Άνοιγμα Ερντογάν στον Μπάιντεν - Τσαμπουκάδες Τσαβούσογλου στην Ε.Ε.

Αλλάζει τακτική προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με την χώρα του, να έχει διασφαλίσει την σιωπηρή ανοχή της Γερμανίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζητάει και τα ρέστα από την Ευρώπη!

Σε μια συνέντευξη-ποταμό στην ισλαμική εφημερίδα «Γενί Ακίτ», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βάζει ξανά σε πρώτο πλάνο την διχοτόμηση της Κύπρου, ζητά διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, και επιχειρεί άνοιγμα στον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Να αναγνωρίσει η Ε.Ε. τα λάθη της»

«Η Τουρκία αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει τα λάθη της» δηλώνει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, καλώντας την ΕΕ να «κατανοήσει την αξία που θα προσθέσει η ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση».

«Τα λογικά μέλη της ΕΕ γνωρίζουν ότι μια αρνητική απόφαση που τυχόν ληφθεί σε αυτή τη σύνοδο θα βλάψει την ΕΕ. Εύχομαι να επικρατήσει η κοινή λογική στη Σύνοδο Κορυφής.

Θα είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόφαση που λαμβάνει η ΕΕ, αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων», λέει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επαναλαμβάνοντας ότι τα επιχειρήματα της Ελλάδα είναι «μαξιμαλιστικά».

«Ωστόσο», προσθέτει, «αυτές οι αντιρρήσεις δεν έχουν αξία», υπογράμμισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι «παρά την αδιάλλακτη στάση τους, εμείς τονίζουμε με κάθε ευκαιρία ότι είμαστε ανοιχτοί για διάλογο.

Η πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες. Εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη, κι εμείς είμαστε έτοιμοι».

«Δεν θα χάσουμε άλλα 50 χρόνια συζητώντας διζωνικό μοντέλο, για την Κύπρο»

Για την Κύπρο λέει ότι «το διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό μοντέλο, το οποίο συζητείται εδώ και δεκαετίες δεν έχει επιλύσει το Κυπριακό.

Είναι προφανές ότι δεν θα το λύσει ούτε στο εξής. Ούτε εμείς, ούτε οι τουρκοκύπριοι έχουμε να χάσουμε άλλα 50 χρόνια για να διαπραγματευτούμε ένα μοντέλο που δεν φέρνει λύση. Στην επόμενη περίοδο αναμένουμε τον ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες να επικοινωνήσει με τα αρμόδια μέρη για την άτυπη συνάντηση των πέντε συν τα ΗΕ.

Πιστεύουμε ότι αυτή η συνάντηση πρέπει να διασφαλίσει τη δυνατότητα στα μέρη να παρουσιάσουν με καθαρό τρόπο τα οράματα τους για τη λύση. Όλοι πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και στο πλαίσιο της λύσης να αξιολογήσουν χωρίς προκαταλήψεις τι είναι δυνατόν και τι δεν είναι.

Εμείς με αυτή την αντίληψη, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Άνοιγμα προς τον Τζο Μπάιντεν

Ταυτόχρονα πάντως, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών προχωρά σε νέο «άνοιγμα» προς τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Η Τουρκία θα καταβάλει τις απαραίτητες προσπάθειες για να οδηγήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ σε θετική κατεύθυνση βάσει στρατηγικών συμφερόντων» λέει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.