Καταδικάζουν την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού οι Ευρωπαίοι

Σαφές και αποφασιστικό πολιτικό μήνυμα προς την πλευρά της Τουρκίας έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, με το κοινό ανακοινωθέν μετά την έκτακτη συνάντηση που είχαν σήμερα (06 Μαρτίου) στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας,

Οι Ευρωπαίοι επί της ουσίας καταλογίζουν όχι μόνο εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού-προσφυγικού για πολιτικούς σκοπούς αλλά και διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών ξεκινούν εκφράζοντας την ανησυχία τους για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, προτού ανεβάσουν τους τόνους καταγγέλοντας το γεγονός ότι «η Τουρκία κάνει χρήση της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς». «Η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι απαράδεκτη», συνεχίζουν στο ανακοινωθέν τους οι υπουργοί Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας παράλληλα εμφατικά ότι «η ΕΕ και τα κράτη-μέλη είναι αποφασισμένα να προστατέψουν αποτελεσματικά» αυτά τα εξωτερικά σύνορα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά και ότι «οι παράνομες διελεύσεις δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές».

Πλήρης η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα

«Οι μετανάστες δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να επιχειρούν παράνομες διελεύσεις από την ξηρά ή τη θάλασσα. Το Συμβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση και όλους τους επιτόπιους φορείς και οργανισμούς να μεταδώσουν αυτό το μήνυμα και να καταπολεμήσουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών», συνεχίζει στην ανακοίνωσή το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά την οποία μάλιστα καλεί και να συνεχίσει να εφαρμόζει όσα προβλέπονται από την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου του 2016.

«Η ΕΕ επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα που αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας η οποία ασκεί και την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει ότι Ελλάδα και Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια «πληθυσμιακή μετακίνηση» μεταναστών προς τα σύνορα που «έχει δημιουργηθεί και ενορχηστρωθεί από την Τουρκία». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψει την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου», είχε διαμηνύσει ο κ. Δένδιας προετοιμάζοντας έτσι και το έδαφος για τη σκληρή προς την Τουρκία ανακοίνωση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ που θα ακολουθούσε λίγες ώρες αργότερα.