Ο Άντονι Μπλίνκεν, τον οποίο σύμφωνα με όλες τις πιθανότητες ανακοινώνει εντός της ημέρας, ως νέο υπουργό εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη. Στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, φοίτησε σε σχολείο στο Παρίσι και σπούδασε Νομική στο Χάρβαρντ. Παίζει κιθάρα, είναι φανατικός θαυμαστής των Beatles και συνηθίζει μάλιστα, να ανεβάζει μουσικές στο Spotify.
Ο πατέρας του και ο θείος του ήταν διπλωμάτες καριέρας κι έζησαν επί πολλά χρόνια στην Ευρώπη. Ο πατριός του ήταν επιζών του Άουσβιτς, και οι Financial Times τον περιγράφουν ως το alter ego, του Τζο Μπάιντεν.
Ένας Αμερικανός στο Παρίσι
«Είναι πάντα ένας… Αμερικανός στο Παρίσι». Αυτή είναι η περιγραφή που δίνει για τον επόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ένας παλιός συμμαθητής και φίλος του.
Κατά τους Financial Times και πάλι, αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος που επέλεξε ο Τζο Μπάιντεν για την θέση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «είναι και νοιώθει Αμερικανός και πιστεύει βαθιά στις αμερικανικές αξίες, αλλά έχει ιδία γνώση για την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Ταυτόχρονα κατανοεί πλήρως και βαθιά πως η πολιτική των ΗΠΑ επηρεάζει όλο τον υπόλοιπο κόσμο – έζησε χρόνια στην Ευρώπη κι έχει πλήρη αντίληψη του πως βλέπουν οι άλλοι την Αμερική».
Σε πρώτο χρόνο, αυτό είναι καλό: Μετά το «America First», την εθνικιστική εσωστρέφεια και τους συνοριακούς φράχτες του Τραμπ, ο πλανήτης μπορεί να ελπίζει σε μια αποκατάσταση των συστημικών ισορροπιών και η Ευρώπη σε έναν, αν μη τι άλλο, ανοιχτό διατλαντικό δίαυλο.
Σε δεύτερο χρόνο, η επιστροφή της Αμερικής στο παιχνίδι της παγκόσμιας επιρροής μπορεί να οδηγεί και στην επιστροφή της Αμερικής ως επεμβατικής δύναμης – κι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που συναντάται στην σχολή σκέψης αρκετών εκ των προσώπων του επιτελείου Τραμπ.
Οι θέσεις του Μπλίνκεν για την Τουρκία
Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο;
Είναι νωρίς ακόμη για να αποτυπωθούν οι νέες προτεραιότητες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το πρώτο μήνυμα ωστόσο που εκπέμπεται από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είναι πως ο Άντονι Μπλίνκεν ανήκει στους λεγόμενους «ισορροπιστές» του επιτελείου Μπάιντεν σε ό,τι αφορά την σχέση ΗΠΑ και Τουρκίας.
Εχοντας διατελέσει ήδη υφυπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας επί προεδρίας Ομπάμα, και έχοντας έντονη δημόσια δραστηριότητα και επί θητείας Τραμπ, έχει δώσει ήδη ένα πρώτο στίγμα.
Σε άρθρο του στους New York Times το 2017, καλούσε την αμερικανική κυβέρνηση να υποστηρίξει και να εξοπλίσει τους Κούρδους της Συρίας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκκα και, ταυτόχρονα, να στηρίξει την μόνιμη τουρκική παρουσία στην βόρεια συριακή μεθόριο.
Σε μια πιο πρόσφατη συνέντευξή του στο Hudsun Institute τον περασμένο Ιούλιο, περιέγραψε τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις ως «ένα πεδίο με πολλές προκλήσεις».
«Προφανώς», είπε, «θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο για να έχουμε μια πιο παραγωγική και θετική σχέση με την Τουρκία, αλλά αυτό προϋποθέτει να θέλει το ίδιο και η τουρκική κυβέρνηση… Υπάρχουν πραγματικά ανοιχτά ζητήματα και διαφορές, υπάρχουν όμως και πεδία που θα είχε νόημα για εμάς να βρούμε τρόπους να εργαστούμε πιο αποτελεσματικά από κοινού. Η Συρία, για παράδειγμα, είναι ένα από αυτά τα πεδία».
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, όσον αφορά τις δεσμεύσεις της, τη γεωγραφική της θέση και τα συμφέροντά της. «Είναι μια εξαιρετικά σημαντική χώρα και, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, καθίσταται σημαντική σε οποιοδήποτε ζήτημα, σύγκρουση ή πρωτοβουλία».
Ιδιαίτερη αξία όμως, ίσως έχει και η τελευταία παρέμβασή του – μόλις στις 27 Οκτωβρίου: Τότε, ο Αντονι Μπλίνκεν με μια ανάρτησή του στο twitter εξέφραζε την απόλυτη απογοήτευσή του για τις δηλώσεις Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην Κύπρο.