Κ. Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Σταδιακά και με μεγάλη προσοχή το άνοιγμα των αγορών τα Χριστούγεννα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε σήμερα  στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των κρατών της ΕΕ στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση.

Σταδιακά και με μεγάλη προσοχή το άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες

Κατά τη συζήτηση για τη μεγάλη πίεση που αντιμετωπίζουν αυτό τον καιρό όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το όποιο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες, ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών, θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες της Ένωσης που ενέταξε στο σχέδιό της τα rapid test

Όσον αφορά τη συζήτηση για τον συντονισμό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των διαγνωστικών εξετάσεων, με έμφαση στις ταχείες εξετάσεις αντιγόνου (rapid test), ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε που τα ενέταξε στη στρατηγική της κατά του ιού.

μητσοτάκης σύνοδος κορυφής κορωνοϊός

Συντονισμένη δράση εμβολιασμών από όλα τα κράτη της Ε.Ε

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε από τον πρωθυπουργό και τους άλλους ηγέτες στα θετικά νέα για την ανάπτυξη αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων και τονίστηκε η αποφασιστικότητα της ΕΕ για συντονισμένη δράση και ορθή κατανομή των εμβολίων μετά την έγκρισή τους από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Ανάγκη παράτασης των μέτρων στήριξης

Στον τομέα της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα πρέπει να παραταθούν ώστε να καλύψουν το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν το προσχέδιο για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Tαμείου Aνάκαμψης, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του για τις δυσκολίες που έχουν προκύψει σε σχέση με την οριστική έγκριση του σχεδίου που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι.