Κρήτη ή Καστελόριζο ετοιμάζεται να "χτυπήσει" η Τουρκία - Οι προθέσεις της Αθήνας & πώς παρεμβαίνει η Μέρκελ
Το γεγονός, ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα κάνει πράξη τελικά την εξαγγελία του για γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνονται στο παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, είναι η κυρίαρχη εκτίμηση στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας, ενώ υπάρχει επίσης η πεποίθηση, πως παρά τον προγραμματισμό έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Σεπτέμβριο για τις ελληνοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν θα κάνει πίσω αλλά, αντίθετα, θα κλιμακώσει τις προκλήσεις για να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος την οποία, κατά την ανάλυσή του, κατακτά με την επίδειξη πυγμής.
Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, που επικαλείται σε δημοσίευμά του economico.gr, εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή πιθανότερες περιοχές για να τις “χτυπήσει” το τουρκικό γεωτρύπανο είναι ανοιχτά του Καστελόριζου και ανοιχτά της Κρήτης. Και εξηγούν ότι το σημαντικό είναι “πόσο ανοιχτά” γιατί υπάρχει τρόπος να κάνει ο Ερντογάν αυτό που είπε αλλά να μη φτάσουν τα πράγματα στα άκρα και η ένταση να είναι ελεγχόμενη.
Η Άγκυρα επιδιώκει αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης, απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και οικονομική στήριξη. Το Βερολίνο δέχεται να ανοίξει διάλογο για όλα αυτά θέτοντας ως όρο, στο παρασκήνιο, την αποφυγή θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ή στην ανατολική Μεσόγειο.
Οι θέσεις, αλλά και οι προθέσεις της Ελληνικής πλευράς
Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει βέβαια, θέσεις και προθέσεις: Αν παραβιαστούν εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα θα υπάρξει αποτροπή. Και δεν πρόκειται να επιδειχθεί υποχωρητική διάθεση επειδή ο Τραμπ στηρίζει τον Ερντογάν ή επειδή η ΕΕ δεν έχει ευρωστρατό και κοινή εξωτερική πολιτική.
Στις παρασκηνιακές συζητήσεις που γίνονται στο τρίγωνο Αθήνα-Άγκυρα-Βερολίνο αυτές οι σκέψεις διατυπώνονται και η γερμανική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα μπορέσει να συμβάλει στην αποτροπή μιας κακής έκβασης στα ελληνοτουρκικά. Ομως, την ίδια ώρα ζητά επίμονα από την ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε εφόλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία ξεκινώντας από τα ανώδυνα θέματα για να φτάσει κάποια στιγμή και στα δύσκολα.
Η βρετανική εφημερίδα Guardian σημειώνει μάλιστα, ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης ανησυχεί ότι η Τουρκία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες ως εργαλείο άσκησης πίεσης. Όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, η Ελλάδα εντείνει τις προετοιμασίες για πιθανή αύξηση των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου από την Τουρκία. Η αστυνομία συνέλαβε έξι ύποπτους λαθροδιακινητές το Σαββατοκύριακο. Η ικανότητα των διακινητών να παρακάμπτουν τις περιπολίες του λιμενικού έχει αυξήσει τους φόβους για έξαρση των αφίξεων σε μια περίοδο που οι σχέσεις με την Τουρκία επιδεινώνονται επικίνδυνα.