Το "Ποτάμι" προτείνει Αλιβιζάτο για ΠτΔ - Στηρίζει και το ΠΑΣΟΚ

«Παρωχημένη και παλαιοκομματικού τύπου» χαρακτηρίζουν στο «Ποτάμι» την επιλογή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προτείνει τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κ.Ο. του Ποταμιού δεν θα ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο και θα αντιπροτείνει για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας τον κ. Νίκο Αλιβιζάτο.

Βουλευτές του κόμματος ανέφεραν χαρακτηριστικά αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματος ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν έναν «απόμαχο της πολιτικής».

Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη προτίθεται να υποβάλει δική του υποψηφιότητα με τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο, επιμένοντας στη θέση του ο επόμενος Ανώτατος Άρχων να είναι προσωπικότητα «εκτός της πολιτικής».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σταύρο Θεοδωράκη είχε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κύριος Βενιζέλος εξέφρασε την επιθυμία του το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την πρόταση του Ποταμιού για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να ψηφίσει τον Νίκο Αλιβιζάτο.

Ο καθηγητής Ν.Κ. Αλιβιζάτος αποδέχθηκε την πρόταση Θεοδωράκη δηλώνοντας: «Υπό τις σημερινές περιστάσεις, όπως διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές, είναι υποχρέωση του καθενός να συμβάλει στην αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Καθώς πιστεύω ότι μόνον με ευρύτερες συναινέσεις μπορεί να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα, αποδέχομαι την τιμητική πρόταση του επικεφαλής του «Ποταμιού» κ. Σταύρου Θεοδωράκη και τον ευχαριστώ».

Η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη: 

«Το Ποτάμι, πιστό στις αρχές του, προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Νίκο Αλιβιζάτο.

Έναν ανυποχώρητο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο καθολικής αποδοχής που έχει διαπλάσει γενιές νέων Ελλήνων νομικών. Έναν επιστήμονα με ευρωπαϊκή ακτινοβολία, ήδη από τα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας του. Τέλος, έναν ενεργό πολίτη, που ποτέ δεν εγκλωβίστηκε στα στενά όρια των κομματικών σχηματισμών, αλλά με θάρρος και γνώση άφηνε πάντα το διακριτό του στίγμα στη δημόσια ζωή.

Έναν Έλληνα που η παρουσία του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα θα ανοίξει μία νέα εποχή για την πατρίδα».

Ομόφωνο «ναι» του ΠΑΣΟΚ στην υποψηφιότητα Αλιβιζάτου

Την υποψηφιότητα του Νίκου Αλιβιζάτου θα ψηφίσουν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετά από σχετική εισήγηση του Προέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου στην ΚΟ. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν ομόφωνα να μην ψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για την Προεδρία της Δημοκρατίας για λόγους βαθύτατα πολιτικούς. «Κάθε επιλογή προσώπου παραπέμπει άλλωστε σε πολιτικά και ιστορικά συμφραζόμενα», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει: «Το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά υπέρ της ευρύτερης δυνατής θεσμικής και εθνικής συναίνεσης και το απέδειξε αναλαμβάνοντας τα τελευταία χρόνια δυσανάλογα μεγάλο βάρος.

»Άλλο όμως η θεσμική συναίνεση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλο η χρησιμοποίηση της προεδρικής εκλογής προκειμένου να φανεί ότι συμπίπτουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, τα δυο κόμματα του τεχνητού διπολισμού, ενώ επί της ουσίας απουσιάζουν οι προϋποθέσεις μιας πραγματικά εθνικής συναίνεσης. Ενώ η χώρα στερείται στρατηγικής, παρότι πολλοί πολίτες καλοπροαίρετα νομίζουν ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά»

»Στην προηγούμενη Βουλή η αρνητική στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ως προς την εκλογή ΠτΔ δεν άφηνε περιθώρια διαβούλευσης. Η παρούσα όμως Βουλή εκλέγει ούτως ή άλλως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άρα η διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων, πριν η επιλογή του Προέδρου καταστεί ζήτημα ατομικής επιλογής του Πρωθυπουργού, ήταν και επιβεβλημένη και εφικτή», τονίζει.