Ενεργός ο ρόλος της Μέρκελ στις διπλωματικές διαβουλεύσεις, για διμερείς διαπραγματεύσεις στα ελληνοτουρκικά

Ενεργός ο ρόλος της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, στην επίλυση των ζητημάτων που δημιουργεί η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο και ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο, με πηγές από το Βερολίνο, να επιβεβαιώνουν πως η Άνγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να ενεργοποιείται σε επαφές με όλους τους πρωταγωνιστές με στόχο ακριβώς τον απευθείας διάλογο Αθήνας – Άγκυρας.

Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο, καλούν Ελλάδα και Τουρκία, “να τα βρουν” με διμερείς διαπραγματεύσεις, ενώ η διεθνής διπλωματία επιχειρεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη με δηλώσεις και ενέργειες επί του πεδίου τουρκική προκλητικότητα, με το Βερολίνο να κλιμακώνει τις τελευταίες ώρες τις παρασκηνιακές προσπάθειές του για αποκλιμάκωση της έντασης και την έναρξη διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, μάλιστα, μιλώντας στην «Καθημερινή» (όπως αναφέρει στη σημερινή ιστοσελίδα της η εφημερίδα) και υπενθυμίζοντας σχετική δήλωσή του κατά τη διάρκεια επίσημης ενημέρωσης τη Δευτέρα, σημειώνει: «Ανησυχούμε αναφορικά με την τελευταία κορύφωση της έντασης και καλούμε αμφότερες τις πλευρές να μπουν σε απευθείας διάλογο με αντικείμενο τα θέματα που αντιμετωπίζουν αναφορικά με το δίκαιο της θάλασσας».

Την πληροφορία γερμανικής πρωτοβουλίας για εκτόνωση της κρίσης έδωσε χθες στους συνομιλητές του, Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά, ενημερώνοντάς τους  και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ύστερα από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, δήλωσε πως ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου των ΥΠΕΞ, με θέμα τη διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα. «Το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και στην Κύπρο», ανέφερε ο κ. Δένδιας.