«Δημαγωγός ο Τσίπρας ή ο λαός είναι ηλίθιος;» διερωτάται επακριβώς στον τίτλο της η γερμανική «Handelsblatt», με τον Γερμανό καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και αρθρογράφο της εφημερίδας, Michael Wolffsohn, αναφέρεται ανοιχτά στον ελληνικό λαό, για να βγάλει το συμπέρασμα στο τέλος ο ίδιος: «Ο λαός είναι ηλίθιος».
Συγκεκριμένα γράφει ότι «αυτό το μήνυμα μας έρχεται αυτές τις ημέρες από το ‘λίκνο της δημοκρατίας’, την Αθήνα. Η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακούγονται να ‘παίζουν’ στον ίδιο σκοπό. Βιώνουμε για μία ακόμη φορά, την σχεδόν κλασική, να το πω έτσι, αρχαία και νέα, ασάφεια της ίδιας της δημοκρατίας. Βλέπουμε το φως και τη σκιά της δημοκρατίας. Ακριβώς όπως στην αρχαία Αθήνα, έτσι και η σύγχρονη Αθήνα με τον Τσίπρα τα αναδεικνύει πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της δημοκρατίας».
«Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή. Όπως και οι αδυναμίες. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν καλύτεροι κανόνες πλέον. Η δημοκρατία (σε αντίθεση με όσα λέγονται) δεν είναι μια ιδεολογία, αλλά μία συμφωνία συναίνεσης» επισημαίνει ο Γερμανός καθηγητής, ο οποίος στη συνέχεια κάνει αναφορά στον «κίνδυνο της Δημοκρατίας», τη «δημαγωγία». «Μέσω αυτής το θετικό γίνεται αρνητικό» τονίζει ο Wolffsohn, παραθέτοντας την ετυμολογία της λέξης «δημαγωγός».
Ο Γερμανός καθηγητής στη συνέχεια, κάνει μια εκτενή αναφορά στη Δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας και στους «δημαγωγούς» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, Περικλή και Κλέωνα, κάνοντας μία αυθαίρετη σύνδεση ανάμεσα στη σύγχρονη και την αρχαία Αθήνα, και θέλοντας έτσι να καταδείξει την ιστορικότητα της δημαγωγίας στη χώρα μας. Εκτός των άλλων, ο Wolffsohn σημειώνει, ότι τέτοια φαινόμενα απαντώνται και σε άλλους λαούς, φέρνοντας ένα παράδειγμα από την Καινή Διαθήκη: «Όταν ο Ιησούς πήγε στην Ιερουσαλήμ αρχικά φώναζαν ‘Ωσαννά!’ και έπειτα ‘σταυρώστε τον!’».
«Τόσο μακριά δεν έχει φτάσει ακόμα το πράγμα στην Ελλάδα. Και ίσως δεν φτάσει μέχρι εκεί. Καθώς ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση (ή η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση) αντιταχθούν στον δημαγωγό Τσίπρα με σκληρές πράξεις και όχι μόνο με λόγια» καταλήγει ο Γερμανός ιστορικός.