Σε εμβολιαστική ετοιμότητα η Ελλάδα: Kρίσιμο σχέδιο για την ανοσοποίηση του πληθυσμού & καμπάνια ενημέρωσης

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για τους εμβολιασμούς και την πλήρη ενημέρωση των πολιτών.

Και στην Ελλάδα έχει πλέον ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό, επομένως και την ανοσοποίηση του πληθυσμού, στόχος που  αποτελεί ένα κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση.

Σήμερα Σάββατο 12 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε νέα τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο το σχέδιο εμβολιασμού των πολιτών κατά του νέου κορωνοϊού, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη διάρκειά της σύσκεψης, εξετάστηκε η προετοιμασία για την παραλαβή-αποθήκευση και διανομή του εμβολίου, η εξειδίκευση του τρόπου ειδοποίησης και η διαδικασία με την οποία οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα.

Οι ετοιμασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί αμέσως μετά την παραλαβή του εμβολίου ύστερα από την έγκρισή του από την Ε.Ε. Την τηλεδιάσκεψη απασχόλησε επίσης η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.

Σε εμβολιαστική ετοιμότητα η χώρα

Όπως έχει ήδη πει ο πρωθυπουργός «έως τις 30 Δεκεμβρίου θα έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων το πρώτο εμβόλιο της Pfizer».

Θα ακολουθήσουν στις διαδικασίες – εξπρές όσο αφορά στη διανομή του εμβολίου.

«Εντός 24ωρών θα ξεκινήσει η διανομή του. Πρέπει να πάνε εμβόλια σε διαφορετικά σημεία εμβολιασμού. Πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος», είπε ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μαζικός εμβολιασμός στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης, πρόσθεσε ότι «έχουμε και τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων όπου κριθεί απαραίτητη. Θα υπάρξει επικοινωνιακή εκστρατεία και από την ίδια την Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι ένα σημαντικό ποσοστό (42%) των Ελλήνων φαίνεται ότι θέλει να εμβολιαστεί.

«Ένα ποσοστό όμως είναι επιφυλακτικό. Εμείς σε αυτούς θα απευθυνθούμε. Μόνο αν εμβολιαστούμε μαζικά θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας».

Ένα πολύπλευρο σχέδιο προετοιμάζει την παραλαβή-αποθήκευση και τη διανομή του εμβολίου

Γιγαντιαία επιχείρηση το πολύπλευρο σχέδιο προετοιμασίας για την παραλαβή – αποθήκευση και διανομή του εμβολίου, η εξειδίκευση του τρόπου ειδοποίησης και η διαδικασία με την οποία οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα.

Οι ετοιμασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί αμέσως μετά την παραλαβή του εμβολίου ύστερα από την έγκρισή του από την Ε.Ε. Την τηλεδιάσκεψη απασχόλησε εκτενώς και η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.

«Όποιος κάνει το εμβόλιο έχει σχεδόν μηδενική πιθανότητα, να νοσήσει σοβαρά»

«Μπορούμε να πούμε με σιγουριά, είναι ότι όποιος κάνει το εμβόλιο και τις δύο δόσεις, και μετά περάσουν και δύο εβδομάδες, έχει πολύ μικρή πιθανότητα να νοσήσει σοβαρά, σχεδόν μηδενική. Έχει μικρή πιθανότητα να νοσήσει έστω και λίγο», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Αυτό που δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι το αν το εμβόλιο έχει αυτό το αποστειρωτικό αποτέλεσμα, αν εμποδίζει και τη μετάδοση. Με βάση την επιστημονική λογική, θα την εμποδίζει. Αλλά αν το κάνει αυτό με την ίδια αποτελεσματικότητα που μπλοκάρει την ασθένεια, δεν έχει μετρηθεί επακριβώς», σημείωσε ο καθηγητής.

Ο ίδιος δήλωσε ανήσυχος από την παραφιλολογία γύρω από το εμβόλιο: «Ανησυχώ από την παραφιλολογία που έχει επικρατήσει γύρω από το εμβόλιο και τις πιθανές παρενέργειές του. Όλοι σκέφτονται τις εξαιρέσεις. Για όλα τα εμβόλια, όταν έχουμε μεγάλη αλλεργία, είναι αντένδειξη. Δεν λέω να μην ελέγξουμε το εμβόλιο, πρέπει να κάνουμε τις μελέτες σωστά και γρήγορα. Όμως δεν μπορούμε να βάζουμε καινούργια κριτήρια σε μια λογική αντίδρασης. Θέλω οι προβληματισμοί του κόσμου να είναι πραγματικοί, και όχι μόνο σε λογική αντίδρασης», διευκρίνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

 

Στην πολύωρη τηλεδιάσκεψη, έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης και φυσικά ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.