Ανοιχτό μικρόφωνο αποκάλυψε διάλογο Κάρενμπαουερ-Μπορέλ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ένας ιδιαιτέρως αποκαλυπτικός διάλογος μεταξύ του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε, Ζοζέπ Μπορέλ, και της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας, Ανεγκρετ Κράμπ Κάρενμπαουερ, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έγινε σήμερα γνωστός εξαιτίας ενός μικροφώνου που ήταν ανοικτό.

Συγκεκριμένα, στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας ερωτήθηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας πώς εξελίχθησαν οι επαφές με Αθήνα και Άγκυρα.

Η ΥΠΕΞ της Γερμανίας, η οποία προφανώς δεν είχε αντιληφθεί ότι το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό, απάντησε: «Δύσκολα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά».

Ο Μπόρελ απάντησε ότι «Οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και πιστεύουν ότι οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι».

Η Γερμανίδα υπουργός ως προς αυτό απάντησε: «Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Ερντογάν την Παρασκευή».

Η στιγμή που λαμβάνει χώρα ο ανωτέρω διάλογος

Δηλώσεις Α. Καρενμπάουερ ενώπιον των δημοσιογράφων

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η κ. Καρενμπάουερ δήλωσε ότι η ελληνοτουρκική κρίση δεν είναι μόνο θέμα των δυο χωρών, αλλά «μας άφορα όλους την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η Γερμανία προσπαθεί να μεσολαβήσει και να δρομολογήσει πολιτική λύση. Πρόκειται για σύνθετα ζητήματα, δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Με τους κ. Παναγιωτόπουλο και Πετρίδη συμφωνήσαμε στην ανάγκη αποκλιμάκωσης».