Το μήνυμα πως η ελεύθερη κυκλοφορία και μετακίνηση αποτελεί θεμελιώδες τμήμα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, στέλνουν οι υπουργοί Εξωτερικών 11 κρατών-μελών της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, με κοινή τους διακήρυξη.
Σε τηλεδιάσκεψη που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Κύπρου, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Μάλτας, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας συζήτησαν τον συντονισμό της προσέγγισής τους προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας και μετακίνησης εντός της ΕΕ, η οποία αποτελεί θεμελιώδη αξία της.
Στόχος μας η αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και μετακίνησης
Στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν μετά την τηλεδιάσκεψη οι 11 υπουργοί Εξωτερικών τονίζουν ότι στόχος τους είναι να αποκαταστήσουν την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών, είτε πρόκειται για επαγγελματικούς, εκπαιδευτικούς ή απλώς ιδιωτικούς λόγους, με βάση τις αρχές της αναλογικότητας και της μη διάκρισης. Ωστόσο, υπογραμμίζουν, «εν μέσω της τρέχουσας πανδημίας του κορονοϊού, η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει κάτι περισσότερο από αυτό: την ελευθερία ασφαλούς μετακίνησης εντός της ΕΕ!».
Εξάλλου οι υπουργοί χαιρετίζουν τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Μαΐου 2020 για τον τουρισμό και τις μεταφορές για το 2020 και τα επόμενα έτη και διαμηνύουν πως οι εν λόγω συνιστούν μια σημαντική βάση συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων προκειμένου να συμφωνηθούν τα κριτήρια και τα χρονοδιαγράμματα των επόμενων βημάτων.
Συμφωνία τεσσάρων σημείων
Σε αυτό το πλαίσιο, οι 11 υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν στις ακόλουθες τέσσερις αρχές:
– Πιστεύουμε ότι μια προσέγγιση σταδιακών βημάτων, συντονισμένη και πεσυμφωνημένη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την επίτευξη μιας σταδιακής ομαλοποίησης των διασυνοριακών μετακινήσεων.
– Η διερεύνηση τρόπων που θα επιτρέψουν τις μετακινήσεις με ταυτόχρονη αποφυγή του κινδύνου μια ανεξέλεγκτης αύξησης των λοιμώξεων θα αποτελέσει κεντρικό στοιχείο.
– Θα είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες μας θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης αλλά και ότι θα μπορούν να επιστρέφουν με ασφάλεια στις χώρες τους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να έχουμε στενό συντονισμό αναφορικά με τις συνθήκες άρσης των κανόνων περιορισμού και της καραντίνας καθώς και αναφορικά με την αποκατάσταση των υπηρεσιών μεταφορών. Σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι εξίσου σημαντικό να εργαστούμε επί της διαμόρφωσης μιας κοινής αντίληψης επί των υγειονομικών κανόνων και διαδικασιών.
– Πιστεύουμε ότι η αποκατάσταση της ελευθερίας των διασυνοριακών μετακινήσεων μπορεί να επιτευχθεί σταδιακά, υπό την προϋπόθεση ότι οι τρέχουσες θετικές τάσεις θα συνεχίσουν να οδηγούν σε συγκρίσιμες επιδημιολογικές καταστάσεις στις χώρες προέλευσης και προορισμού. Το άνοιγμα των διασυνοριακών διελεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης όσων εργάζονται διασυνοριακά, απαιτεί ειδική προσοχή.
Στην κατεύθυνση αυτή, καλούν τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους σχετιζόμενους ιδιωτικούς φορείς να λάβουν τις ερχόμενες εβδομάδες τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης προκειμένου να προστατέψουν τους ταξιδιώτες μόλις αποκατασταθεί η ελευθερία κυκλοφορίας και μετακίνησης και εκφράζουν την πεποίθηση ότι αυτό είναι ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας για την ανάκτηση της δημόσιας εμπιστοσύνης στις ασφαλείς μετακινήσεις.
Επίσης, προτρέπουν τους πολίτες τους να συνεχίσουν να λαμβάνουν δεόντως υπόψη τις υγειονομικές πληροφορίες που τίθενται στη διάθεσή τους από τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές.
Καταληκτικά οι υπουργοί Εξωτερικών των έντεκα κρατών-μελών της ΕΕ τονίζουν στην κοινή τους διακήρυξη πως αν και σήμερα η κατάσταση σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να διαφέρει από χώρα σε χώρα, κοινός τους στόχος είναι ο όσο το δυνατόν στενότερος συντονισμός της προσέγγισης μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων προκειμένου να αποκατασταθεί η ελεύθερη κυκλοφορία και η ασφαλής μετακίνηση στο εγγύς μέλλον.