Μητσοτάκης-Μακρόν: Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά κυρώσεις για την Τουρκία

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Γαλλίας , Εμανουέλ Μακρόν, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στην Κορσική.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπήρξε απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. «Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», συμφώνησαν οι δυο ηγέτες, κάτι που όπως σημειώνουν οι ίδιες πήγες, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.

Προσθέτουν ότι συζητήθηκε ακόμα η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν «κάντε λίγη υπομονή και θα ακούσετε περισσότερα από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη».

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα (Διακήρυξη) της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης», συμπληρώνουν.

Μακρόν: Καρποφόρες οι συζητήσεις για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας

Μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτακη, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter: «Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σύνοδο κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό. Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας».

Ηχηρή απάντηση Μακρόν προς την Άγκυρα

Νωρίτερα σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι αυτή «δεν είναι πλέον εταίρος» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφέρθηκε επίσης και στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας λόγο για πολλαπλασιασμό των προκλήσεων και απαράδεκτες πρακτικές που δεν αρμόζουν σε ένα μεγάλο κράτος.

Αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά

Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου προκάλεσαν την αντίδραση της Άγκυρας, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να απαντά με ευθεία επίθεση εναντίον του. «Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έκανε για μία ακόμη φορά αλαζονικές δηλώσεις, με ένα παλιό αποικιοκρατικό αντανακλαστικό», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, στην οποία επισημαίνεται μάλιστα ότι ο αρχηγός του γαλλικού κράτους «ενθαρρύνει τις εντάσεις και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».