπουμε κανένα στόχο. Προφανώς μέσα από αυτήν την απόφαση τα χρήματα αυτά φαίνεται ότι είναι δεσμευμένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εμείς αυτό το αναγνωρίζουμε ως μια παραχώρηση. Αναγνωρίζουμε ότι είναι κάτι που δεν αντιστοιχεί σε αυτό που λέγαμε στο προηγούμενο διάστημα”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ως “μεγάλη επιτυχία” της Κυβέρνησης χαρακτήρισε την πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και το γεγονός ότι αποφεύχθησαν νέα μέτρα λιτότητας, ενώ σημείωσε πως “για φέτος στο κείμενο δεν αναφέρεται ποσοστό και ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει να προσαρμοστεί στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, ενώ για τα επόμενα έτη το κείμενο κάνει λόγο για τα «κατάλληλα» πρωτογενή πλεονάσματα”, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι η σκληρή διαπραγμάτευση έγινε και για την πρόβλεψη σχετικά με την κατάργηση μέτρων και τις μονομερείς ενέργειες, στην οποία αρχικά δεν υπήρχε η φράση «που θα επηρεάζουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους”.
Για τη λίστα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υποβληθεί από την ελληνική πλευρά τη Δευτέρα, τόνισε πως “αφορά θεσμικά και διαρθρωτικά μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής, την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Η λίστα των συνολικών μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να έχει κατατεθεί και εγκριθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου”.
Για το “καυτό” ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης διευκρίνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και δεν δημιουργεί δημοσιονομικό κόστος, “θέλουμε να έρθει το συντομότερο δυνατό. Όχι απλά στο πρώτο τετράμηνο, αν είναι δυνατόν μέσα στον πρώτο ή τον δεύτερο μήνα”.
Καταλήγοντας, αποσαφήνισε και το θέμα για τις 100 δόσεις, για το οποίο τόνισε πως το συγκεκριμένο μέτρο “όχι μόνο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος αλλά θα υπάρχει δημοσιονομικό όφελος”.