Διαφωνίες στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης και γενικότερα στην γερμανική πολιτική σκηνή έχουν προκύψει με επίκεντρο την κατάθεση του ελληνικού αιτήματος για παράταση της δανειακής σύμβασης. Η πιο «ηχηρή» από άποψη θέσης διαφωνία διατυπώθηκε από τον Αντικαγκελάριο, Υπουργό Οικονομίας και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, των κυβερνητικών εταίρων των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ, Σίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο κ. Γκάμπριελ υποστήριξε ότι «η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ένα πρώτο βήμα προς την ορθή κατεύθυνση» και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «αφετηρία για διαπραγματεύσεις». Συμπλήρωσε, δε, ότι χρειάζεται χρόνος για να εξεταστεί το αίτημα τόσο από το Eurogroup όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να προωθήσουν περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις και ότι η αξιολόγηση θα γίνει μετά το πέρας αυτών των διαπραγματεύσεων σημειώνοντας με νόημα ότι «δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε είναι νωρίς ακόμη».
Σκληρότερου ύφους είναι η κριτική που έκανε στην, εξαρχής, αρνητική στάση του κ. Σόιμπλε στο ελληνικό αίτημα, ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για τα οικονομικά θέματα στην Ευρωβουλή, Σβεν Γκίγκολντ. «Η θρασεία απόρριψη του ελληνικού αιτήματος από τον Σόιμπλε μπλοκάρει την εξεύρεση κοινής λύσης» δήλωσε. Και συνέχισε, λέγοντας, ότι το γράμμα από την Αθήνα «αποτελεί καλή βάση για διαπραγματεύσεις». Εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει κινηθεί «ουσιαστικά» και ότι οι λεπτομέρειες και τα ξεχωριστά μέτρα μπορεί να συζητηθούν στη συνέχεια. Ο Σβεν Γκίγκολντ κατέληξε λέγοντας ότι άλλωστε και η Κομισιόν «εκτιμά, ότι με καλή θέληση μπορεί να βρεθεί συμβιβασμός».
Την άποψη ότι «ο Σόιμπλε και η Μέρκελ δεν θέλουν λύση για τα προβλήματα των απλών Ελλήνων, αλλά μόνο να ταπεινώσουν και να γονατίσουν την ελληνική κυβέρνηση» προσέθεσε και επαύξησε ο συμπρόεδρος του κόμματος Die Linke (Αριστερά) Μπερντ Ρίξινγκερ.
Σκληρή είναι και η κριτική που ασκεί στην γερμανική κυβέρνηση άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel το οποίο έχει τίτλο «ο Σόιμπλε διασπά την Ευρωπαϊκή Ένωση» και αναφέρεται στην αντίθετη άποψη που έχει διατυπώσει για το ελληνικό αίτημα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Εντούτοις, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι επί της ουσίας οι διαφορές ανάμεσα στην Αθήνα και στο Βερολίνο, πλέον, έχουν περιοριστεί σε μία ή δύο διατυπώσεις και ότι γίνεται πολύς θόρυβος για το τίποτε. Μάλιστα, εξ αυτών αρκετοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην μπορεί να ξεπεραστούν οι μικρές αυτές διαφορές στο πλαίσιο σοβαρών διαπραγματεύσεων και επισημαίνουν ότι η σκληρή στάση που τηρεί ο κ. Σόιμπλε και που μπορεί κάλλιστα να είναι ένας απλώς «πόλεμος νεύρων» στην λογική ότι αποτελεί συνέχεια της ίδιας πολιτικής και ότι η τακτική αυτή εκτός από τα νεύρα των Ελλήνων, σπάει τα νεύρα και άλλων Ευρωπαίων.