Συνάντηση Βαρουφάκη-Λαγκάρντ-Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ λίγο πριν το Eurogroup

Μιάμιση ώρα αργότερα θα ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup καθώς στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί τετραμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την καθυστέρηση ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup μέσω Twitter προσθέτοντας ότι λίγο πριν τη συνάντηση – για την οποία δεν είπε το παραμικρό – θα προχωρήσει σε σύντομη δήλωση.

jeroun-tweet-anavoli

Εν τω μεταξύ λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης οι δύο πλευρές, Αθήνα και Βερολίνο, κάνουν τις τελευταίες κινήσεις στη σκακιέρα των διαπραγματεύσεων. «Κάναμε τα 4/5 της διαδρομής, πρέπει να κάνουν το 1/5» διεμήνυσε ελληνική κυβερνητική πηγή από τις Βρυξέλλες. Σε ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης η Αθήνα επισημαίνει ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του EWG η Ελλάδα δεν ήταν μόνη, καθώς πολλοί από τους εταίρους της αναγνώρισαν τα βήματα που έχει κάνει. Η επιστολή για την επέκταση της δανειακής σύμβασης είναι για την κυβέρνηση η κόκκινη γραμμή πίσω από την οποία δεν πρόκειται να πάει. Αν συνεχιστούν οι πιέσεις η Αθήνα θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., προκειμένου το θέμα να λυθεί με πολιτική απόφαση.

Κοντά σε μια συμφωνία βρίσκονται Ελλάδα και Ευρωζώνη ενόψει της απογευματινής συνεδρίασης του Eurogroup όπως δήλωσε στο Reuters κυβερνητική πηγή. Ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει αρκετούς συμβιβασμούς και ότι και η Ευρωζώνη πρέπει να είναι ευέλικτη. «Έχουμε καλύψει τα 4/5 της απόστασης, τώρα αυτή πρέπει να κάνουν το πέμπτο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αν και η Ελλάδα θέλει να υπάρξει συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση, παρόλα αυτά δεν θα υποχωρήσει σε πιέσεις.