Συμφωνία Ελλάδας και εταίρων για τετράμηνη παράταση

Προς συμφωνία επί ενός πρώτου κειμένου, το οποίο, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις Βρυξέλλες, δεν ξεπερνά τις δύο σελίδες, φαίνεται ότι βαίνουν οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Eurogroup, οι οποίες, τελικά, σε μεγάλο μέρος τους διεξήχθησαν στο περιθώριο αυτού με επαφές μεταξύ των άμεσα εμπλεκομένων, δηλαδή του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τη διαμεσολάβηση του Προέδρου του σώματος Γερούν Ντάισελμπλουμ, της Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.  Κατά ορισμένες πληροφορίες, μάλιστα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επικοινώνησε τηλεφωνικώς απευθείας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το κείμενο το οποίο συζητάται μέχρι αυτήν την ώρα στο Eurogroup (με τον Π.Μοσκοβισί να twittάρει «προχωράμε» τετράκις) θα εμπεριέχει ορισμένους κεντρικούς άξονες, όπως είναι η χορήγηση τετράμηνης παράτασης όχι του τρέχοντος προγράμματος αλλά στη βάση μιας συμφωνίας με θεμέλιο το τρέχον πρόγραμμα. Ελληνικές πηγές υποστήριζαν ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής δεν θα εμπεριέχονται νέα μέτρα λιτότητας αλλά δεν θα εμπεριέχει μονομερείς ενέργειες, χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει αυτό.

Μέχρι τη Δευτέρα, όπως διαρρέεται και από το Μαξίμου, η Αθήνα καλείται να εξειδικεύσει το πακέτο μεταρρυθμίσεων, καταθέτοντας συγκεκριμένο υπόμνημα με τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το φορολογικό σύστημα και την αναδιοργάνωση του κράτους. Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι λεπτομέρειες.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.  Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Τουσκ ότι αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στο σημερινό Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Κυριακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τουσκ απέκλεισε το ενδεχόμενο να διενεργηθεί Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή, τονίζοντας πάντως ότι είναι έτοιμος να ορίσει μια εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε νωρίτερα μπαράζ επαφών εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Συζητήσαμε πιθανούς κοινούς τόπους για μια συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης», δήλωσε σχετικά.