Σεισμός στην πολιτική σκηνή από τη συνομιλία Μιωνή-Παππά για χρήματα, κυκλώματα & παρακυκλώματα

Οι χθεσινές συγκλονιστικές αποκαλύψεις, που περιέχονται στο ηχητικό με το οποίο συνόδευσε τα έγγραφα που απέστειλε προς την προανακριτική επιτροπή, που διερευνά τον ρόλο Παπαγγελόπουλου στη υπόθεση  Novartis.ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, διαμορφώνουν μείζον πολιτικό ζήτημα, για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εμπλοκή του Νίκου Παππά – εκ των στενότερων συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού και άλλοτε ισχυρό στέλεχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – εκθέτει ανεπανόρθωτα τον ίδιον τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν αργά χθες ότι η υπόθεση δείχνει να έχει μεγάλες “ουρές”, αφού :

• Ο Νίκος Παππάς φέρεται να παραδέχεται ότι γνώριζε την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος όπου συμμετείχε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ο τότε Υπουργός Επικρατείας φέρεται να δηλώνει μάλιστα, αναφερόμενος στον κ. Παπαγγελόπουλο, ότι «κάποιοι βγάζουν λεφτά» και μάλιστα «πολλά λεφτά». Παραδέχεται λοιπόν, ότι κάποιοι στην κυβέρνηση πλουτίζουν όμως αυτό που τον ενοχλεί είναι ότι εργάζονται για τον εαυτό τους κι όχι «για το μαγαζί».

• Επιβεβαιώνεται η από 26 Φεβρουαρίου 2020 δήλωση του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλου ότι συναντήθηκε το 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ν. Παππά και τον επιχειρηματία Σ. Μιωνή. Σύμφωνα με τη δήλωση αυτή, οι δύο τότε Υπουργοί «συζητούσαν» με επιχειρηματία για… «εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις». Κορυφαίοι Υπουργοί δηλαδή, συζητούσαν κατ’ αυτόν τον τρόπο για υποθέσεις που βρίσκονταν ενώπιον της Δικαιοσύνης

• Ο Νίκος Παππάς ζήτησε από τον κ. Μιωνή να προτρέψει τον δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρου «να βγει να μιλήσει» εναντίον της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, συζύγου του κ. Μητσοτάκη, τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και νυν Πρωθυπουργού. Το παρακράτος, δηλαδή, θέλοντας να χτυπήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τότε είχε πρόσφατα εκλεγεί αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, έβαζε στο στόχαστρο την σύζυγό του. Ακολουθούν οι γνωστές επιθέσεις εναντίον της

“Όσα περιγράφονται στην ανακοίνωση και στο υλικό που κατέθεσε ο κ. Μιωνής οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά στην αποκάλυψη ενός αδίστακτου παρακράτους. Φαίνεται μάλιστα ότι ο τότε Υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα γνώριζε την ύπαρξη του παρακράτους”, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια πρωτοφανή προσπάθεια παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών, θεμέλιο της Δημοκρατίας, προσπάθεια αδιανόητη για την περίοδο της Μεταπολίτευσης.

Τα συμπεράσματα

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το economico.gr, κάποιοι ανήθικοι, εκμεταλλευόμενοι την δύσκολη κατάσταση την οποία είχε περιέλθει η χώρα, εξαπάτησαν του Έλληνες προκειμένου να εκλεγούν στην εξουσία. Και αφού τα κατάφεραν, το μόνο για το οποίο ενδιαφέρθηκαν ήταν πώς να βγάλουν λεφτά.

Προκειμένου να βγάζουν λεφτά για πολλά χρόνια αποφάσισαν να γίνουν καθεστώς. Και για να γίνουν καθεστώς, προχώρησαν στη συγκρότηση παρακράτους. Αυτή ήταν η φιλοσοφία, η ιδεολογία που τους καθοδηγούσε.

Όλα αυτά επιβεβαιώνονται από τα ίδια τα γεγονότα. Για να πετύχουν τους στόχους τους, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να κατασκευάζουν ψευδείς ισχυρισμούς και συκοφαντικές επιθέσεις τόσο εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όσο και εναντίον του επόμενου Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του.

Απόδειξη και ταυτόχρονα ελεεινό κατάντημα αποτελεί το γεγονός ότι ο κ. Παππάς ζητούσε από τον κ. Μιωνή να προτρέψει τον δικηγόρο του, Σταύρο Παπασταύρου, «να βγει να μιλήσει» εναντίον της Μαρέβας Γκραμπόφσκι.

Χαρακτηριστική απόδειξη του γεγονότος ότι δεν είχαν καμία ιδεολογία, καμία συνέπεια σε ό,τι έλεγαν, είναι το γεγονός ότι συζητώντας με τον κ. Μιωνή ο κ. Παππάς ακούγεται να λέει: «Στα αρ@@@@α μου για το τι θα πεις για το Παλαιστινιακό».

Για τους ισχυρισμούς Παππά ότι πρόκειται για «κατασκευασμένες συνομιλίες»

Η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής αποφάσισε να στείλει στον αρμόδιο εισαγγελέα τα πρακτικά από την αρχική κατάθεση του Νίκου Παππά ενώπιον της, αλλά και το ηχητικό ντοκουμέντο που κατέθεσε ο κ. Μιωνής, με το ερώτημα της ψευδορκίας.

Αυτό διότι οι διάλογοι που ακούγονται στο ηχητικό είναι εντελώς διαφορετικοί από όσα είχε καταθέσει ο κ. Παππάς στην επιτροπή για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Συνεπώς προκύπτει θέμα για το οποίο πρέπει να αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Αντί να μασά τα λόγια του ο κ. Παππάς ας πει: Έγινε η επικοινωνία με τον κ. Μιωνή ή όχι; Η φωνή που ακούγεται είναι η δική του ή όχι; Τα είπε αυτά που ακούγονται ή δεν τα είπε;

Από την αντιπαραβολή της κατάθεσης του κ. Παππά και της ηχογραφημένης συνομιλίας διαπιστώνεται σειρά αντιφάσεων ή κενών από την πλευρά του πρώην Υπουργού.

Πρώτον, στο ηχητικό ο κ. Παππάς ακούγεται να λέει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει τη δική του ατζέντα και προσθέτει ότι βγάζουν «πολλά λεφτά». Στην κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή στις 5 Μαρτίου 2020, ο κ. Παππάς έλεγε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη «σε καμία των περιπτώσεων».

Δεύτερον, ο κ. Παππάς στο ίδιο ηχητικό ακούγεται να ζητά από τον κ. Μιωνή να προτρέψει τον δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρου «να βγει να μιλήσει» εναντίον της συζύγου του κ. Μητσοτάκη. Στην κατάθεσή του όμως αρνούνταν ότι είχε ζητήσει ποτέ κάτι τέτοιο.

Τρίτον, ο κ. Παππάς στο ηχητικό φαίνεται να γνωρίζει την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος. Στην κατάθεσή του, όμως, αναφερόμενος στη συνάντηση Μιωνή -Παπαγγελόπουλου (παρόντος του ιδίου) λέει: «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι αυτή η συνάντηση ήταν μία συνάντηση στην οποία ο κ. Μιωνής ήταν υπό πίεση».