Ν. Κακλαμάνης: «Δεν έπρεπε να χαθεί τόσος χρόνος στη διαπραγμάτευση με αναφορές σε Κούγκια και Δερβενάκια»

Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, η εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς και οι εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα στις πρόσφατες συνεντεύξεις του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Α΄ Αθηνών της ΝΔ, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», στον τηλεοπτικό σταθμό «ΜEGA», με τους Δ. Καμπουράκη και Γ. Οικονομέα, και στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1», με την Έλλη Στάη.

Σημειώνουμε τα πιο σημαντικά σημεία των συνεντεύξεων αυτών:

Για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης

 – Εύχομαι καλή επιτυχία στη διαπραγμάτευση, που κάνει η κυβέρνηση με τους εταίρους μας. Έχω συγκρατημένη αισιοδοξία. Δεν νομίζω ότι θα πάμε σε ρήξη αλλά θα βρεθεί κάποια λύση.

 

– Με “χαριτωμενιές” δεν γίνεται διαπραγμάτευση και δυστυχώς, στο παρά πέντε δεν ευνοείται αυτός που ζητάει αλλά αυτός που δίνει.

 

– Ανασφάλεια, προκαλούν αναφορές, όπως αυτή του κ. Καμένου, για σχέδιο Β και δραχμή συνδεδεμένη με το δολάριο.

 

– Δεν έπρεπε να χαθεί τόσος χρόνος στη διαπραγμάτευση, με αναφορές σε Κούγκια και Δερβενάκια.

 

– Η ΝΔ επιθυμεί να βρεθεί λύση. Στεκόμαστε δίπλα στην κυβέρνηση, μέχρις εκείνου του σημείου που δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Θα είμαστε τελείως απέναντι όμως και στους δρόμους, αν τεθεί σε αμφισβήτηση αυτή η προοπτική.

 Για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

 – Αν οδηγηθούμε σε ρήξη ο Σαμαράς θα ζητήσει σύγκλιση πολιτικών αρχηγών. Ευχή μας είναι να βρεθεί λύση και όχι να οδηγηθούμε σε ρήξη. H ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται να μη βρεθεί λύση και να καταστραφεί η χώρα.

 Για την ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ

 – Δεν μπορώ να ερμηνεύσω την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να μην ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο. Εκτιμώ ότι θα του κοστίσει, πολιτικά.

 

– Αδυνατώ να κατανοήσω το λόγο, μάλιστα, όταν ο κ. Μητσοτάκης, που μέσα στο κόμμα εκπροσωπεί την στροφή στο Κέντρο, να υιοθετεί για το Δεκέμβριο του 2008, την γραμμή που εξέφραζαν οι κκ. Γεωργιάδης και Βορίδης.

 

– Διάβασα την ανακοίνωσή του. Έλεγε ότι τον θεωρεί υπαίτιο για πελατειακό κράτος. Δεν θα ήθελα να κάνω κανένα σχόλιο γιατί όλοι οι βουλευτές που έχουμε ασκήσει εξουσία όταν μιλάμε για πελατειακό κράτος καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί. Το δεύτερο που αιτιάται είναι ότι τον θεωρεί υπεύθυνο για το ότι κάηκε η Αθήνα το 2008. Ο μόνος που νομιμοποιείται να μιλήσει για την Αθήνα του 2008 είναι ο τότε δήμαρχος, δηλαδή εγώ. Όλοι αυτοί που αιτιώνται τέτοιου είδους πράγματα -γιατί είδα και στο διαδίκτυο αναρτήσεις από την “κουλτούρα της Αριστεράς”-, ενώ τότε τον συνέχαιραν, τώρα τον βρίζουν επειδή άφησε την Αθήνα να καεί. Που ήταν τότε; Ποια φωνή συμπαράστασης ή διαμαρτυρίας είχε βγει;    

 

– Δεν μπορεί να ψηφίζει ο κ. Διαμαντόπουλος, με τα γουναράδικα. Δεν υπήρχε καμία δικαιολογία από βουλευτή της ΝΔ, να μην ψηφίσει.

 

– Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν προτείναμε εμείς τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 Για τα εσωτερικά ζητήματα της Νέας Δημοκρατίας

 – Με δική μου πρωτοβουλία και σε συνεργασία με στελέχη και βουλευτές, ζητήσαμε από τον κ. Σαμαρά, την αναβολή της σύγκλισης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης.

 

– Ο οδικός χάρτης που θα ακολουθηθεί είναι πρώτα η σύγκλιση της ΚΟ, στη συνέχεια της Πολιτικής Επιτροπής και μετά η σύγκλιση Έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο θα είναι ανοικτό σε όλα: Στην επανεκκίνηση και την προοπτική του κόμματος. Από αλλαγές στο καταστατικό, που θα ενισχύουν την εσωκομματική δημοκρατία, μέχρι και επαναπροσδιορισμό της θέσης του κόμματος, που εκτείνεται από την δημοκρατική Δεξιά μέχρι τις παρυφές της Σοσιαλδημοκρατίας.

 

– Επειδή πολλά ακούγονται και λέγονται για επαφές επίδοξων στελεχών με επιχειρηματίες και διαπλεκόμενους, ξεκαθαρίζω ότι η ΝΔ, δεν θα γίνει αριστοκρατικό κόμμα. Θα παραμείνει αυτό που ήταν πάντα. Λαϊκό  και δημοκρατικό κόμμα. Θα μας βρουν απέναντι τους όσοι ακολουθήσουν τέτοιες τακτικές.